Preko noći pečena svinjeća plećka
SVINJETINA
1 x 5 kg svinjeće plećke iz humanog uzgoja, s kosti, odstranjene i sačuvane kože
- maslinovo ulje
- 4 luka
- 2–3 jabuke za jelo
- 3 stabljike celera
- 1 cijeli češnjak
- 1 stručak svježe kadulje (30 g)
- 4 svježa lovorova lista
- 1 x 500 ml jabukovače
- 2 žlice sjemenki komorača
- 2 cijela klinčića
- 2 suha čilija
- Gratin od komorača i krumpira
- 1,5 kg krumpira
- 5 lukovica komorača
- 4 češnja češnjaka
- 4 fileta inćuna
- 4 grančice svježeg ružmarina
- 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
- 100 g sira parmezana
- 400 ml punomasnog vrhnja
-
200 ml vrhnja za kuhanje
Pojačajte pećnicu na 200 °C/400 °F/plin 6. Ogulite krumpir, te ga po dužini narežite na kriške zajedno s komoračem. Prokuhajte ga u nekoliko lonaca kipuće slane vode – krumpire 7 minuta, a komorač 6 – zatim ih procijedite, ostavite da se na pari potpuno osuše i stavite u veliki lim za pečenje, visokih stranica (25 cm x 35 cm). Ogulite češnjak i sitno ga smiksajte u mikseru s inćunima, lišćem ružmarina i dosta vruće vode. Fino naribajte pola muškatnog oraščića i većinu parmezana i ulijte vrhnje. Dodajte prstohvat soli i papra, opet smiksajte, a onda prelijte po povrću. Naribajte ostatak parmezana i pecite na dnu pećnice 45 do 40 minuta, dok se ne zazlati i ne naprave se mjehurići. Poslužite sve na sredini stola uz puno sezonskog povrća jednostavno skuhanog na pari. Dobit ćete prirodan jušni umak pod svinjetinom – reducirajte ga na štednjaku prije posluživanja ako želite.
SAVJET: Osvježite ovo pikantnom salsom. Isjeckajte 2 jabuke za jelo u tanke šibice i ubacite u zdjelu s 2 žlice jabučnog octa i 4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja. Uberite, smotajte i fino nasjeckajte listove pola stručka svježe metvice i ubacite u zdjelu uz prstohvat soli i papra. Jednostavno.
Preuzeto iz "Jamiejeve hrane za utjehu", izdavač Michael Joseph. Recept © Jamie Oliver. Fotografija © Jamie Oliver Enterprises Limited 2014., fotografirao David Loftus.