Prekmurski bograč (gulaš) na Primožev način

Sastojci

  • ½ kg goveđeg vrata
  • ½ kg svinjećeg vrata
  • ½ jelenjeg hrpta
  • ½ kg krumpira
  • ½ glavice luka
  • ½ kg rajčice
  • 1 glavica češnjaka
  • žuta paprika
  • crvena paprika
  • celer
  • bobice borovice
  • lovorov list
  • svježi timijan i svježi peršin
  • 2 dl crnog vina
  • mljevena paprika i sol
  • svježi feferon i maslinovo ulje

Priprema

  • 1. Na maslinovu ulju prepržimo luk i cijelu glavicu češnjaka. Kad se zastakle, dodamo narezanu crvenu papriku i rajčice. Posolimo.
  • 2. Dodamo narezan korijen celera, bobice borovice i mljevenu papriku.
  • 3. Dodamo još i meso; prvo na komade narezan goveđi vrat koji zajedno s ostalim sastojcima malo prepržimo, zatim ulijemo vodu i kuhamo na smanjenoj vatri 30 minuta.
  • 4. Nakon pola sata dodamo na komade narezan svinjeći vrat. Kuhamo još pola sata i kao zadnje meso dodamo narezani jelenji hrbat (divljač je najnježnije meso pa ga dodajemo zadnje).
  • 5. Dodamo lovorov list i svježi timijan.
  • 6. Nasjeckamo svježi feferon i dodamo ga u jelo.
  • 7. Narežemo još i krumpir i ubacimo ga.
  • 8. Neka se jelo polako krčka na laganoj vatri.
  • 9. Za oko pola sata, kad se krumpir skuha, bograč je gotov.
  • 10. Obogatimo ga svježim peršinom i zalijemo s 2 dcl crnog vina.
  • 11. Pričekamo da alkohol ispari i poslužimo jelo.

Povezani recepti

Vidi sve