Opis

Ako radite vlastite ušećerene orahe i smokve, počnite ovaj recept 2-3 tjedna unaprijed.

  1. Pećnicu zagrijte na 250°C
  2. Za punjenje od sudžuka, u zdjelu stavite meso, češnjak, začine i vodu. Čistim rukama sve sjedinite, zatim dodajte preostale sastojke i izmiješajte. Smjesu podijelite na 6 porcija.
  3. Stavite otkoštene prepelice s kožom prema dolje na radnu površinu i u središte svake stavite nadjev, a zatim prepelice oblikujte oko nadjeva. Na radnu površinu stavite list vinove loze, žilice okrenute prema gore, stavite prepelicu na vrh i zamotajte (slično stavljanju pelena na dijete!). Da biste osigurali punjenje i lišće, provucite 1 štapić za ražnjiće kroz noge kako biste ih učvrstili, a drugi ispod kostiju krila. Prepelice položite prema dolje na obloženi lim za pečenje i pecite 10-12 minuta. Ostavite da se odmori 5 minuta.
  4. U međuvremenu, srednje veliki lonac ili fritezu napunite tri četvrtine punu suncokretovim uljem i zagrijte na 170°C. Pržite preostale listove vinove loze, nekoliko komada odjednom, 30-40 sekundi ili dok ne postanu hrskavi, zatim izvadite i ocijedite na kuhinjskom papiru.
  5. Za posluživanje zagrijte malo maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani sudžuk, ružmarin i kapljicu ulja od prepelica koje se odmaraju i pecite dok ne porumeni. Dodajte ušećerene orahe i smokve te malo sirupa, pa zakuhajte i maknite s vatre. Uklonite ražnjiće iz prepelica, a zatim ih stavite na pladanj za posluživanje i po vrhu žlicom rasporedite smjesu oraha, smokve i sudžuka. Po vrhu stavite prženo lišće vinove loze i odmah poslužite.
  6. Da biste napravili ušećerene orahe, pomoću ražnja probodite svaki orah do kraja. Stavite u lonac, prelijte vodom i pustite da zavrije na jakoj vatri. Ocijedite, a zatim ponovite postupak, zatim ponovno ocijedite i stavite u posudu i prelijte hladnom vodom. Orahe držite u hladnjaku 3 dana, osvježavajući vodu svakih 8 sati. Nakon što su se orasi namakali 3 dana, stavite šećer, vodu i začine u široku lonac s debelim dnom i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Pustite da zavrije, a zatim pirjajte dok tekućina ne postigne konzistenciju vrhnja za kuhanje. Pažljivo dodajte orahe i glukozu i vratite da zavrije, zatim lagano umiješajte limunov sok i maknite s vatre. Prebacite u sterilnu posudu i prekrijte sirupom. Prije upotrebe čuvati na hladnom i suhom mjestu 2 tjedna.
  7. Da biste napravili ušećerene smokve, u lonac stavite sve sastojke i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Sljedeći dan lonac stavite na laganu vatru i kuhajte uz povremeno miješanje 2 sata ili dok sirup ne postigne konzistenciju vrhnja za kuhanje. Prije upotrebe prebacite u sterilnu posudu, zatvorite i pustite da odstoji najmanje 2 tjedna. Recept sa ušećerenim orasima i smokvama dat će vam mnogo više nego što vam treba za ovaj recept, no oni u vašoj ostavi mogu trajati najmanje 6 mjeseci.

 

Bilješke

  • Baldo riža je vrlo škrobna turska riža okruglog zrna koja upija puno tekućine. Ako vam je nedostupna, za zamjenu koristite Arborio rižu.
  • U Turskoj, janjeći rep cijenjen je zbog svoje masti koja se topi na temperaturama nižim nego je to potrebno za ostale dijelove životinje. To ga čini savršenim za roštilj, jer dok se mast topi u isto vrijeme se i meso peče do savršenstva.

Sastojci

  • 6 velikih prepelica, bez kostiju, ostavite kosti krila i bataka
  • 12 velikih listova vinove loze u salamuri, oprani i osušeni
  • suncokretovo ulje, za duboko prženje
  • malo maslinovog ulja za posipanje
  • 100 g sudžuk, narezan na manje kocke
  • 1 grančica ružmarina, slomljena na 4 dijela
  • 6 ušećerenih zelenih mladih oraha, sa sirupom
  • 6 ušećerenih smokava, sa sirupom

Punjenje za sudžuk:

  • 500 g goveđih vratnih kotleta, mljeveno
  • 125 g mast janjećeg repa, mljeveno
  • 2 mala češnja češnjaka
  • 25 g slatke paprike
  • 7 g mljevenog crnog papra
  • 7 g mljevenog kima
  • 25 g soli
  • 2 žličice vode
  • 75 g baldo riže kuhane na pari
  • 1 mala grančica ružmarina, listići sitno nasjeckani
  • 10 peteljki peršina s listovima, sve nasjeckano

Ušećereni zeleni mladi orasi:

  • 35 cijelih zelenih oraha
  • 1.5 kg sitnog šećera
  • 1litra vode
  • 3 štapića cimeta
  • 6 klinčića
  • 500 g glukoze
  • sok 1 limuna
  • Ušećerene smokve:
  • 1 kg suhih bijelih smokvi, namočenih
  • 1.5 kg sitnog šećera
  • ½ limuna, sjemenke izvađene i sitno nasjeckan

Povezani recepti