Povrtne lazanje s gljivama
Recept iz: Michela Chiappa
Vrganje namočite u maloj zdjeli u 600 ml ključale vode 10 minuta. Ocijedite vrganje i sitno ih nasjeckajte, a tekućinu od namakanja zadržite.
Zagrijte 2 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri u tavi debelog dna te popržite nasjeckani luk i smeđe šampinjone dok ne omekšaju, a luk postane proziran. Dodajte nasjeckane vrganje i češnjak te pirjajte još minutu.
Umiješajte koncentrat od rajčica, kocku za juhu i tekućinu u kojoj su se vrganji namakali. Smanjite vatru pa ostavite da se krčka na laganoj vatri 20-30 minuta dok se umak lagano ne reducira i zgusne. Posolite i popaprite te dodajte vrhnje ako ga koristite.
Napravite béchamel tako što ćete u neprianjajućoj tavi rastopiti maslac. Umiješajte brašno da dobijete glatku pastu. Sklonite tavu s vatre i polako ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje kako ne bi nastale grudice. Vratite na plamen i miješajte dok se ne zgusne i postane kremast. Posolite i popaprite pa dodajte naribani muškatni oraščić.
Zagrijte pećnicu na 180 ⁰C te počnite slagati lazanje tako što ćete dno velike posude za pečenje (cca 25 x 30 cm) premazati tankim slojem béchamela.
Prekrijte slojem tjestenine tako što će se listovi lagano preklapati, a ako je potrebno, izrežite ih po obliku posude. Zatim stavite sloj umaka od gljiva. Na kraju pospite ribanim parmezanom te ponovite postupak dok ne dobijete 3 ili 4 sloja i završite béchamelom.
Na kraju pospite parmezanom i prije pečenja na vrh rasporedite nekoliko komadića maslaca. Pecite 30 do 40 minuta dok ne dobije zlaćanu boju i umak počne krčkati. Savjet: prije pečenja stavite po žlicu mlijeka u svaki kut posude kako se lazanje ne bi osušile.
Sastojci
- Sastojci30 g sušenih vrganja 200 g svježih smeđih šampinjona tanko nasjeckanih 4 žlice koncentrata rajčice 1 povrtna kocka za juhu ili kocka od gljiva ako imate 1 paket od 500 g suhih lazanja ili svježih ako ih koristite 1 žlice vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja (opcija) 600 ml vode maslinovo ulje 1 srednji luk oguljen i sitno nasjeckan 1 češanj češnjaka 100 g svježe naribanog parmezana 20 g maslacaZa osnovni umak béchamel80 g običnog brašna 80 g maslaca 800 ml mlijeka sol i papar muškatni orašćić
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michela Chiappa
Njoki s ricottom u duginim bojama
Recepti Michela Chiappa
Klasični talijanski biskvit
Recepti Michela Chiappa
Krema od ricotte
Recepti Michela Chiappa
Bezglutenski kolač s kruškama, medom i bademima
Recepti Michela Chiappa
Jednostavna glatka pašteta od pilećih jetrica
Recepti Michela Chiappa
Kolač od naranči i badema sa sirupom Panforte
Recepti Michela Chiappa
Umak od peršina i češnjaka - salsa verde
Recepti Michela Chiappa
Punjena mocca torta
Recepti Michela Chiappa
Mamini ražnjići s mesnim okruglicama - Spiedini
Recepti Michela Chiappa
Hrskava palenta sa sirom