Pržene lignje s umakom aioli
Recept iz: Justine Schofield
Odvojiti pipke od tijela lignje i odbaciti iznutrice. Izrezati i otvoriti svaku lignju. Na razmacima od 5 mm zarezati dijagonalne linije do pola samog mesa, nastojeći ne prerezati do kraja. Svaku lignju izrezati na kvadrate od 5 cm, a ticala na dužinu oko 5 cm.
Zrna papra grijati na suhoj tavi na laganoj vatri 3—4 minute dok ne zamirišu. Ohladiti ih i staviti u avan sa solju. Tučenjem sitno samljeti.
U loncu zagrijati ulje na 180°C.
Bjelanjke staviti u zdjelu, dobro izlupati pa dodati lignje, limun i čili. Pomiješati brašna u drugoj zdjeli i lagano pobrašniti komade lignje, limuna i čilija u smjesi od brašna, otresajući višak.
Izlupane lignje, limun i čili staviti u vruće ulje. Pržiti postupno i uz nova dodavanja provjeravati ima li ulje pravu temperaturu. Peći oko 3 minute dok se ne stvori korica. Vaditi šupljikavom žlicom i ocijediti na papirnatom ručniku. Posuti solju i paprom.
Za aioli: umutiti majonezu sa zgnječenim češnjakom, limunovim sokom i začinima. Poslužiti s limunom i ukrasiti čilijem.
Sastojci
- 6 mladih liganja, očistiti
- ½ žlice bijelog papra u zrnu
- 1½ žlica morske soli
- 2 bjelanjka
- ½ šalice rižina brašna
- 1/3 šalice brašna tapioke
- 1 dugi crveni čili, narezati
- ½ limuna tanko narezanog (okrugle kriške)
- biljno ulje, za prženje
- za aioli
- ½ šalica majoneze od cijelog jajeta
- ½ češnja češnjaka, sitno smrviti
- sok ½ limuna
- sol i papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom