Pržene rižine kuglice s nadjevom od kobasica

Pržene rižine kuglice s nadjevom od kobasica

Opis

Priprema

 

Rižoto

·        Zagrijte temeljac. Ljutiku ogulite i nasjeckajte.

·        U loncu s debelim dnom zagrijte malo maslinova ulja i komadić maslaca i pirjajte pola ljutike oko 2 minute.

·        Dodajte rižu i pržite oko 1 minutu. Rižu zalijte s dvije trećine bijelog vina.

·        Malo pomalo dodajte temeljac i kuhajte rižu oko 20 minuta. Redovito miješajte.

·        Tri minute prije kraja kuhanja dodajte pire od rajčice.

·        Naribajte parmezan. Maknite rižoto s vatre i umiješajte parmezan i komadić maslaca.

·        Začinite svježe mljevenim paprom i ako želite s malo soli. Ostavite rižoto da se ohladi u hladnjaku.

 

 

Nadjev od kobasica

·        Mrkvu i celer ogulite i narežite na kockice. Ljutiku ogulite i nasjeckajte.

·        Listove origana odvojite od stabljike.

·        U tavi zagrijte malo maslinova ulja i pržite ljutiku, mrkvu i celer oko 2 minute.

·        Češnjak ogulite i nasjeckajte. Dodajte češnjak i origano i pržite još 1 minutu.

·        S kobasica odstranite kožicu, nasjeckajte na komadiće i dodajte smjesi od povrća.

·        Kobasice pržite oko 5 minuta i zalijte preostalim bijelim vinom. Neka se umak dobro ukuha te ga posolite i začinite svježe mljevenim paprom.

 

Pržene rižine kuglice

·        U woku zagrijte suncokretovo ulje na otprilike 175 °C.

·        Žlicu za sladoled i ruke navlažite vodom. U žlicu za sladoled stavite ohlađeni rižoto. Napravite rupu veličine debelog palca i napunite nadjevom od mesa. Gornju stranu zatvorite rižotom. Mijesite dok ne dobijete lijepu kuglicu.

·        U dubokom tanjuru izmiješajte jaja. Krušne mrvice stavite u drugi duboki tanjur. Kuglicu od rižota prvo uvaljajte u jaja, a potom u krušne mrvice. Postupak ponovite još jedanput.

·        Kuglice pržite oko 4 minute u suncokretovu ulju dok ne postanu zlatno-smeđe. Izvadite ih iz ulja žlicom s rupicama i ocijedite na kuhinjskom papiru.

 

 

Posluživanje

Pržene rižine kuglice poslužite odvojeno u zdjelici uz rižoto od caklenjače i rajčica.

Sastojci

Rižoto

  • pola litre pilećeg temeljca
  • pola ljutike
  • 50 g maslaca
  • 200 g riže za rižoto
  • 250 ml bijelog vina
  • 250 g pirea od rajčice
  • 50 g parmezana

Nadjev od kobasica 1 mrkva

  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • pola ljutike
  • pola svežnja origana
  • 1 češanj češnjaka
  • 300 g začinjenih svinjskih kobasica
  • 2 l suncokretova ulja
  • 3 jaja
  • 100 g krušnih mrvica