Opis

Pržena riža Yangzhou iz provincije Jiangsu, najpoznatija je vrsta pržene riže u Kini. Poznata po vještini rezanja sastojaka, bila je model za “posebnu prženu rižu” koja se može pronaći u kineskim restoranima na Zapadu. Sastojci koji se dodaju mogu biti raznovrsni, ali ključ uspjeha je njihova pažljiva priprema. Za još ukusniji rezultat, možete koristiti rižu kuhanu u pilećem temeljcu.

Postupak

  1. Namočenim gljivama uklonite peteljke i narežite na komade veličine pola centimetra. Na jakoj vatri zagrijte wok tavu i dodajte pola količine ulje. Pržite bijele dijelove mladog luka oko 30 sekundi i dodajte mrkvu, bambus, grašak, te pržite još jednu dodatnu minutu. Dodajte pileći zabatak, pileću jetricu i kozice, te miješajte dok povrće ne omekša, a kozice budu gotove. Izvadite sve iz wok tave i ostavite sa strane.
  2. Wok tavu vratite na vatru i dodajte preostalo ulje. Dodajte jaje i energično izmiješajte kako bi se što više razlilo i razlomilo na sitne komade. Prije nego se jaje stisne i postane pečeno, dodajte rižu i miješajte, kako bi se riža obložila jajetom. Usitnite nakupine riže tako da ih stisnete od stranu woka s vašom lopaticom za miješanje. Po potrebi možete dodati još malo ulja. Dodajte pržene sastojke koje ste sačuvali i zelene dijelove mladog luka, pomiješajte kako bi se sve sjedinilo. Dobro začinite, izvadite rižu iz wok tave i stavite na tanjur za posluživanje. Po vrhu pržene riže pospite pržene suhe Jakobove kapice i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • 3 sušene shitake gljive, natopljene u 470ml vruće vode na 20 minuta
  • 125ml kanolinog ulja
  • 4 mlada luka, narezanih na ploške od pola centimetra, bijeli i zeleni dijelovi odvojeni
  • 1 mala mrkva, narezana na ploške od pola centimetra
  • 30g bambusovih izdanaka, narezanih na komade od pola centimetra
  • 30g zelenog graška
  • 30g kuhanog pilećeg zabatka bez kosti, narezanog na komade od pola centimetra
  • 30g kuhane pileće jetrice, narezane na komade od pola centimetra
  • 30g malih svježih kozica, oguljenih
  • 3 jaja, malo tučena
  • 1kg kuhane, jedan dan stare Jasmin riže, po mogućnosti kuhane u pilećem temeljcu
  • 1 žličica soli
  • 30g sušenih Jakobovih kapica prženih u ulju, za posluživanje (po želji)

Povezani recepti