Pržene tikvice sa sirom burrata
Sastojci
- 250 g mladih malih tikvica
- 1 češanj češnjaka
- pola vezice peršina
- 3-4 velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 2 velike žlice maslinova ulja za pečenje
- sol
- svježe mljeveni papar
- 4 kriške crnog kruha
- 2 grančice timijana
- 200 ml balzamičnog octa
- 100 g šećera
- 100 g miješane salate (rukola zelena salata crvena salata salata hrastov list endivija)
- 3 grančice bosiljka
- 4 male paprike
- 2 sira burrata
Priprema
- 1. Tikvice narežite na ploškice. Ogulite češnjak. Natrgajte i fino nasjeckajte peršin. U zdjelu stavite dvije velike žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja, malo soli, papra i u to istisnite češnjak. Dodajte peršin i promiješajte.
- 2. Dvije žlice maslinova ulja zagrijte u tavi i na tome popržite tikvice s obje strane, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Tikvice dodajte ostalim sastojcima u zdjelu i promiješajte. Pustite da se ohladi.
- 3. Nakon toga pripremite sirup od balzamičnog octa. Ocat sa šećerom pustite da zavrije. Kuhajte dok ne nastane sirup, zatim pustite da se ohladi.
- 4. Za pripremu Krutona narežite kruh na komadiće. Zagrijte dvije velike žlice maslinova ulja u tavi i popržite kruh na srednjoj vatri dok ne postane hrskav. Sastružite listiće timijana s grančice i dodajte ih kruhu. Začinite solju i paprom. Pustite da se ohladi.
- 5. Nakon toga slijedi priprema salate. Salatu natrgajte i začinite balzamičnim sirupom, ekstradjevičanskim maslinovim uljem, solju i paprom. Natrgajte listiće bosiljka. Ostavite četiri lijepa listića za ukrašavanje. Ostatak natrgajte i dodajte u salatu. U salatu ubacite i krutone. Papričice narežite na trakice i ubacite u salatu.
- 6. Poslužite salatu, papriku te krutone stavite na hrpicu (možete si pomoći izrezivačem ili kalupom). Oko salate rasporedite tikvice. Burratu prepolovite. Ravnom stranom je položite na tanjur, a na zaobljenoj strani napravite nožem križiće. Položite sir na salatu i otvorite ga poput cvijeta. Na to stavite listić bosiljka. Jelo poprskajte s nekoliko kapi balzamičnog sirupa (ostatak sirupa možete čuvati u boci ili staklenci).
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama
Recepti Tom Kerridge
Cezar salata od proljetnog kelja na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od krastavaca na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od tikvica na roštilju
Recepti Donal Skehan
Pečeni krumpir