Puding od riže s kardamomom I mirisnim šljivama
Sastojci
- Puding od riže
- 1.4 l mlijeka – poluobranog
- 1 štapić cimeta
- 300 g basmati riže
- 1 velika žlica ekstrakta vanilije
- 8 mahuna kardamoma
- 100 g zlatnog finog šećera ili 175 g javorovog sirupa
- 150 g grožđica
- 50 g badema u listićima
- Šljive
- 8 šljiva
- 100 ml vode ili narančinog soka
- 2 zvjezdice anisa
- prstohvat klinčića
- 1 žličica sirupa ili soka od đumbira
Priprema
- 1. Ulijte mlijeko u lonac teškog dna i dodajte štapić cimeta. Uzavrite te umiješajte rižu i ekstrakt vanilije.
- 2. Pustite da lagano vrije na niskoj temperaturi oko 30 minuta uz stalno miješanje kako se riža ne bi zalijepila za dno lonca.
- 3. Zdrobite mahune kardamoma u mužaru i izvadite sjemenke. Bacite mahune te u zdrobljene sjemenke dodajte šećer.
- 4. Kada riža počne nalikovati na mliječni rižoto, ali još je malo al dente, umiješajte grožđice, bademe i kardamom sa šećerom ili javorovim sirupom te kuhajte još 5-10 minuta na niskoj temperaturi, dodajući mlijeko ako postane presuho.
- 5. Za šljive – grubo ih nasjeckajte. Dodajte ih u lonac s vodom ili sokom te umiješajte zvijezdu anisa, klinčić i sok ili sirup od đumbira – nježno zagrijte dok šljive malo ne omekšaju i upiju arome.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha