Pržene tikvice sa sirom burrata
Priprema
Tikvice narežite na ploškice. Ogulite češnjak. Natrgajte i fino nasjeckajte peršin. U zdjelu stavite dvije velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja, malo soli, papra i u to istisnite češnjak. Dodajte peršin i promiješajte.
Dvije žlice maslinova ulja zagrijte u tavi i na tome popržite tikvice s obje strane, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Tikvice dodajte ostalim sastojcima u zdjelu i promiješajte. Pustite da se ohladi.
Sirup od balzamičnog octa
Ocat sa šećerom pustite da zavrije. Kuhajte dok ne nastane sirup, zatim pustite da se ohladi.
Krutoni
Kruh narežite na komadiće. Zagrijte dvije velike žlice maslinova ulja u tavi i popržite kruh na srednjoj vatri dok ne postane hrskav. Sastružite listiće timijana s grančice i dodajte ih kruhu. Začinite solju i paprom. Pustite da se ohladi.
Salata
Salatu natrgajte i začinite balzamičnim sirupom, ekstradjevičanskim maslinovim uljem, solju i paprom. Natrgajte listiće bosiljka. Ostavite četiri lijepa listića za ukrašavanje. Ostatak natrgajte i dodajte u salatu. U salatu ubacite i krutone. Papričice narežite na trakice i ubacite u salatu.
Posluživanje
Salatu, papriku i krutone stavite na hrpicu (možete si pomoći izrezivačem ili kalupom). Oko salate rasporedite tikvice. Burratu prepolovite. Ravnom stranom je položite na tanjur, a na zaobljenoj strani napravite nožem križiće. Položite sir na salatu i otvorite ga poput cvijeta. Na to stavite listić bosiljka. Jelo poprskajte s nekoliko kapi balzamičnog sirupa (ostatak sirupa možete čuvati u boci ili staklenci).
Sastojci
- Sastojci250 g mladih malih tikvica 1 češanj češnjaka pola vezice peršina 3-4 velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja 2 velike žlice maslinova ulja za pečenje sol svježe mljeveni papar 4 kriške crnog kruha 2 grančice timijana 200 ml balzamičnog octa 100 g šećera 100 g miješane salate (rukola zelena salata crvena salata salata hrastov list endivija) 3 grančice bosiljka 4 male paprike 2 sira burrata
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom