Puding od kruha i maslaca

Sastojci

  • 60 g maslaca + dodatno za mašćenje
  • 8 debelih kriška starog bijelog kruha
  • 80 g marmelade
  • 1 velika jabuka
  • 125 g finog šećera
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića
  • 850 ml mlijeka
  • 3 velika jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • tekuće vrhnje za serviranje

Priprema

  • 1. S malo maslaca namastite vatrostalnu posudu za pečenje dimenzija 20 x 12. Svaku krišku kruha s jedne strane namažite maslacem i s malo marmelade. Napravite sendviče i narežite na četvrtine dijagonalno.
  • 2. U posudi uspravno posložite četvrtine sendviča tako da je najduža strana prema dolje, a suprotan kut prema gore. Između ubacite kriške jabuke. Pomiješajte šećer s cimetom i muškatnim oraščićem te dobivenom smjesom pospite jabuke i kruh kako budete slagali kriške.
  • 3. U velikom vrču pomiješajte mlijeko, jaja i ekstrakt vanilije dok se sve ne poveže. Smjesom prelijte kruh i kriške jabuke te lagano vrhovima prstiju pritisnite kriške tako da kruh upije tekućinu.
  • 4. Pospite odozgo preostalim šećerom, prekrijte plastičnom folijom te ostavite sa strane 25 minuta ili dok kruh ne upije većinu tekućine.
  • 5. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Pecite puding u pećnici 50 do 55 minuta dok se vrh ne napuše i poprimi lijepu zlatnu boju. Pustite da se malo ohladi te poslužite s malo tekućeg vrhnja.

Povezani recepti

Vidi sve