Prženi koljak s kremastim špinatom
Priprema
· Rižu skuhajte s malo soli prema uputama na pakiranju.
Savjet: kad kuhate rižu, omjer vam uvijek može biti jedan naprema dva, odnosno na jednu šalicu riže, dvije šalice vode. Tako rižu možete skuhati polako da bude suha.
· Filete koljaka očistite od kostiju, ako ih ima. Filete posolite i začinite svježe mljevenim paprom.
· Mladi luk narežite na kolutiće. U dubljoj tavi zagrijte malo ulja. Pirjajte mladi luk oko 2 minute.
· Češnjak ogulite i protisnite te ga dodajte u tavu sa špinatom.
· Sve pržite oko 2 minute i zalijte bijelim vinom.
· Odstranite stabljike kopra i peršinova lista. Listove narežite na veće komade i dodajte u tavu.
· Špinat posolite i začinite svježe mljevenim paprom.
· Dodajte mascarpone i crème fraîche i ostavite da se sve pirja na laganoj vatri dok riblji fileti i riža ne budu gotovi.
· U tavi zagrijte malo ulja i pržite filete 2-3 minute s obje strane, tako da budu hrskavi. Ugasite vatru i ostavite filete u tavi dok riža ne bude gotova.
Savjet: Ako pripremate ribu s kožom, onda je prvo pržite kožom prema dolje, a potom okrenite.
Posluživanje
Prženu ribu poslužite s pirjanim špinatom i rižom. Po želji ukrasite grančicom kopra.
Sastojci
- Sastojci250 g divlje riže ili riže sa sjemenkama 4 fileta koljaka (oko 150 g) 1 svežanj mladog luka 1 češanj češnjaka 1 vrećica svježeg špinata (oko 300 g) 50 ml bijelog vina 1/4 svežnja peršinova lista 1/4 svežnja kopra 250 g mascarponea 125 ml crème fraîcheaDodatne potrepštine biljno ulje za prženje