Punjena i pečena palenta

Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

 

Sastojci

  • 200 g instant-palente
  • 800 ml vode
  • dašak soli
  • 3-4 stolne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 300 g svinjećih kobasica izvađenog iz omota i narezanog na malene komade
  • 1 kg rapinija (brokule rabe)
  • 1 sitno narezan crveni čili
  • sol i papar za začinjavanje
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 1 sitno isjeckan maleni luk
  • 1 sitno isjeckana malena mrkva
  • 1 sitno isjeckana stabljika celera
  • 2 x 400 g dobro iscijeđenog i ispranog slanutka
  • sol i papar za začinjavanje

Priprema

  • 1. Da biste napravili punjenje, kuhajte meso s čilijem u ekstradjevičanskom maslinovu ulju na srednjoj do jakoj vatri 3-4 minute. Deglazirajte tavu vinom i ostavite da se krčka nekoliko minuta. Prebacite na nisku vatru i kuhajte 10-15 minuta ili dok se ne skuha. Začinite solju i paprom i stavite na stranu. Blanširajte rapine u posoljenoj kipućoj vodi 2-3 minute, iscijedite i isperite pod hladnom vodom da se ne bi izgubila zelena boja povrća. Dodajte meso kobasice, promiješajte, kušajte da vidite je li dovoljno slano te dodajte sol po potrebi.
  • 2. Unaprijed zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite vodu i palentu u neprianjajući lonac srednje veličine, dodajte dašak soli i ostavite da lagano vrije. Lagano kuhajte uz povremeno miješanje 2-3 minute ili dok je palenta mekana i kremasta.
  • 3. Nauljite šest keramičkih posudica i pospite ih brašnom palente ili krušnim mrvicama. U svaku posudicu stavite nekoliko stolnih žlica palente kako biste napravili kalup u koji će ići punjenje. Dodajte jednu do dvije stolne žlice punjenja i prekrijte još jednom stolnom žlicom mekane palente, koja će služiti kao poklopac. Učinite to sa svakom posudicom. Pecite 20 minuta ili dok ne pozlati i počne mirisati primamljivo.
  • 4. Za pire od slanutka pržite luk, mrkvu i celer u ekstradjevičanskom maslinovu ulju dok ne omekšaju. Dodajte iscijeđeni slanutak i kuhajte 2-3 minute. Začinite solju i paprom te ubacite mješavinu sa slanutkom u multipraktik da se obrađuje dok ne bude glatka. Ako ispadne pregusta, dodajte jednu stolnu žlicu vode.
  • 5. Za slaganje jela stavite 2-3 stolne žlice pirea od slanutka na tanjur, izvadite torticu iz keramičke posudice i stavite je na pire. Poslužite s pečenim krumpirom ili zelenom salatom.

Povezani recepti

Vidi sve