Pržena riža Yangzhou
Recept iz: Adam Liaw
Pržena riža Yangzhou iz provincije Jiangsu, najpoznatija je vrsta pržene riže u Kini. Poznata po vještini rezanja sastojaka, bila je model za “posebnu prženu rižu” koja se može pronaći u kineskim restoranima na Zapadu. Sastojci koji se dodaju mogu biti raznovrsni, ali ključ uspjeha je njihova pažljiva priprema. Za još ukusniji rezultat, možete koristiti rižu kuhanu u pilećem temeljcu.
Sastojci
- Sastojci
- 3 sušene shitake gljive, natopljene u 470ml vruće vode na 20 minuta
- 125ml kanolinog ulja
- 4 mlada luka, narezanih na ploške od pola centimetra, bijeli i zeleni dijelovi odvojeni
- 1 mala mrkva, narezana na ploške od pola centimetra
- 30g bambusovih izdanaka, narezanih na komade od pola centimetra
- 30g zelenog graška
- 30g kuhanog pilećeg zabatka bez kosti, narezanog na komade od pola centimetra
- 30g kuhane pileće jetrice, narezane na komade od pola centimetra
- 30g malih svježih kozica, oguljenih
- 3 jaja, malo tučena
- 1kg kuhane, jedan dan stare Jasmin riže, po mogućnosti kuhane u pilećem temeljcu
- 1 žličica soli
- 30g sušenih Jakobovih kapica prženih u ulju, za posluživanje (po želji)
Priprema
- Namočenim gljivama uklonite peteljke i narežite na komade veličine pola centimetra. Na jakoj vatri zagrijte wok tavu i dodajte pola količine ulje. Pržite bijele dijelove mladog luka oko 30 sekundi i dodajte mrkvu, bambus, grašak, te pržite još jednu dodatnu minutu. Dodajte pileći zabatak, pileću jetricu i kozice, te miješajte dok povrće ne omekša, a kozice budu gotove. Izvadite sve iz wok tave i ostavite sa strane.
- Wok tavu vratite na vatru i dodajte preostalo ulje. Dodajte jaje i energično izmiješajte kako bi se što više razlilo i razlomilo na sitne komade. Prije nego se jaje stisne i postane pečeno, dodajte rižu i miješajte, kako bi se riža obložila jajetom. Usitnite nakupine riže tako da ih stisnete od stranu woka s vašom lopaticom za miješanje. Po potrebi možete dodati još malo ulja. Dodajte pržene sastojke koje ste sačuvali i zelene dijelove mladog luka, pomiješajte kako bi se sve sjedinilo. Dobro začinite, izvadite rižu iz wok tave i stavite na tanjur za posluživanje. Po vrhu pržene riže pospite pržene suhe Jakobove kapice i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Nasi lemak
Recepti Silvia Colloca
Arancini
Recepti Luca Ciano
Rižoto od prepelica s parmezanom
Recepti Adam Liaw
Thunder tea riža sa sardinama i utrnutim okusom
Recepti Luca Ciano
Carnaroli rižoto s rakovim mesom i stracciatellom
Recepti Adam Liaw
Tangyuan u pekinškom stilu s crnim sezamom
Recepti Lora i Stoyan
Rižoto od pečene paprike
Recepti Michela Chiappa
Brzinski rižoto od gljiva
Recepti Lora i Stoyan
Rižoto s pestom od špinata
Recepti Adam Liaw
Nasi ulam s mikrobiljem