Prutići od palente s artičokama

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • artičoke
  • pečena govedina
  • kukuruzna krupica
  • šparoge
  • bosiljak
  • izdanci češnjaka
  • peršin
  • sol
  • maslinovo ulje
  • parmezan
  • ljuta papričica
  • rajčica trešnjar
  • ljutika
  • timijan
  • vlasac
  • rikola

Priprema

  • 1. Kuhajte artičoke u kipućoj posoljenoj vodi 40 minuta. Izvadite ih iz vode i podijelite u dvije skupine.
  • 2. Odrežite stabljike prve skupine i stavite te artičoke u posudu za pečenje. Nasjeckajte izdanke češnjaka i popržite ih na maslinovu ulju. Dodajte nasjeckan peršin i začinite solju i maslinovim uljem. Promiješajte. Preko artičoka prelijte umak od pečenja i dodajte naribani parmezan. Stavite posudu s artičokama u pećnicu 10 minuta na 180 °C.
  • 3. Uzmite ostale artičoke i ogulite ih do središta ili ''srca'' artičoke. Prepolovite ih.
  • 4. Kuhajte vodu dok ne proključa i polako dodajte kukuruznu krupicu. Miješajte oko 15 minuta.
  • 5. Operite šparoge, narežite ih i ubacite u palentu. Dodajte nasjeckan bosiljak. Ulijte palentu u kalup i ostavite da se ohladi.
  • 6. Izvadite je iz kalupa i narežite je. Pecite je na maslinovu ulju na roštilju.
  • 7. Tanko izrežite govedinu suprotno od smjera vlakana kako bi bila poput talijanskog jela tagliatta. Dodajte nasjeckanu ljutu papričicu i ljutiku. Dodajte srce artičoka i rajčicu trešnjar. Začinite solju, svježim timijanom i vlascem. Dodajte palentu i oprezno promiješajte. Za kraj dodajte sjeckanu rikolu i malo vode u kojoj su se kuhale artičoke.
  • 8. Poslužite prutiće od palente i zapečene artičoke na lijep tanjur.

Povezani recepti

Vidi sve