Pržene tikvice sa sirom burrata
Sastojci
- 250 g mladih malih tikvica
- 1 češanj češnjaka
- pola vezice peršina
- 3-4 velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 2 velike žlice maslinova ulja za pečenje
- sol
- svježe mljeveni papar
- 4 kriške crnog kruha
- 2 grančice timijana
- 200 ml balzamičnog octa
- 100 g šećera
- 100 g miješane salate (rukola zelena salata crvena salata salata hrastov list endivija)
- 3 grančice bosiljka
- 4 male paprike
- 2 sira burrata
Priprema
- 1. Tikvice narežite na ploškice. Ogulite češnjak. Natrgajte i fino nasjeckajte peršin. U zdjelu stavite dvije velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja, malo soli, papra i u to istisnite češnjak. Dodajte peršin i promiješajte.
- 2. Dvije žlice maslinova ulja zagrijte u tavi i na tome popržite tikvice s obje strane, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Tikvice dodajte ostalim sastojcima u zdjelu i promiješajte. Pustite da se ohladi.
- 3. Nakon toga pripremite sirup od balzamičnog octa. Ocat sa šećerom pustite da zavrije. Kuhajte dok ne nastane sirup, zatim pustite da se ohladi.
- 4. Za pripremu Krutona narežite kruh na komadiće. Zagrijte dvije velike žlice maslinova ulja u tavi i popržite kruh na srednjoj vatri dok ne postane hrskav. Sastružite listiće timijana s grančice i dodajte ih kruhu. Začinite solju i paprom. Pustite da se ohladi.
- 5. Nakon toga slijedi priprema salate. Salatu natrgajte i začinite balzamičnim sirupom, ekstradjevičanskim maslinovim uljem, solju i paprom. Natrgajte listiće bosiljka. Ostavite četiri lijepa listića za ukrašavanje. Ostatak natrgajte i dodajte u salatu. U salatu ubacite i krutone. Papričice narežite na trakice i ubacite u salatu.
- 6. Poslužite salatu, papriku te krutone stavite na hrpicu (možete si pomoći izrezivačem ili kalupom). Oko salate rasporedite tikvice. Burratu prepolovite. Ravnom stranom je položite na tanjur, a na zaobljenoj strani napravite nožem križiće. Položite sir na salatu i otvorite ga poput cvijeta. Na to stavite listić bosiljka. Jelo poprskajte s nekoliko kapi balzamičnog sirupa (ostatak sirupa možete čuvati u boci ili staklenci).
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Mini dauphinoise krumpiri
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir