Prženo tijesto punjeno sirom i paprikom

Jelo morate početi pripremati dan ranije.

Za tijesto za pizzu umiješajte kvasac, vodu i šećer u zdjeli dok ne postanu pjenušavi i ostavite da odstoji pet minuta. Stavite brašna u veliku zdjelu za miješanje, ulijte tekućinu s kvascem i mijesite dok se sastojci ne povežu te dodajte sol. Stavite smjesu na plohu za kuhanje prekrivenu brašnom i snažno mijesite deset minuta ili dok tijesto ne postane glatko, sjajno i rastezljivo.

Umjesto toga možete staviti brašna u samostojeći mikser s nastavkom za tijesto. Ulijte tekućinu s kvascem i neka se tijesto obrađuje u prvoj brzini prve dvije minute. Na 3-5 minuta prebacite u drugu brzinu te u posljednjih 30 sekundi u najveću brzinu. Stavite tijesto na površinu prekrivenu brašnom, pokrijte ga krpom i ostavite da stoji 30 minuta.

Pospite ruke brašnom pa rastegnite tijesto u pravokutnik, preklopite ga tri puta i oblikujte u kuglu. Stavite ga u nauljeni spremnik s poklopcem. Upotrijebite veliki spremnik u kojem će se tijesto moći dići. Spremnik ostavite u hladnjaku preko noći (ili do maksimalno tri dana) da se tijesto polako digne i razvije okus i strukturu.

Izvadite tijesto iz hladnjaka nekoliko sati prije nego što ga namjeravate iskoristiti i skinite poklopac sa spremnika. Lagano ga pokrijte krpom i ostavite ga na sobnoj temperaturi dva sata.

Za peperonatu zagrijte maslinovo ulje u velikoj, dubokoj tavi na srednjoj vatri, dodajte luk i češnjak i kuhajte 2-3 minute ili dok luk ne omekša, a češnjak ugodno miriše. Dodajte papriku, ocat, šećer i dašak soli i kuhajte 1-2 minute te dodajte konzervirane rajčice. Smanjite vatru na najmanju, pokrijte poklopcem i ostavite da se lagano krčka 20-25 minuta. Skinite poklopac i povećajte vatru na srednju do jaku te kuhajte 1-2 minute da bi se dodatno reducirala tekućina. Kušajte da provjerite je li dovoljno slano te dodajte sol po potrebi.

Unaprijed zagrijte pećnicu na 220 °C (ili 200 °C s ventilatorom). Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Narežite tijesto na osam komada i razvaljajte ga na površini prekrivenoj brašnom u krugove debljine 3-4 mm. Posložite sir i peperonatu na polovicu svakog kruga (osim sokova peperonate koje ste ranije odvojili), preklopite tijesto preko punjenja i pritisnite rubove da se zalijepe i oblikuju komade tijesta u polumjesece.

Stavite calzone na pripremljeni lim za pečenje, premažite sokovima peperonate i poprskajte maslinovim uljem po vrhu. Pospite pahuljicama soli i pecite 20-25 minuta ili dok se tijesto nije lijepo diglo i zlaćane je boje. Poslužite vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi.

 

Napomena:

Peperonata se može poslužiti vruća, topla ili hladna. Odličan je prilog jajima na oko.

Sastojci

  • Tijesto za pizzu2 čajne žličice suhog kvasca 210 ml mlake vode 1 čajna žličica šećera 400 g običnog brašna „00“ ili pekarskog brašna 4 stolne žlice pirova brašna ili cjelovitog brašna 2 čajne žličice pahuljica soli grubi griz za posipanjePeperonata3 stolne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja 4 tanko narezana zlatna luka 2 režnja češnjaka s kožicom stisnutog nožem 5 paprika (crvene žute ili zelene) očišćenih od koštica i membrane i narezanih na trake 3 stolne žlice bijelog balzamičnog octa 1½ stolna žlica šećera u prahu za okus pahuljice soli 260 g konzerviranih rajčica listovi bosiljka za posluživanje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve