Prutići od palente s artičokama
Recept iz: Primož Dolničar

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.
Sastojci
- artičoke
- pečena govedina
- kukuruzna krupica
- šparoge
- bosiljak
- izdanci češnjaka
- peršin
- sol
- maslinovo ulje
- parmezan
- ljuta papričica
- rajčica trešnjar
- ljutika
- timijan
- vlasac
- rikola
Priprema
- 1. Kuhajte artičoke u kipućoj posoljenoj vodi 40 minuta. Izvadite ih iz vode i podijelite u dvije skupine.
- 2. Odrežite stabljike prve skupine i stavite te artičoke u posudu za pečenje. Nasjeckajte izdanke češnjaka i popržite ih na maslinovu ulju. Dodajte nasjeckan peršin i začinite solju i maslinovim uljem. Promiješajte. Preko artičoka prelijte umak od pečenja i dodajte naribani parmezan. Stavite posudu s artičokama u pećnicu 10 minuta na 180 °C.
- 3. Uzmite ostale artičoke i ogulite ih do središta ili ''srca'' artičoke. Prepolovite ih.
- 4. Kuhajte vodu dok ne proključa i polako dodajte kukuruznu krupicu. Miješajte oko 15 minuta.
- 5. Operite šparoge, narežite ih i ubacite u palentu. Dodajte nasjeckan bosiljak. Ulijte palentu u kalup i ostavite da se ohladi.
- 6. Izvadite je iz kalupa i narežite je. Pecite je na maslinovu ulju na roštilju.
- 7. Tanko izrežite govedinu suprotno od smjera vlakana kako bi bila poput talijanskog jela tagliatta. Dodajte nasjeckanu ljutu papričicu i ljutiku. Dodajte srce artičoka i rajčicu trešnjar. Začinite solju, svježim timijanom i vlascem. Dodajte palentu i oprezno promiješajte. Za kraj dodajte sjeckanu rikolu i malo vode u kojoj su se kuhale artičoke.
- 8. Poslužite prutiće od palente i zapečene artičoke na lijep tanjur.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Sendvič s jajima
Recepti Mark Moriarty
Irska peciva jambon
Recepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići