Punjena i pečena palenta

Punjena i pečena palenta

Opis

Da biste napravili punjenje, kuhajte meso s čilijem u ekstradjevičanskom maslinovu ulju na srednjoj do jakoj vatri 3-4 minute. Deglazirajte tavu vinom i ostavite da se krčka nekoliko minuta. Prebacite na nisku vatru i kuhajte 10-15 minuta ili dok se ne skuha. Začinite solju i paprom i stavite na stranu. Blanširajte rapine u posoljenoj kipućoj vodi 2-3 minute, iscijedite i isperite pod hladnom vodom da se ne bi izgubila zelena boja povrća. Dodajte meso kobasice, promiješajte, kušajte da vidite je li dovoljno slano te dodajte sol po potrebi.

Unaprijed zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite vodu i palentu u neprianjajući lonac srednje veličine, dodajte dašak soli i ostavite da lagano vrije. Lagano kuhajte uz povremeno miješanje 2-3 minute ili dok je palenta mekana i kremasta.

Nauljite šest keramičkih posudica i pospite ih brašnom palente ili krušnim mrvicama. U svaku posudicu stavite nekoliko stolnih žlica palente kako biste napravili kalup u koji će ići punjenje. Dodajte jednu do dvije stolne žlice punjenja i prekrijte još jednom stolnom žlicom mekane palente, koja će služiti kao poklopac. Učinite to sa svakom posudicom. Pecite 20 minuta ili dok ne pozlati i počne mirisati primamljivo.

Za pire od slanutka pržite luk, mrkvu i celer u ekstradjevičanskom maslinovu ulju dok ne omekšaju. Dodajte iscijeđeni slanutak i kuhajte 2-3 minute. Začinite solju i paprom te ubacite mješavinu sa slanutkom u multipraktik da se obrađuje dok ne bude glatka. Ako ispadne pregusta, dodajte jednu stolnu žlicu vode.

Za slaganje jela stavite 2-3 stolne žlice pirea od slanutka na tanjur, izvadite torticu iz keramičke posudice i stavite je na pire. Poslužite s pečenim krumpirom ili zelenom salatom.

Sastojci

Palenta

  • 200 g instant-palente
  • 800 ml vode
  • dašak soli

Punjenje

  • 3-4 stolne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 300 g svinjećih kobasica izvađenog iz omota i narezanog na malene komade
  • 1 kg rapinija (brokule rabe)
  • 1 sitno narezan crveni čili
  • sol i papar za začinjavanje
  • 100 ml suhog bijelog vina

Pire od slanutka

  • 1 sitno isjeckan maleni luk
  • 1 sitno isjeckana malena mrkva
  • 1 sitno isjeckana stabljika celera
  • 2 x 400 g dobro iscijeđenog i ispranog slanutka
  • sol i papar za začinjavanje

Povezani recepti