Preokrenuti kolač od bresaka i šafrana

Preokrenuti kolač od bresaka i šafrana

Opis

1. Zagrijte prethodno pećnicu na 180 °C. U tavu za prženje stavite maslac i otopite na srednjoj temperaturi. Zatim pospite odozgo s 50 g šećera i kuhajte tri minute ili dok ne postane svjetlozlatne boje. Stalno miješajte.
2. Maknite s vatre i dodajte breskve u jednom sloju, rezanom stranom prema dolje. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u veliku zdjelu, zatim dodajte preostali fini šećer i sve zajedno izmiješajte.
3. U zasebnoj zdjeli zajedno umutite jaja, mlaćenicu, suncokretovo ulje i šafran. U sredini suhih sastojaka napravite rupu, zatim u nju ulijte smjesu s mlaćenicom te sve zajedno umutite kako biste dobili vrlo mekano tijesto.
4. Tijestom ravnomjerno prelijte breskve, pazeći da ih ne pomaknete u tavi. Zatim tavu stavite u pećnicu i pecite 30–35 minuta ili dok ne postane lagano elastično u sredini, a čačkalica kojom ćete probosti sredinu biskvita ne izađe suha.
5. Pustite da se ohladi samo pet minuta prije nego što kolač okrenete tako što ćete ga poklopiti okrenutim tanjurom za serviranje te brzim pokretom preokrenuti tavu i tanjur zajedno.
6. Poslužite toplo na sobnoj temperaturi zajedno s grčkim jogurtom ili lagano tučenim vrhnjem.

Sastojci

  • 50 g maslaca
  • 175 g finog šećera
  • 4 svježe breskve (prerezati na četvrtine i odstraniti koštice) ili limenka rezanih breskvi od 410
  • 200 g običnog brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 2 jaja
  • 200 ml mlaćenice
  • 75 ml suncokretovog ulja
  • veliki prstohvat šafrana
  • grčki jogurt ili lagano tučeno vrhnje
  • za posluživanje
  • tava za prženje promjera 26 cm prikladna za pećnicu

Povezani recepti