Puding od riže
Ugrijte vodu u loncu i kad zakipi, odvojite šalicu vode koja će vam trebati poslije i ubacite rižu. Dodajte prstohvat soli, limunovu koricu i dva štapića cimeta i kuhajte rižu 7 minuta. Kad voda ispari, riža je kuhana. Riža će pričekati, a mi krećemo na drugi dio recepta – izradu kreme.

U zdjeli zagrijte mlijeko u koje ste dodali limunovu koricu i štapić cimeta. Neka mlijeko lagano kuha na tihoj vatri. Razbijte jaja i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sačuvajte za neku drugu slasticu, za ovu kremu trebate samo žumanjke. Dobro istucite žumanjke dok ne postanu pjenušavi. Sada dodajte onu šalicu vode koju ste sačuvali pri kuhanju riže i tucite. Ako želite, umjesto šalice vode možete dodati šalicu mlijeka – važno je samo da umućene žumanjke razrijedite dovoljno da ih lakše umiješate u kipuće mlijeko. Kad mlijeko zavre, umiješajte kondenzirano mlijeko i umućene žumanjke. Miješajte neprekidno da dobijete gustu glatku kremu. Ako se u kremi pojave grudice, protisnite je kroz sito prije nego što je pomiješate s rižom, a ako to nije potrebno, dodajte rižu izravno u kremu. Dobro sve pomiješajte i podijelite u zdjelice u kojima ćete puding servirati. Svakako prije toga izvadite limunovu koru i štapić cimeta jer su oni svoje odradili. Gust i kremast puding od riže premjestite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja. Trenutak prije nego što ćete ga poslužiti, pospite ga lagano mljevenim cimetom.

Sastojci

  • Sastojci100 g riže srednje dugog zrna 12 žumanjaka 1 l mlijeka 1 limenka kondenziranog mlijeka kora od jednog limuna 3 štapića cimeta 0.5 l vode sol mljeveni cimet

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve