Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 200 ml tučenog slatkog vrhnja
- 1 mahuna vanilije, razrezana po dužini, ostrugane sjemenke
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja
- 2 žumanjka jajeta iz slobodnog uzgoja
- 60 g smeđeg šećera
- 1 banana (vrlo zrela, crne korice), pasirana
- malko soli
- slani karamel umak:
- 125 g šećera u prahu
- 150 ml tučenog slatkog vrhnja
- malko soli
Priprema
- 1. Za karamel umak, u maloj posudi na laganoj vatri miješajte šećer i 4 žlice vode dok se šećer ne otopi. Pojačajte vatru, pustite da zakipi i kuhajte 2 minute dok ne postane lagano zlatne boje. Umiješajte vrhnje i vratite na srednje jaku vatru. Zakuhajte i kuhajte još 2-3 minute, dok se ne reducira, posolite i malo zgusnite. Fino.
- 2. Zagrijte pećnicu na 120°C.
- 3. Zagrijte vrhnje, sjemenke vanilije i mahune u malom loncu na srednjoj vatri do točke vrenja. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
- 4. Tucite jaje, žumanjke i smeđi šećer dok ne postanu gusta i blijeda. Procijedite vruće vrhnje preko smjese od jaja i umutite da se sjedini. Izbacite mahunu vanilije. Umiješajte čokoladu 1-2 minute dok se ne otopi. Umiješajte bananu i prstohvat soli.
- 5. Ulijte smjesu u 4 ramekina. Stavite u posudu za pečenje. Ulijte vruću vodu da dođe dopola ramekina. Pecite 1 sat ili dok se ne stvrdne. Izvadite ramekine i ostavite da se ohlade. Zatim ohladite 4-6 sati prije posluživanja.
- 6. Ravnomjerno rasporedite 1 žličicu šećera po vrhu svakog deserta; upotrijebite plamen da karamelizirate šećer.
- 7. Prelijte malo slanog karamel umaka povrh svake porcije, uz ostatak umaka sa strane.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha
Recepti Adam Liaw
Ljepljivi kolač od datulja s preljevom butterscotch