Povrtna focaccia

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.

Sastojci

  • Za tijesto
  • 2 čaše brašna
  • 2/3 čaše vode
  • 10 g suhoga kvasca
  • desertna žlica soli
  • ½ čajne čašice maslinova ulja
  • Za punjenje
  • crveni luk
  • 3 crvene paprike
  • 2 zelene paprike babure
  • duguljasti patlidžan
  • tikvica
  • 2 velika češnja češnjaka
  • rajčica
  • maslinovo ulje
  • prstohvat bosiljka
  • komad sira kačkavalja
  • šaka rikole

Priprema

  • 1. Za pripremu tijesta u posudu kuhinjskog robota stavite dvije čaše brašna, 2/3 čaše vode, 10 g suhoga kvasca, desertnu žličicu soli i pola čajne čašice maslinova ulja te upalite robot i čekajte dok se sastojci ne sljube u tijesto.
  • 2. Ogulite crveni luk i narežite ga na vrlo tanke kriške u obliku polumjeseca.
  • 3. Crvenoj paprici odrežite peteljke i narežite je na velike komade. Očistite koštice i dijelove sa žilama.
  • 4. Odrežite peteljku dugoljastog patlidžana. Narežite ga na tanke kriške po dužini.
  • 5. Po svom narezanom povrću pospite listove bosiljka i ovlaš prelijte maslinovim uljem.
  • 6. Grill-tavu stavite na štednjak i ostavite da se grije.
  • 7. Tikvicu razrežite po sredini i dijagonalno narežite na komade (neka ne budu preveliki).
  • 8. Dva velika češnja češnjaka zgnječite plošnom stranom noža, ogulite ih i narežite po dužini.
  • 9. U zagrijanu grill-tavu poredajte paprike babure i crveni luk te zapecite pritišćući ih dnom tave srednje ili manje veličine. Tako će cijelo povrće dodirivati površinu grilla, poprimiti njegove tragove i brže se ispeći.
  • 10. Nakon što luk i paprike budu pečeni, izvadite ih na tanjur, na grill-tavu poredajte patlidžane i ispecite uz okretanje. Nakon patlidžana, isti postupak primijenite i na crvenoj paprici.
  • 11. Tijesto izvadite iz kuhinjskog robota, stavite ga na ravnu površinu i još malo mijesite rukom. Ako vam se tijesto ne lijepi za ruku i ako je elastično, znači da je dobre konzistencije.
  • 12. Tijesto stavite u posudu, prekrijte kuhinjskom folijom i stavite je na peć da se diže dok se pećnica zagrije.
  • 13. Ravnu površinu pospite s malo brašna, izvadite tijesto koje se dignulo i valjkom ga razvaljajte u oblik pravokutnika.
  • 14. Uz rub tijesta najbliži vama, ostavivši tri prsta prazna, poredajte patlidžane. Do njih na isti način poredajte sirove tikvice.
  • 15. Tijesto ovlaš pospite nasjeckanim češnjakom.
  • 16. Rajčicu narežite na kriške srednje debljine i poredajte pokraj tikvice. Crvenu papriku poredajte na tikvice, a zelenu papriku baburu na patlidžane.
  • 17. Crveni luk rasporedite pokraj njih.
  • 18. Od kačkavalja odrežite 7-8 nedebelih kriški. Ako želite, možete ga i naribati. Sir poredajte po paprikama. Rikolu rasporedite po ostalim sastojcima.
  • 19. Sa strane na kojoj ste ostavili prazninu od tri prsta primite tijesto i svijte u roladu tako da sastojci ostanu unutra. Kad dođete do ruba, prestanite svijati.
  • 20. Jaje razbijte u posudi, istucite i namažite na rub tijesta. Rub posljednji put presavijte i zalijepite. Tako će jaje spriječiti da se tijesto u pećnici rastvori i da punjenje iscuri.
  • 21. Radnu plohu još jedanput pospite brašnom.
  • 22. U posudu za pečenje stavite masni papir.
  • 23. Pripremljenu roladu narežite na kriške debljine dva prsta i svaku lagano zakotrljajte po pobrašnjenoj površini na radnoj plohi, stisnite u dlanu i lagano zatvorite pri vrhu. Ako to ne učinite, tijesto će se pri pečenju u pećnici rastvoriti i punjenje će iscuriti.
  • 24. Pripremljene roladice poredajte u posudu za pečenje, stavite ih u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i kontrolirano ih pecite dok ne dobiju lagano smećkastu boju.
  • 25. Pečene foccacie izvadite iz pećnice i poslužite

Povezani recepti

Vidi sve