Puding od kruha i maslaca

Puding od kruha i maslaca

Opis

1. S malo maslaca namastite vatrostalnu posudu za pečenje dimenzija 20 x 12. Svaku krišku kruha s jedne strane namažite maslacem i s malo marmelade. Napravite sendviče i narežite na četvrtine dijagonalno.

2. U posudi uspravno posložite četvrtine sendviča tako da je najduža strana prema dolje, a suprotan kut prema gore. Između ubacite kriške jabuke. Pomiješajte šećer s cimetom i muškatnim oraščićem te dobivenom smjesom pospite jabuke i kruh kako budete slagali kriške.

3. U velikom vrču pomiješajte mlijeko, jaja i ekstrakt vanilije dok se sve ne poveže. Smjesom prelijte kruh i kriške jabuke te lagano vrhovima prstiju pritisnite kriške tako da kruh upije tekućinu.

4. Pospite odozgo preostalim šećerom, prekrijte plastičnom folijom te ostavite sa strane 25 minuta ili dok kruh ne upije većinu tekućine.

5. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Pecite puding u pećnici 50 do 55 minuta dok se vrh ne napuše i poprimi lijepu zlatnu boju. Pustite da se malo ohladi te poslužite s malo tekućeg vrhnja.

Sastojci

Puding od kruha i maslaca

  • 60 g maslaca plus dodatno za mašćenje
  • 8 debelih kriška starog bijelog kruha
  • odrezati koricu
  • 80 g marmelade
  • 1 velika jabuka za kuhanje
  • očistiti i narezati vrlo tanko
  • 125 g finog šećera
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • 850 ml mlijeka
  • 3 velika jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • tekuće vrhnje
  • za serviranje