Prženo tijesto punjeno sirom i paprikom

Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • 2 čajne žličice suhog kvasca
  • 210 ml mlake vode
  • 1 čajna žličica šećera
  • 400 g običnog brašna „00“ ili pekarskog brašna
  • 4 stolne žlice pirova brašna ili cjelovitog brašna
  • 2 čajne žličice pahuljica soli
  • grubi griz za posipanje
  • 3 stolne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 4 tanko narezana zlatna luka
  • 2 režnja češnjaka s kožicom stisnutog nožem
  • 5 paprika (crvene žute ili zelene) očišćenih od koštica i membrane i narezanih na trake
  • 3 stolne žlice bijelog balzamičnog octa
  • 1½ stolna žlica šećera u prahu za okus
  • pahuljice soli
  • 260 g konzerviranih rajčica
  • listovi bosiljka za posluživanje

Priprema

  • 1. Jelo morate početi pripremati dan ranije.
  • 2. Za tijesto za pizzu umiješajte kvasac, vodu i šećer u zdjeli dok ne postanu pjenušavi i ostavite da odstoji pet minuta. Stavite brašna u veliku zdjelu za miješanje, ulijte tekućinu s kvascem i mijesite dok se sastojci ne povežu te dodajte sol. Stavite smjesu na plohu za kuhanje prekrivenu brašnom i snažno mijesite deset minuta ili dok tijesto ne postane glatko, sjajno i rastezljivo.
  • 3. Umjesto toga možete staviti brašna u samostojeći mikser s nastavkom za tijesto. Ulijte tekućinu s kvascem i neka se tijesto obrađuje u prvoj brzini prve dvije minute. Na 3-5 minuta prebacite u drugu brzinu te u posljednjih 30 sekundi u najveću brzinu. Stavite tijesto na površinu prekrivenu brašnom, pokrijte ga krpom i ostavite da stoji 30 minuta.
  • 4. Pospite ruke brašnom pa rastegnite tijesto u pravokutnik, preklopite ga tri puta i oblikujte u kuglu. Stavite ga u nauljeni spremnik s poklopcem. Upotrijebite veliki spremnik u kojem će se tijesto moći dići. Spremnik ostavite u hladnjaku preko noći (ili do maksimalno tri dana) da se tijesto polako digne i razvije okus i strukturu.
  • 5. Izvadite tijesto iz hladnjaka nekoliko sati prije nego što ga namjeravate iskoristiti i skinite poklopac sa spremnika. Lagano ga pokrijte krpom i ostavite ga na sobnoj temperaturi dva sata.
  • 6. Za peperonatu zagrijte maslinovo ulje u velikoj, dubokoj tavi na srednjoj vatri, dodajte luk i češnjak i kuhajte 2-3 minute ili dok luk ne omekša, a češnjak ugodno miriše. Dodajte papriku, ocat, šećer i dašak soli i kuhajte 1-2 minute te dodajte konzervirane rajčice. Smanjite vatru na najmanju, pokrijte poklopcem i ostavite da se lagano krčka 20-25 minuta. Skinite poklopac i povećajte vatru na srednju do jaku te kuhajte 1-2 minute da bi se dodatno reducirala tekućina. Kušajte da provjerite je li dovoljno slano te dodajte sol po potrebi.
  • 7. Unaprijed zagrijte pećnicu na 220 °C (ili 200 °C s ventilatorom). Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  • 8. Narežite tijesto na osam komada i razvaljajte ga na površini prekrivenoj brašnom u krugove debljine 3-4 mm. Posložite sir i peperonatu na polovicu svakog kruga (osim sokova peperonate koje ste ranije odvojili), preklopite tijesto preko punjenja i pritisnite rubove da se zalijepe i oblikuju komade tijesta u polumjesece.
  • 9. Stavite calzone na pripremljeni lim za pečenje, premažite sokovima peperonate i poprskajte maslinovim uljem po vrhu. Pospite pahuljicama soli i pecite 20-25 minuta ili dok se tijesto nije lijepo diglo i zlaćane je boje. Poslužite vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi.
  • 10. Peperonata se može poslužiti vruća, topla ili hladna. Odličan je prilog jajima na oko.

Povezani recepti

Vidi sve