Opis
Pržene jabuke
Jabuke ogulite, očistite od koštica i narežite na kriške. Kuhajte vodu i kristal-šećer dok ne dobijete sirup. Kriške jabuka blanširajte u vrućem sirupu oko 1 minute. Ocijedite ih i ostavite da se ohlade.
Ulje zagrijte na oko 170 °C. Mahunu vanilije prepolovite po duljini i sastružite srž. Šećer šećerne trske pomiješajte s brašnom i srži vanilije. Kriške jabuke uvaljajte u smjesu od šećera šećerne trske. Kriške jabuka pržite u ulju tako da budu zlatnosmeđe i hrskave. Ocijedite ih, pospite šećerom u prahu i poslužite na ubrusu.
Umak od ruma
Za umak u lončiću otopite maslac i šećer. Žumanjke pomiješajte s rumom i, uz miješanje, ulijte toplu smjesu s maslacem. Vratite u lončić i zagrijavajte umak da se zgusne, ali ne smije prokuhati. Umak poslužite uz pržene jabuke.
Sastojci
Pržene jabuke
- 3 jabuke sorte boskop
- 250 ml vode
- 175 g kristal-šećera
- 150 g šećera šećerne trske
- 50 g brašna
- 1 mahuna vanilije
Umak od ruma
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 50 ml ruma
Dodatne potrepštine
- Ulje za prženje
- bijeli ubrus
- šećer u prahu za posipanje