Pržene tikvice sa sirom burrata

Priprema

Tikvice narežite na ploškice. Ogulite češnjak. Natrgajte i fino nasjeckajte peršin. U zdjelu stavite dvije velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja, malo soli, papra i u to istisnite češnjak. Dodajte peršin i promiješajte.

Dvije žlice maslinova ulja zagrijte u tavi i na tome popržite tikvice s obje strane, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Tikvice dodajte ostalim sastojcima u zdjelu i promiješajte. Pustite da se ohladi.

Sirup od balzamičnog octa

Ocat sa šećerom pustite da zavrije. Kuhajte dok ne nastane sirup, zatim pustite da se ohladi.

Krutoni

Kruh narežite na komadiće. Zagrijte dvije velike žlice maslinova ulja u tavi i popržite kruh na srednjoj vatri dok ne postane hrskav. Sastružite listiće timijana s grančice i dodajte ih kruhu. Začinite solju i paprom. Pustite da se ohladi.

Salata

Salatu natrgajte i začinite balzamičnim sirupom, ekstradjevičanskim maslinovim uljem, solju i paprom. Natrgajte listiće bosiljka. Ostavite četiri lijepa listića za ukrašavanje. Ostatak natrgajte i dodajte u salatu. U salatu ubacite i krutone. Papričice narežite na trakice i ubacite u salatu.

Posluživanje

Salatu, papriku i krutone stavite na hrpicu (možete si pomoći izrezivačem ili kalupom). Oko salate rasporedite tikvice. Burratu prepolovite. Ravnom stranom je položite na tanjur, a na zaobljenoj strani napravite nožem križiće. Položite sir na salatu i otvorite ga poput cvijeta. Na to stavite listić bosiljka. Jelo poprskajte s nekoliko kapi balzamičnog sirupa (ostatak sirupa možete čuvati u boci ili staklenci).

Sastojci

  • Sastojci250 g mladih malih tikvica 1 češanj češnjaka pola vezice peršina 3-4 velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja 2 velike žlice maslinova ulja za pečenje sol svježe mljeveni papar 4 kriške crnog kruha 2 grančice timijana 200 ml balzamičnog octa 100 g šećera 100 g miješane salate (rukola zelena salata crvena salata salata hrastov list endivija) 3 grančice bosiljka 4 male paprike 2 sira burrata

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve