Prleška pita
Recept iz: Primož Dolničar

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.
Sastojci
- brašno
- 2 jaja
- prstohvat soli
- jabuka
- maslac
- svježi timijan
- 100 ml crnog vina
- svježi sir
- med
- šećer
- maslinovo ulje
Priprema
- Postupak:
- 1. Prosijte brašno kako bi bilo lakše. Dodajte jedno jaje, prstohvat soli i malo vode. Promiješajte kuhačom te zatim umijesite tijesto čistim rukama. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji pola sata.
- 2. Pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto. Stavite ga na lim za pečenje. Prekrijte nadjevom od sira i oblikujte paketiće. Prelijte maslinovim uljem kako bi se stvorila korica. Stavite nadjeveno tijesto u pećnicu i pecite 15 minuta na 180 °C.
- 3. Stavite maslac u tavu. Narežite jabuku te dodajte i nju. Dodajte timijan. Preko jabuka prelijte crno vino i dodajte nekoliko žlica šećera. Kuhajte dok vino ne ispari, a umak se zgusne.
- 4. Uzmite svježi sir i zasladite ga medom, promiješajte te za kraj dodajte jedno jaje.
- 5. Posluživanje: stavite paketić tijesta na tanjur te dodajte jabuke i umak.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća