Pržene jabuke s umakom od ruma

Pržene jabuke s umakom od ruma

Opis

Pržene jabuke

Jabuke ogulite, očistite od koštica i narežite na kriške. Kuhajte vodu i kristal-šećer dok ne dobijete sirup. Kriške jabuka blanširajte u vrućem sirupu oko 1 minute. Ocijedite ih i ostavite da se ohlade.

Ulje zagrijte na oko 170 °C. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Šećer šećerne trske pomiješajte s brašnom i srži vanilije. Kriške jabuke uvaljajte u smjesu od šećera šećerne trske. Kriške jabuka pržite u ulju tako da budu zlatnosmeđe i hrskave. Ocijedite ih, pospite šećerom u prahu i poslužite na ubrusu.

 

Umak od ruma

Za umak u lončiću otopite maslac i šećer. Žumanjke pomiješajte s rumom i, uz miješanje, ulijte toplu smjesu s maslacem. Vratite u lončić i zagrijavajte umak da se zgusne, ali ne smije prokuhati. Umak poslužite uz pržene jabuke.

Sastojci

Pržene jabuke

  • 3 jabuke sorte boskop
  • 250 ml vode
  • 175 g kristal-šećera
  • 150 g šećera šećerne trske
  • 50 g brašna
  • 1 mahuna vanilije

Umak od ruma

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 50 ml ruma

Dodatne potrepštine

  • Ulje za prženje
  • bijeli ubrus
  • šećer u prahu za posipanje

Povezani recepti