Prokulice s marelicama i pekan orasima

Prokulice s marelicama i pekan orasima

Opis

Priprema:

Lagano pržene prokulice s marelicama i pekan orasima 


Neka se marelice namaču u vodi oko sat vremena. Očistite prokulice i veće prerežite napola. Blanširajte prokulice da budu al dente ili ih kuhajte na pari četiri minute na 100 °C. Narežite marelice na komadiće. Zagrijte malo ulja u woku te kratko popržite prokulice. Dodajte pekan orahe i kratko popržite. Dodajte marelice i žlicu pekmeza od marelica kako bi se prokulice sjajile.

Varivo od govedine


Ogulite luk i narežite ga na tanke kolutove. Posušite meso kuhinjskim ručnicima. Narežite meso na komade i pospite ga solju i paprom. Otopite maslac u loncu debela dna dok lagano ne porumeni. Ispržite komade mesa s obje strane dok ne porumene. Dok se meso prži, miješajte ga. Stavite pečeno meso na tanjur. Na srednjoj vatri, uz miješanje, popržite luk dok se ne zacakli i požuti. Dodajte listove lovora, češnjak i meso te ulijevajući uz rub lonca, dodajte 1 čašu tople vode i ocat. Uzavrite te pustite da se meso pirja poklopljeno dva sata.


Palenta 


U loncu uzavrite mlijeko i povrtni temeljac. Dodajte kukuruzno brašno uz miješanje. Pustite da palenta uzavri uz miješanje. Kuhajte oko 45 minuta uz stalno miješanje. Po želji dodajte malo vode. Palenta je gotova kada se počne odvajati od rubova lonca. Začinite palentu s malo maslinova ulja. 

Sastojci

Prokulice

  • 100 g sušenih marelica
  • 500 g prokulica
  • malo maslinova ulja
  • 80 g pekan oraha
  • 1 velika žlica pekmeza od marelica

Varivo od govedine

  • 1 glavica luka
  • 750 g odreska za varivo (govedina)
  • 40 g maslaca
  • 2 lista lovora
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 velika žlica octa
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Palenta

  • 600 ml mlijeka
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 250 g kukuruznog brašna
  • 100 g naribanog zrelog sira
  • malo maslinova ulja
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Povezani recepti