Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom

Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva. 

Sastojci

  • 200 ml tučenog slatkog vrhnja
  • 1 mahuna vanilije, razrezana po dužini, ostrugane sjemenke
  • 1 jaje iz slobodnog uzgoja
  • 2 žumanjka jajeta iz slobodnog uzgoja
  • 60 g smeđeg šećera
  • 1 banana (vrlo zrela, crne korice), pasirana
  • malko soli
  • slani karamel umak:
  • 125 g šećera u prahu
  • 150 ml tučenog slatkog vrhnja
  • malko soli

Priprema

  • 1. Za karamel umak, u maloj posudi na laganoj vatri miješajte šećer i 4 žlice vode dok se šećer ne otopi. Pojačajte vatru, pustite da zakipi i kuhajte 2 minute dok ne postane lagano zlatne boje. Umiješajte vrhnje i vratite na srednje jaku vatru. Zakuhajte i kuhajte još 2-3 minute, dok se ne reducira, posolite i malo zgusnite. Fino.
  • 2. Zagrijte pećnicu na 120°C.
  • 3. Zagrijte vrhnje, sjemenke vanilije i mahune u malom loncu na srednjoj vatri do točke vrenja. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
  • 4. Tucite jaje, žumanjke i smeđi šećer dok ne postanu gusta i blijeda. Procijedite vruće vrhnje preko smjese od jaja i umutite da se sjedini. Izbacite mahunu vanilije. Umiješajte čokoladu 1-2 minute dok se ne otopi. Umiješajte bananu i prstohvat soli.
  • 5. Ulijte smjesu u 4 ramekina. Stavite u posudu za pečenje. Ulijte vruću vodu da dođe dopola ramekina. Pecite 1 sat ili dok se ne stvrdne. Izvadite ramekine i ostavite da se ohlade. Zatim ohladite 4-6 sati prije posluživanja.
  • 6. Ravnomjerno rasporedite 1 žličicu šećera po vrhu svakog deserta; upotrijebite plamen da karamelizirate šećer.
  • 7. Prelijte malo slanog karamel umaka povrh svake porcije, uz ostatak umaka sa strane.

Povezani recepti

Vidi sve