Puding od riže s kardamomom I mirisnim šljivama
Sastojci
- Puding od riže
- 1.4 l mlijeka – poluobranog
- 1 štapić cimeta
- 300 g basmati riže
- 1 velika žlica ekstrakta vanilije
- 8 mahuna kardamoma
- 100 g zlatnog finog šećera ili 175 g javorovog sirupa
- 150 g grožđica
- 50 g badema u listićima
- Šljive
- 8 šljiva
- 100 ml vode ili narančinog soka
- 2 zvjezdice anisa
- prstohvat klinčića
- 1 žličica sirupa ili soka od đumbira
Priprema
- 1. Ulijte mlijeko u lonac teškog dna i dodajte štapić cimeta. Uzavrite te umiješajte rižu i ekstrakt vanilije.
- 2. Pustite da lagano vrije na niskoj temperaturi oko 30 minuta uz stalno miješanje kako se riža ne bi zalijepila za dno lonca.
- 3. Zdrobite mahune kardamoma u mužaru i izvadite sjemenke. Bacite mahune te u zdrobljene sjemenke dodajte šećer.
- 4. Kada riža počne nalikovati na mliječni rižoto, ali još je malo al dente, umiješajte grožđice, bademe i kardamom sa šećerom ili javorovim sirupom te kuhajte još 5-10 minuta na niskoj temperaturi, dodajući mlijeko ako postane presuho.
- 5. Za šljive – grubo ih nasjeckajte. Dodajte ih u lonac s vodom ili sokom te umiješajte zvijezdu anisa, klinčić i sok ili sirup od đumbira – nježno zagrijte dok šljive malo ne omekšaju i upiju arome.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom