Puding od riže s kardamomom I mirisnim šljivama

Sastojci

  • Puding od riže
  • 1.4 l mlijeka – poluobranog
  • 1 štapić cimeta
  • 300 g basmati riže
  • 1 velika žlica ekstrakta vanilije
  • 8 mahuna kardamoma
  • 100 g zlatnog finog šećera ili 175 g javorovog sirupa
  • 150 g grožđica
  • 50 g badema u listićima
  • Šljive
  • 8 šljiva
  • 100 ml vode ili narančinog soka
  • 2 zvjezdice anisa
  • prstohvat klinčića
  • 1 žličica sirupa ili soka od đumbira

Priprema

  • 1. Ulijte mlijeko u lonac teškog dna i dodajte štapić cimeta. Uzavrite te umiješajte rižu i ekstrakt vanilije.
  • 2. Pustite da lagano vrije na niskoj temperaturi oko 30 minuta uz stalno miješanje kako se riža ne bi zalijepila za dno lonca.
  • 3. Zdrobite mahune kardamoma u mužaru i izvadite sjemenke. Bacite mahune te u zdrobljene sjemenke dodajte šećer.
  • 4. Kada riža počne nalikovati na mliječni rižoto, ali još je malo al dente, umiješajte grožđice, bademe i kardamom sa šećerom ili javorovim sirupom te kuhajte još 5-10 minuta na niskoj temperaturi, dodajući mlijeko ako postane presuho.
  • 5. Za šljive – grubo ih nasjeckajte. Dodajte ih u lonac s vodom ili sokom te umiješajte zvijezdu anisa, klinčić i sok ili sirup od đumbira – nježno zagrijte dok šljive malo ne omekšaju i upiju arome.

Povezani recepti

Vidi sve