Pržene jabuke s umakom od ruma

Već dvanaest godina Rudolf je jedan od najpopularnijih nizozemskih televizijskih kuhara. U najuspješnije projekte ubraja serijal Pekarnica na autobusnoj stanici koja 10 posto svojih prihoda daje u dobrotvorne svrhe.

Sastojci

  • Pržene jabuke
  • 3 jabuke sorte boskop
  • 250 ml vode
  • 175 g kristal-šećera
  • 150 g šećera šećerne trske
  • 50 g brašna
  • 1 mahuna vanilije
  • Umak od ruma
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 50 ml ruma
  • Dodatne potrepštine
  • Ulje za prženje
  • bijeli ubrus
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

  • Pržene jabuke
  • 1. Jabuke ogulite, očistite od koštica i narežite na kriške. Kuhajte vodu i kristal-šećer dok ne dobijete sirup. Kriške jabuka blanširajte u vrućem sirupu oko 1 minute.
  • 2. Ocijedite ih i ostavite da se ohlade.
  • 3. Ulje zagrijte na oko 170 °C. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž.
  • 4. Šećer šećerne trske pomiješajte s brašnom i srži vanilije. Kriške jabuke uvaljajte u smjesu od šećera šećerne trske. Kriške jabuka pržite u ulju tako da budu zlatnosmeđe i hrskave.
  • 5. Ocijedite ih, pospite šećerom u prahu i poslužite na ubrusu.
  • Umak od ruma
  • 1. Za umak u lončiću otopite maslac i šećer.
  • 2. Žumanjke pomiješajte s rumom i, uz miješanje, ulijte toplu smjesu s maslacem. Vratite u lončić i zagrijavajte umak da se zgusne, ali ne smije prokuhati. Umak poslužite uz pržene jabuke.

Povezani recepti

Vidi sve