Opis

Odvojiti pipke od tijela lignje i odbaciti iznutrice. Izrezati i otvoriti svaku lignju. Na razmacima od 5 mm zarezati dijagonalne linije do pola samog mesa, nastojeći ne prerezati do kraja. Svaku lignju izrezati na kvadrate od 5 cm, a ticala na dužinu oko 5 cm.

Zrna papra grijati na suhoj tavi na laganoj vatri 3—4 minute dok ne zamirišu. Ohladiti ih i staviti u avan sa solju. Tučenjem sitno samljeti.

U loncu zagrijati ulje na 180°C.

Bjelanjke staviti u zdjelu, dobro izlupati pa dodati lignje, limun i čili. Pomiješati brašna u drugoj zdjeli i lagano pobrašniti komade lignje, limuna i čilija u smjesi od brašna, otresajući višak.

Izlupane lignje, limun i čili staviti u vruće ulje. Pržiti postupno i uz nova dodavanja provjeravati ima li ulje pravu temperaturu. Peći oko 3 minute dok se ne stvori korica. Vaditi šupljikavom žlicom i ocijediti na papirnatom ručniku. Posuti solju i paprom.

Za aioli: umutiti majonezu sa zgnječenim češnjakom, limunovim sokom i začinima. Poslužiti s limunom i ukrasiti čilijem.

Sastojci

  • 6 mladih liganja, očistiti
  • ½ žlice bijelog papra u zrnu
  • 1½ žlica morske soli
  • 2 bjelanjka
  • ½ šalice rižina brašna
  • 1/3 šalice brašna tapioke
  • 1 dugi crveni čili, narezati
  • ½ limuna tanko narezanog (okrugle kriške)
  • biljno ulje, za prženje

za aioli

  • ½ šalica majoneze od cijelog jajeta
  • ½ češnja češnjaka, sitno smrviti
  • sok ½ limuna
  • sol i papar

Povezani recepti