Adam Liaw je kuhar, pisac i televizijski voditelj sa sjedištem u Sydneyu u Australiji. Njegova televizijska serija, Okus Destinacije, proputovala je Australiju, Novi Zeland, Japan, Skandinaviju i Singapur i osvojila nagradu AACTA 2016. za najbolji životni televizijski program. Adam je redoviti kolumnist za GoodFood novina Fairfax, magazin Sunday Life i The Guardian. Adam je 2010. osvojio "MasterChef Australija" titulu. Njegova je pobjeda i dalje najgledaniji nesportski televizijski događaj u povijesti Australije. Godine 2016. japanska vlada imenovala je Adama službenim “ambasadorom dobre volje japanske kuhinje”. S više od 300 tisuća pratitelja, Adamovu prisutnost na društvenim mrežama Klout je ocijenio najutjecajnijim u australskoj prehrambenoj industriji. Adama možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Youtubeu ili Twitteru. Adam je također UNICEF-ov australski nacionalni ambasador za prehranu.

 

Sastojci

  • 3 sušene shitake gljive, natopljene u 470ml vruće vode na 20 minuta
  • 125ml kanolinog ulja
  • 4 mlada luka, narezanih na ploške od pola centimetra, bijeli i zeleni dijelovi odvojeni
  • 1 mala mrkva, narezana na ploške od pola centimetra
  • 30g bambusovih izdanaka, narezanih na komade od pola centimetra
  • 30g zelenog graška
  • 30g kuhanog pilećeg zabatka bez kosti, narezanog na komade od pola centimetra
  • 30g kuhane pileće jetrice, narezane na komade od pola centimetra
  • 30g malih svježih kozica, oguljenih
  • 3 jaja, malo tučena
  • 1kg kuhane, jedan dan stare Jasmin riže, po mogućnosti kuhane u pilećem temeljcu
  • 1 žličica soli
  • 30g sušenih Jakobovih kapica prženih u ulju, za posluživanje (po želji)

Priprema

  • 1. Namočenim gljivama uklonite peteljke i narežite na komade veličine pola centimetra. Na jakoj vatri zagrijte wok tavu i dodajte pola količine ulje. Pržite bijele dijelove mladog luka oko 30 sekundi i dodajte mrkvu, bambus, grašak, te pržite još jednu dodatnu minutu.
  • 2. Dodajte pileći zabatak, pileću jetricu i kozice, te miješajte dok povrće ne omekša, a kozice budu gotove. Izvadite sve iz wok tave i ostavite sa strane.
  • 3. Wok tavu vratite na vatru i dodajte preostalo ulje. Dodajte jaje i energično izmiješajte kako bi se što više razlilo i razlomilo na sitne komade. Prije nego se jaje stisne i postane pečeno, dodajte rižu i miješajte, kako bi se riža obložila jajetom.
  • 4. Usitnite nakupine riže tako da ih stisnete od stranu woka s vašom lopaticom za miješanje. Po potrebi možete dodati još malo ulja. Dodajte pržene sastojke koje ste sačuvali i zelene dijelove mladog luka, pomiješajte kako bi se sve sjedinilo.
  • 5. Dobro začinite, izvadite rižu iz wok tave i stavite na tanjur za posluživanje.
  • 6. Po vrhu pržene riže pospite pržene suhe Jakobove kapice i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve