Povrtne lazanje s gljivama

Povrtne lazanje s gljivama

Opis

Vrganje namočite u maloj zdjeli u 600 ml ključale vode 10 minuta. Ocijedite vrganje i sitno ih nasjeckajte, a tekućinu od namakanja zadržite.

Zagrijte 2 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri u tavi debelog dna te popržite nasjeckani luk i smeđe šampinjone dok ne omekšaju, a luk postane proziran. Dodajte nasjeckane vrganje i češnjak te pirjajte još minutu.

Umiješajte koncentrat od rajčica, kocku za juhu i tekućinu u kojoj su se vrganji namakali. Smanjite vatru pa ostavite da se krčka na laganoj vatri 20-30 minuta dok se umak lagano ne reducira i zgusne. Posolite i popaprite te dodajte vrhnje ako ga koristite.

Napravite béchamel tako što ćete u neprianjajućoj tavi rastopiti maslac. Umiješajte brašno da dobijete glatku pastu. Sklonite tavu s vatre i polako ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje kako ne bi nastale grudice. Vratite na plamen i miješajte dok se ne zgusne i postane kremast. Posolite i popaprite pa dodajte naribani muškatni oraščić.

Zagrijte pećnicu na 180 ⁰C te počnite slagati lazanje tako što ćete dno velike posude za pečenje (cca 25 x 30 cm) premazati tankim slojem béchamela.

Prekrijte slojem tjestenine tako što će se listovi lagano preklapati, a ako je potrebno, izrežite ih po obliku posude. Zatim stavite sloj umaka od gljiva. Na kraju pospite ribanim parmezanom te ponovite postupak dok ne dobijete 3 ili 4 sloja i završite béchamelom.

Na kraju pospite parmezanom i prije pečenja na vrh rasporedite nekoliko komadića maslaca. Pecite 30 do 40 minuta dok ne dobije zlaćanu boju i umak počne krčkati. Savjet: prije pečenja stavite po žlicu mlijeka u svaki kut posude kako se lazanje ne bi osušile.

Sastojci

Sastojci

  • 30 g sušenih vrganja
  • 200 g svježih smeđih šampinjona
  • tanko nasjeckanih
  • 4 žlice koncentrata rajčice
  • 1 povrtna kocka za juhu ili kocka od gljiva
  • ako imate
  • 1 paket od 500 g suhih lazanja
  • ili svježih ako ih koristite
  • 1 žlice vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja (opcija)
  • 600 ml vode
  • maslinovo ulje
  • 1 srednji luk
  • oguljen i sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 g svježe naribanog parmezana
  • 20 g maslaca

Za osnovni umak béchamel

  • 80 g običnog brašna
  • 80 g maslaca
  • 800 ml mlijeka
  • sol i papar
  • muškatni orašćić

Povezani recepti