Provansalski “bosanski lonac”
Recept iz: Justine Schofield
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.
Sastojci
- 750 ml crvenog vina (npr. cabernet sauvignon)
- 250 ml porta
- 4 (oko 1½ kg) odreska s goveđih obraza; ukloniti tetive (zamolite mesara da to učini kako bi uštedjeli vrijeme) i prepoloviti ako su veliki
- 2 luka, svaki proboden jednim klinčićem
- 2 velike mrkve, narezati na kolutiće od 1 cm
- 2 celera od 10 cm
- 4 češnja češnjaka, zgnječiti
- 1 bouquet garni (1 list lovora, 3 grančice majčine dušice i 3 grančice peršina s lišćem, sve zavezano kuhinjskim koncem)
- traka od 4 cm narančine kore
- 1 žlica maslinova ulj a
- 150 g slanine ili pancete, narezati na trake
- listići soli i svježe mljeveni crni papar
- 1½ žlice konjaka ili brandyja
- 2 žlice pasirane rajčice
- 1 litra goveđeg ili telećeg temeljca
Priprema
- 1. U loncu zakuhati vino i port i kuhati 5—8 minuta da se iskuha alkohol; ohladiti na sobnu temperaturu. Odreske, luk s klinčićima, mrkvu, celer, češnjak, bouqet garni, koricu naranče i ohlađenu vinsku smjesu staviti u veliku plastičnu ili staklenu posudu, pokriti i preko noći ostaviti u hladnjaku.
- 2. Izvaditi odreske iz hladnjaka sat prije kuhanja. Pećnicu zagrijati na 160°C. Goveđe odreske izvaditi iz marinade i osušiti papirnatim ubrusom. Zagrijati ulje u dubokoj tavi za pirjanje na temperaturi iznad srednje jake. Dodati trake slanine ili pancete i pirjati dok ne porumene, pa izvaditi iz tave. Pržiti odreske u serijama; paziti da lijepo zazlatie sa svake strane. Meso začiniti solju i paprom te izvaditi iz tave.
- 3. Iscijediti marinadu; sačuvati povrće, bouqet garni, koricu naranče i tekućinu. Povrće staviti u tavu i kuhati na srednje jakoj vatri 5—8 minuta dok se malo ne oboji. Vratiti govedinu sa svojim sokovima i trakama slanine ili pancete u tavu, dodati konjak ili brandy te šibicom ili upaljačem zapaliti radi flambiranja. Kad plamen popusti, dodati bouqet garni, koricu naranče i pasiranu rajčicu. Promiješati da se sve premaže rajčicom; dno posude strugati drvenom žlicom i neprestano miješati 1—2 minute.
- 4. Preostalu tekućinu usuti u tavu za marinadu i promiješati da se deglazira. Zakuhati, uklanjajući nečistoće koje se pojave na površini. Dodati temeljac, staviti kartušu (komad papira za pečenje izrezan prema veličini posude) na vrh i pokriti dobro prianjajućim poklopcem. Premjestiti u pećnicu, kuhati 3 sata, izvaditi iz pećnice i okrenuti meso. Vratiti u pećnicu i kuhati daljnjih 3 sata ili dok meso sasvim omekša i gotovo otpada.
- 5.Izvaditi meso, slaninu i mrkvu iz tave, staviti na plitki pladanj i prekriti folijom. Ocijediti umak i odložiti luk, celer, bouqet garni i koricu naranče. Tavu premjestiti na ploču štednjaka i na srednje laganoj vatri pirjati 25—30 minuta dok se umak ne smanji za dvije trećine i dobije bogatu boju. Preliti umakom meso i mrkvu. Poslužiti s kremastim pireom od krumpira ili s tjesteninom.
- Što se govedina duže marinira (možda i 2—3 dana), to će okusi biti bolji.
- Ne uzmognete li nabaviti odreske s goveđih obraza, odlična je zamjena svaka govedina za kuhanje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste
Recepti Silvia Colloca
Teleći odresci s kaduljom
Recepti Nico Reynolds
Savršen odrezak na žaru sa salatom od komorača i kukuruzom u maslacu i parmezanu
Recepti Lora i Stoyan
Sporo kuhani teleći obrazi sa zgnječenim krumpirom
Recepti Ainsley Harriott
Mljevena govedina s krumpirom, lukom i zelenim povrćem s maslacem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Adam Liaw
Li Hongzhangov Chop Suey
Recepti Adam Liaw
Goveđi Rendang