Punjena i pečena palenta
Recept iz: Silvia Colloca
Da biste napravili punjenje, kuhajte meso s čilijem u ekstradjevičanskom maslinovu ulju na srednjoj do jakoj vatri 3-4 minute. Deglazirajte tavu vinom i ostavite da se krčka nekoliko minuta. Prebacite na nisku vatru i kuhajte 10-15 minuta ili dok se ne skuha. Začinite solju i paprom i stavite na stranu. Blanširajte rapine u posoljenoj kipućoj vodi 2-3 minute, iscijedite i isperite pod hladnom vodom da se ne bi izgubila zelena boja povrća. Dodajte meso kobasice, promiješajte, kušajte da vidite je li dovoljno slano te dodajte sol po potrebi.
Unaprijed zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite vodu i palentu u neprianjajući lonac srednje veličine, dodajte dašak soli i ostavite da lagano vrije. Lagano kuhajte uz povremeno miješanje 2-3 minute ili dok je palenta mekana i kremasta.
Nauljite šest keramičkih posudica i pospite ih brašnom palente ili krušnim mrvicama. U svaku posudicu stavite nekoliko stolnih žlica palente kako biste napravili kalup u koji će ići punjenje. Dodajte jednu do dvije stolne žlice punjenja i prekrijte još jednom stolnom žlicom mekane palente, koja će služiti kao poklopac. Učinite to sa svakom posudicom. Pecite 20 minuta ili dok ne pozlati i počne mirisati primamljivo.
Za pire od slanutka pržite luk, mrkvu i celer u ekstradjevičanskom maslinovu ulju dok ne omekšaju. Dodajte iscijeđeni slanutak i kuhajte 2-3 minute. Začinite solju i paprom te ubacite mješavinu sa slanutkom u multipraktik da se obrađuje dok ne bude glatka. Ako ispadne pregusta, dodajte jednu stolnu žlicu vode.
Za slaganje jela stavite 2-3 stolne žlice pirea od slanutka na tanjur, izvadite torticu iz keramičke posudice i stavite je na pire. Poslužite s pečenim krumpirom ili zelenom salatom.
Sastojci
- Palenta200 g instant-palente 800 ml vode dašak soliPunjenje 3-4 stolne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja 300 g svinjećih kobasica izvađenog iz omota i narezanog na malene komade 1 kg rapinija (brokule rabe) 1 sitno narezan crveni čili sol i papar za začinjavanje 100 ml suhog bijelog vinaPire od slanutka1 sitno isjeckan maleni luk 1 sitno isjeckana malena mrkva 1 sitno isjeckana stabljika celera 2 x 400 g dobro iscijeđenog i ispranog slanutka sol i papar za začinjavanje
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Silvia Colloca
Spaghettini s ricotta mesnim okruglicama
Recepti Silvia Colloca
Rosine Zeppole
Recepti Silvia Colloca
Torta di Pane (torta od ostataka kruha) s čokoladom i trešnjama
Recepti Silvia Colloca
Pečena bijela riba s kruhom, cherry rajčicama, maslinama i kaparima
Recepti Silvia Colloca
Migliaccio, napuljski kolač od grisa i ricotte
Recepti Silvia Colloca
Orecchiette s lišćem repe i pangrattatom
Recepti Silvia Colloca
Tjestenina sa slanutkom i toskanskim zeljem
Recepti Silvia Colloca
Schiacciata na 2 načina
Recepti Silvia Colloca
Torta od mascarponea, jabuke I cimeta
Recepti Silvia Colloca
“Pizzette” od ustajalog kruha