Profiteroli s čokoladnim umakom i sladoledom od vanilije

Napravi ukusne profiterole s čokoladnim umakom i sladoledom uz pomoć Marthe Stewart. 

 

Sastojci

  • Za 24-36 profiterola
  • 1 veliko jaje
  • 1 smjesa kuhanog tijesta (pâte à choux)
  • 225 g tamne čokolade, sitno nasjeckane
  • 1 šalica mlijeka
  • 3 žlice slatkog vrhnja
  • ¼ šalice sitnog kristalnog šećera
  • 2 žlice maslaca, nasjeckanog
  • sladoled od vanilije za posluživanje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

  • 1.Ugrijte pećnicu na 190 °C.
  • 2.Za premaz od jaja pomiješajte u zdjelici jedno jaje sa žlicom vode. Ostavite sa strane.
  • 3.Stavite papir za pečenje na dvama velikim limovima za pečenje. Stavite kuhano tijesto u vrećicu za kremu s običnim nastavkom promjera 1,6 cm. Istisnite tijesto u krugove promjera 5 cm, razmaknute 2,5 cm. Nježno zagladite i zaoblite vrh profiterola mokrim prstom kako bi ravnomjerno narasli tijekom pečenja. Premažite vrh preostalim premazom od jaja. Pecite dok ne narastu i postanu zlatnosmeđi, oko 25 minuta. Profiteroli bi trebali biti lagani i prozračni.
  • 4.Napravite umak od čokolade: stavite čokoladu u vatrostalnu zdjelu iznad lonca vruće vode i nježno otopite, povremeno miješajući kuhačom. Stavite u lonac mlijeko, vrhnje i šećer te kuhajte dok ne proključa neprestano miješajući. Maknite s plamena. I dalje miješajući, prelijte preko otopljene čokolade, a zatim vratite na plamen. I dalje miješajući, pustite da umak nakratko ključa na srednje jakoj temperaturi. Isključite plamen i umiješajte komadiće maslaca, jedan po jedan. Procijedite umak kroz gusto cjedilo u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i stavite u toplu vodenu kupelj kako bi ostao topao.
  • 5.Izvadite profiterole iz pećnice i stavite ih na rešetku kako bi se potpuno ohladili. Nazubljenim nožem odrežite gornju trećinu svakog profiterola i ostavite poklopce sa strane. Stavite kuglicu sladoleda u svaki profiterol i vratite poklopce. Pospite šećerom u prahu i prelijte umakom. Odmah poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve