Puding od riže s kardamomom I mirisnim šljivama

PRIPREMA:

1. Ulijte mlijeko u lonac teškog dna i dodajte štapić cimeta. Uzavrite te umiješajte rižu i ekstrakt vanilije.

2. Pustite da lagano vrije na niskoj temperaturi oko 30 minuta uz stalno miješanje kako se riža ne bi zalijepila za dno lonca.

3. Zdrobite mahune kardamoma u mužaru i izvadite sjemenke. Bacite mahune te u zdrobljene sjemenke dodajte šećer.

4. Kada riža počne nalikovati na mliječni rižoto, ali još je malo al dente, umiješajte grožđice, bademe i kardamom sa šećerom ili javorovim sirupom te kuhajte još 5-10 minuta na niskoj temperaturi, dodajući mlijeko ako postane presuho.

5. Za šljive – grubo ih nasjeckajte. Dodajte ih u lonac s vodom ili sokom te umiješajte zvijezdu anisa, klinčić i sok ili sirup od đumbira – nježno zagrijte dok šljive malo ne omekšaju i upiju arome. 

Sastojci

  • Puding od riže1.4 l mlijeka – poluobranog 1 štapić cimeta 300 g basmati riže 1 velika žlica ekstrakta vanilije 8 mahuna kardamoma 100 g zlatnog finog šećera ili 175 g javorovog sirupa 150 g grožđica 50 g badema u listićimaŠljive8 šljiva 100 ml vode ili narančinog soka 2 zvjezdice anisa prstohvat klinčića 1 žličica sirupa ili soka od đumbira

Priprema