Povrtna focaccia

Povrtna focaccia

Opis

Priprema:

Za pripremu tijesta u posudu kuhinjskog robota stavite dvije čaše brašna, 2/3 čaše vode, 10 g suhoga kvasca, desertnu žličicu soli i pola čajne čašice maslinova ulja te upalite robot i čekajte dok se sastojci ne sljube u tijesto.

Ogulite crveni luk i narežite ga na vrlo tanke kriške u obliku polumjeseca.

Crvenoj paprici odrežite peteljke i narežite je na velike komade. Očistite koštice i dijelove sa žilama.

Odrežite peteljku dugoljastog patlidžana. Narežite ga na tanke kriške po dužini.

Po svom narezanom povrću pospite listove bosiljka i ovlaš prelijte maslinovim uljem.

Grill-tavu stavite na štednjak i ostavite da se grije.

Tikvicu razrežite po sredini i dijagonalno narežite na komade (neka ne budu preveliki).

Dva velika češnja češnjaka zgnječite plošnom stranom noža, ogulite ih i narežite po dužini.

U zagrijanu grill-tavu poredajte paprike babure i crveni luk te zapecite pritišćući ih dnom tave srednje ili manje veličine. Tako će cijelo povrće dodirivati površinu grilla, poprimiti njegove tragove i brže se ispeći.

Nakon što luk i paprike budu pečeni, izvadite ih na tanjur, na grill-tavu poredajte patlidžane i ispecite uz okretanje. Nakon patlidžana, isti postupak primijenite i na crvenoj paprici.

Tijesto izvadite iz kuhinjskog robota, stavite ga na ravnu površinu i još malo mijesite rukom. Ako vam se tijesto ne lijepi za ruku i ako je elastično, znači da je dobre konzistencije.

Tijesto stavite u posudu, prekrijte kuhinjskom folijom i stavite je na peć da se diže dok se pećnica zagrije.

Ravnu površinu pospite s malo brašna, izvadite tijesto koje se dignulo i valjkom ga razvaljajte u oblik pravokutnika.

Uz rub tijesta najbliži vama, ostavivši tri prsta prazna, poredajte patlidžane. Do njih na isti način poredajte sirove tikvice.

Tijesto ovlaš pospite nasjeckanim češnjakom.

Rajčicu narežite na kriške srednje debljine i poredajte pokraj tikvice. Crvenu papriku poredajte na tikvice, a zelenu papriku baburu na patlidžane.

Crveni luk rasporedite pokraj njih.

Od kačkavalja odrežite 7-8 nedebelih kriški. Ako želite, možete ga i naribati. Sir poredajte po paprikama. Rikolu rasporedite po ostalim sastojcima.

Sa strane na kojoj ste ostavili prazninu od tri prsta primite tijesto i svijte u roladu tako da sastojci ostanu unutra. Kad dođete do ruba, prestanite svijati.

Jaje razbijte u posudi, istucite i namažite na rub tijesta. Rub posljednji put presavijte i zalijepite. Tako će jaje spriječiti da se tijesto u pećnici rastvori i da punjenje iscuri.

Radnu plohu još jedanput pospite brašnom.

U posudu za pečenje stavite masni papir.

Pripremljenu roladu narežite na kriške debljine dva prsta i svaku lagano zakotrljajte po pobrašnjenoj površini na radnoj plohi, stisnite u dlanu i lagano zatvorite pri vrhu. Ako to ne učinite, tijesto će se pri pečenju u pećnici rastvoriti i punjenje će iscuriti.

Pripremljene roladice poredajte u posudu za pečenje, stavite ih u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i kontrolirano ih pecite dok ne dobiju lagano smećkastu boju.

Pečene foccacie izvadite iz pećnice i poslužite.

Sastojci

Za tijesto

  • 2 čaše brašna
  • 2/3 čaše vode
  • 10 g suhoga kvasca
  • desertna žlica soli
  • ½ čajne čašice maslinova ulja

Za punjenje

  • crveni luk
  • 3 crvene paprike
  • 2 zelene paprike babure
  • duguljasti patlidžan
  • tikvica
  • 2 velika češnja češnjaka
  • rajčica
  • maslinovo ulje
  • prstohvat bosiljka
  • komad sira kačkavalja
  • šaka rikole

Za premazivanje tijesta

Povezani recepti