Preko noći pečena svinjeća plećka

Preko noći pečena svinjeća plećka

Opis

Ovo je jedno od onih veličanstvenih jela idealnih za lijenu nedjelju. Priča počinje večer prije ako ga želite za ručak ili rano ujutro ako ga želite za večeru. Pravi je užitak i, ako si znate kontrolirati porcije, nije nimalo loše. Moji nutricionistički nindže baš mu se ne vesele jer je riječ o danu i pol dopuštene količine zasićenih masnoća, ali za mene je rješenje jednostavno – samo se pobrinite da pojedete lagan doručak i ručak, a onda za večeru možete u raj.

SVINJETINA

1 x 5 kg svinjeće plećke iz humanog uzgoja, s kosti, odstranjene i sačuvane kože

  • maslinovo ulje
  • 4 luka
  • 2–3 jabuke za jelo
  • 3 stabljike celera
  • 1 cijeli češnjak
  • 1 stručak svježe kadulje (30 g)
  • 4 svježa lovorova lista
  • 1 x 500 ml jabukovače
  • 2 žlice sjemenki komorača
  • 2 cijela klinčića
  • 2 suha čilija
  • Gratin od komorača i krumpira
  • 1,5 kg krumpira
  • 5 lukovica komorača
  • 4 češnja češnjaka
  • 4 fileta inćuna
  • 4 grančice svježeg ružmarina
  • 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
  • 100 g sira parmezana
  • 400 ml punomasnog vrhnja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
Unaprijed zagrijte pećnicu do kraja (240 °C/475 °F/plin 9). Ubacite sačuvanu svinjeću kožicu u malo ulja i morske soli (možete je narezati na duge, tanke trakice ili ostaviti cijelu), položite je ravno na pladanj i ispecite dok ne bude savršeno zlatna i hrskava, dobro je držeći na oku, a zatim je odstranite. Ogulite luk i narežite na kriške s jabukama. Očistite i grubo isjeckajte celer i razlomite češnjak na češnjeve. Sve to rasprostrite po najvećem limu s kaduljom i listovima lovora, ulijte jabukovaču i podlijte vodom. Zgnječite sjemenke komorača, klinčiće, suhe čilije i vrhom punu žličicu soli u fini prah u mužaru, a zatim premažite time svinjetinu uz kap ulja. Stavite svinjetinu na lim, dobro pokrijte dvostrukim slojem aluminijske folije, stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 130 °C/250 °F/plin 1⁄2. Pecite 10 do 12 sati, ili dok se meso lako ne odvaja od kosti, a onda izvadite iz pećnice i pokrijte s nekoliko čistih kuhinjskih krpa da ostane na toplom.

Pojačajte pećnicu na 200 °C/400 °F/plin 6. Ogulite krumpir, te ga po dužini narežite na kriške zajedno s komoračem. Prokuhajte ga u nekoliko lonaca kipuće slane vode – krumpire 7 minuta, a komorač 6 – zatim ih procijedite, ostavite da se na pari potpuno osuše i stavite u veliki lim za pečenje, visokih stranica (25 cm x 35 cm). Ogulite češnjak i sitno ga smiksajte u mikseru s inćunima, lišćem ružmarina i dosta vruće vode. Fino naribajte pola muškatnog oraščića i većinu parmezana i ulijte vrhnje. Dodajte prstohvat soli i papra, opet smiksajte, a onda prelijte po povrću. Naribajte ostatak parmezana i pecite na dnu pećnice 45 do 40 minuta, dok se ne zazlati i ne naprave se mjehurići. Poslužite sve na sredini stola uz puno sezonskog povrća jednostavno skuhanog na pari. Dobit ćete prirodan jušni umak pod svinjetinom – reducirajte ga na štednjaku prije posluživanja ako želite.

SAVJET: Osvježite ovo pikantnom salsom. Isjeckajte 2 jabuke za jelo u tanke šibice i ubacite u zdjelu s 2 žlice jabučnog octa i 4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja. Uberite, smotajte i fino nasjeckajte listove pola stručka svježe metvice i ubacite u zdjelu uz prstohvat soli i papra. Jednostavno.

Preuzeto iz "Jamiejeve hrane za utjehu", izdavač Michael Joseph. Recept © Jamie Oliver. Fotografija © Jamie Oliver Enterprises Limited 2014., fotografirao David Loftus.

Sastojci