Prekmurski bograč (gulaš) na Primožev način
Sastojci
- ½ kg goveđeg vrata
- ½ kg svinjećeg vrata
- ½ jelenjeg hrpta
- ½ kg krumpira
- ½ glavice luka
- ½ kg rajčice
- 1 glavica češnjaka
- žuta paprika
- crvena paprika
- celer
- bobice borovice
- lovorov list
- svježi timijan i svježi peršin
- 2 dl crnog vina
- mljevena paprika i sol
- svježi feferon i maslinovo ulje
Priprema
- 1. Na maslinovu ulju prepržimo luk i cijelu glavicu češnjaka. Kad se zastakle, dodamo narezanu crvenu papriku i rajčice. Posolimo.
- 2. Dodamo narezan korijen celera, bobice borovice i mljevenu papriku.
- 3. Dodamo još i meso; prvo na komade narezan goveđi vrat koji zajedno s ostalim sastojcima malo prepržimo, zatim ulijemo vodu i kuhamo na smanjenoj vatri 30 minuta.
- 4. Nakon pola sata dodamo na komade narezan svinjeći vrat. Kuhamo još pola sata i kao zadnje meso dodamo narezani jelenji hrbat (divljač je najnježnije meso pa ga dodajemo zadnje).
- 5. Dodamo lovorov list i svježi timijan.
- 6. Nasjeckamo svježi feferon i dodamo ga u jelo.
- 7. Narežemo još i krumpir i ubacimo ga.
- 8. Neka se jelo polako krčka na laganoj vatri.
- 9. Za oko pola sata, kad se krumpir skuha, bograč je gotov.
- 10. Obogatimo ga svježim peršinom i zalijemo s 2 dcl crnog vina.
- 11. Pričekamo da alkohol ispari i poslužimo jelo.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada