Povrtne lazanje s gljivama
Recept iz: Michela Chiappa

Majka dviju mladih djevojčica, Michela je postala stručnjakinja za brzo pripravljanje večera. Ona odlično razumije što bi trebao svaki zaposleni roditelj - kako brzo i zdravo hraniti cijelu svoju obitelj posebno one najmlađe.
Sastojci
- 30 g sušenih vrganja
- 200 g svježih smeđih šampinjona, tanko nasjeckanih
- 4 žlice koncentrata rajčice
- 1 povrtna kocka za juhu ili kocka od gljiva (opcionalno)
- 1 paket od 500 g suhih lazanja ili svježih ako ih koristite
- 1 žlica vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja (opcionalno)
- 600 ml vode
- Maslinovo ulje
- 1 srednji luk, oguljen i sitno nasjeckan
- 1 češanj češnjaka
- 100 g svježe naribanog parmezana
- 20 g maslaca
- 80 g običnog brašna
- 80 g maslaca
- 800 ml mlijeka
- Sol i papar
- Muškatni oraščić
Priprema
- Vrganje namočite u maloj zdjeli u 600 ml ključale vode 10 minuta. Ocijedite vrganje i sitno ih nasjeckajte, a tekućinu od namakanja zadržite.
- Zagrijte 2 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri u tavi debelog dna te popržite nasjeckani luk i smeđe šampinjone dok ne omekšaju, a luk postane proziran. Dodajte nasjeckane vrganje i češnjak te pirjajte još minutu.
- Umiješajte koncentrat od rajčica, kocku za juhu i tekućinu u kojoj su se vrganji namakali. Smanjite vatru pa ostavite da se krčka na laganoj vatri 20-30 minuta dok se umak lagano ne reducira i zgusne. Posolite i popaprite te dodajte vrhnje ako ga koristite.
- Napravite béchamel tako što ćete u neprianjajućoj tavi rastopiti maslac. Umiješajte brašno da dobijete glatku pastu. Sklonite tavu s vatre i polako ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje kako ne bi nastale grudice. Vratite na plamen i miješajte dok se ne zgusne i postane kremast. Posolite i popaprite pa dodajte naribani muškatni oraščić.
- Zagrijte pećnicu na 180 ⁰C te počnite slagati lazanje tako što ćete dno velike posude za pečenje (cca 25 x 30 cm) premazati tankim slojem béchamela.
- Prekrijte slojem tjestenine tako što će se listovi lagano preklapati, a ako je potrebno, izrežite ih po obliku posude. Zatim stavite sloj umaka od gljiva. Na kraju pospite ribanim parmezanom te ponovite postupak dok ne dobijete 3 ili 4 sloja i završite béchamelom.
- Na kraju pospite parmezanom i prije pečenja na vrh rasporedite nekoliko komadića maslaca. Pecite 30 do 40 minuta dok ne dobije zlaćanu boju i umak počne krčkati. Savjet: prije pečenja stavite po žlicu mlijeka u svaki kut posude kako se lazanje ne bi osušile.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Rižoto od piva i kobasice boerewors
Recepti Mark Moriarty
Tjestenina s raguom od bijelih kobasica
Recepti Mark Moriarty
Rižoto cacio e pepe
Recepti Lora i Stoyan
Paella s piletinom i kozicama
Recepti Lora i Stoyan
Kabulski pilav
Recepti Lora i Stoyan
Sholezard
Recepti Lora i Stoyan
Orzo sa špinatom i sirom
Recepti Luca Ciano
Čips od riže i sipinog crnila s tučenom ricottom
Recepti Donal Skehan
Tjestenina sa slaninom i kupusom
Recepti Laura Cassai
Kaneloni s pirjanim mesom