Pržene rižine kuglice s nadjevom od kobasica

Priprema
Rižoto
· Zagrijte temeljac. Ljutiku ogulite i nasjeckajte.
· U loncu s debelim dnom zagrijte malo maslinova ulja i komadić maslaca i pirjajte pola ljutike oko 2 minute.
· Dodajte rižu i pržite oko 1 minutu. Rižu zalijte s dvije trećine bijelog vina.
· Malo pomalo dodajte temeljac i kuhajte rižu oko 20 minuta. Redovito miješajte.
· Tri minute prije kraja kuhanja dodajte pire od rajčice.
· Naribajte parmezan. Maknite rižoto s vatre i umiješajte parmezan i komadić maslaca.
· Začinite svježe mljevenim paprom i ako želite s malo soli. Ostavite rižoto da se ohladi u hladnjaku.
Nadjev od kobasica
· Mrkvu i celer ogulite i narežite na kockice. Ljutiku ogulite i nasjeckajte.
· Listove origana odvojite od stabljike.
· U tavi zagrijte malo maslinova ulja i pržite ljutiku, mrkvu i celer oko 2 minute.
· Češnjak ogulite i nasjeckajte. Dodajte češnjak i origano i pržite još 1 minutu.
· S kobasica odstranite kožicu, nasjeckajte na komadiće i dodajte smjesi od povrća.
· Kobasice pržite oko 5 minuta i zalijte preostalim bijelim vinom. Neka se umak dobro ukuha te ga posolite i začinite svježe mljevenim paprom.
Pržene rižine kuglice
· U woku zagrijte suncokretovo ulje na otprilike 175 °C.
· Žlicu za sladoled i ruke navlažite vodom. U žlicu za sladoled stavite ohlađeni rižoto. Napravite rupu veličine debelog palca i napunite nadjevom od mesa. Gornju stranu zatvorite rižotom. Mijesite dok ne dobijete lijepu kuglicu.
· U dubokom tanjuru izmiješajte jaja. Krušne mrvice stavite u drugi duboki tanjur. Kuglicu od rižota prvo uvaljajte u jaja, a potom u krušne mrvice. Postupak ponovite još jedanput.
· Kuglice pržite oko 4 minute u suncokretovu ulju dok ne postanu zlatno-smeđe. Izvadite ih iz ulja žlicom s rupicama i ocijedite na kuhinjskom papiru.
Posluživanje
Pržene rižine kuglice poslužite odvojeno u zdjelici uz rižoto od caklenjače i rajčica.
Sastojci
- Rižoto pola litre pilećeg temeljca pola ljutike 50 g maslaca 200 g riže za rižoto 250 ml bijelog vina 250 g pirea od rajčice 50 g parmezanaNadjev od kobasica 1 mrkva 1 mrkva 1 stabljika celera pola ljutike pola svežnja origana 1 češanj češnjaka 300 g začinjenih svinjskih kobasica 2 l suncokretova ulja 3 jaja 100 g krušnih mrvica