Preko noći pečena svinjeća plećka
Sastojci
- 1 x 5 kg svinjeće plećke iz humanog uzgoja, s kosti, odstranjene i sačuvane kože
- maslinovo ulje
- 4 luka
- 2–3 jabuke za jelo
- 3 stabljike celera
- 1 cijeli češnjak
- 1 stručak svježe kadulje (30 g)
- 4 svježa lovorova lista
- 1 x 500 ml jabukovače
- 2 žlice sjemenki komorača
- 2 cijela klinčića
- 2 suha čilija
- Gratin od komorača i krumpira
- 1,5 kg krumpira
- 5 lukovica komorača
- 4 češnja češnjaka
- 4 fileta inćuna
- 4 grančice svježeg ružmarina
- 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
- 100 g sira parmezana
- 400 ml punomasnog vrhnja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
- 1. Unaprijed zagrijte pećnicu do kraja (240 °C/475 °F/plin 9). Ubacite sačuvanu svinjeću kožicu u malo ulja i morske soli (možete je narezati na duge, tanke trakice ili ostaviti cijelu), položite je ravno na pladanj i ispecite dok ne bude savršeno zlatna i hrskava, dobro je držeći na oku, a zatim je odstranite.
- 2. Ogulite luk i narežite na kriške s jabukama. Očistite i grubo isjeckajte celer i razlomite češnjak na češnjeve. Sve to rasprostrite po najvećem limu s kaduljom i listovima lovora, ulijte jabukovaču i podlijte vodom.
- 3. Zgnječite sjemenke komorača, klinčiće, suhe čilije i vrhom punu žličicu soli u fini prah u mužaru, a zatim premažite time svinjetinu uz kap ulja. Stavite svinjetinu na lim, dobro pokrijte dvostrukim slojem aluminijske folije, stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 130 °C/250 °F/plin 1⁄2.
- 4. Pecite 10 do 12 sati, ili dok se meso lako ne odvaja od kosti, a onda izvadite iz pećnice i pokrijte s nekoliko čistih kuhinjskih krpa da ostane na toplom.
- 5. Pojačajte pećnicu na 200 °C/400 °F/plin 6. Ogulite krumpir, te ga po dužini narežite na kriške zajedno s komoračem. Prokuhajte ga u nekoliko lonaca kipuće slane vode – krumpire 7 minuta, a komorač 6 – zatim ih procijedite, ostavite da se na pari potpuno osuše i stavite u veliki lim za pečenje, visokih stranica (25 cm x 35 cm).
- 6. Ogulite češnjak i sitno ga smiksajte u mikseru s inćunima, lišćem ružmarina i dosta vruće vode. Fino naribajte pola muškatnog oraščića i većinu parmezana i ulijte vrhnje. Dodajte prstohvat soli i papra, opet smiksajte, a onda prelijte po povrću. Naribajte ostatak parmezana i pecite na dnu pećnice 45 do 40 minuta, dok se ne zazlati i ne naprave se mjehurići.
- 7. Poslužite sve na sredini stola uz puno sezonskog povrća jednostavno skuhanog na pari. Dobit ćete prirodan jušni umak pod svinjetinom – reducirajte ga na štednjaku prije posluživanja ako želite.
- 8. SAVJET: Osvježite ovo pikantnom salsom. Isjeckajte 2 jabuke za jelo u tanke šibice i ubacite u zdjelu s 2 žlice jabučnog octa i 4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja. Uberite, smotajte i fino nasjeckajte listove pola stručka svježe metvice i ubacite u zdjelu uz prstohvat soli i papra.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima
Recepti Lora i Stoyan
Okruglice od domaće kobasice s paprikom i lukom
Recepti Lora i Stoyan
Svinjetina s lukom i taranom