Povrtna focaccia
Recept iz: Hazer Amani
Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- Za tijesto
- 2 čaše brašna
- 2/3 čaše vode
- 10 g suhoga kvasca
- desertna žlica soli
- ½ čajne čašice maslinova ulja
- Za punjenje
- crveni luk
- 3 crvene paprike
- 2 zelene paprike babure
- duguljasti patlidžan
- tikvica
- 2 velika češnja češnjaka
- rajčica
- maslinovo ulje
- prstohvat bosiljka
- komad sira kačkavalja
- šaka rikole
Priprema
- 1. Za pripremu tijesta u posudu kuhinjskog robota stavite dvije čaše brašna, 2/3 čaše vode, 10 g suhoga kvasca, desertnu žličicu soli i pola čajne čašice maslinova ulja te upalite robot i čekajte dok se sastojci ne sljube u tijesto.
- 2. Ogulite crveni luk i narežite ga na vrlo tanke kriške u obliku polumjeseca.
- 3. Crvenoj paprici odrežite peteljke i narežite je na velike komade. Očistite koštice i dijelove sa žilama.
- 4. Odrežite peteljku dugoljastog patlidžana. Narežite ga na tanke kriške po dužini.
- 5. Po svom narezanom povrću pospite listove bosiljka i ovlaš prelijte maslinovim uljem.
- 6. Grill-tavu stavite na štednjak i ostavite da se grije.
- 7. Tikvicu razrežite po sredini i dijagonalno narežite na komade (neka ne budu preveliki).
- 8. Dva velika češnja češnjaka zgnječite plošnom stranom noža, ogulite ih i narežite po dužini.
- 9. U zagrijanu grill-tavu poredajte paprike babure i crveni luk te zapecite pritišćući ih dnom tave srednje ili manje veličine. Tako će cijelo povrće dodirivati površinu grilla, poprimiti njegove tragove i brže se ispeći.
- 10. Nakon što luk i paprike budu pečeni, izvadite ih na tanjur, na grill-tavu poredajte patlidžane i ispecite uz okretanje. Nakon patlidžana, isti postupak primijenite i na crvenoj paprici.
- 11. Tijesto izvadite iz kuhinjskog robota, stavite ga na ravnu površinu i još malo mijesite rukom. Ako vam se tijesto ne lijepi za ruku i ako je elastično, znači da je dobre konzistencije.
- 12. Tijesto stavite u posudu, prekrijte kuhinjskom folijom i stavite je na peć da se diže dok se pećnica zagrije.
- 13. Ravnu površinu pospite s malo brašna, izvadite tijesto koje se dignulo i valjkom ga razvaljajte u oblik pravokutnika.
- 14. Uz rub tijesta najbliži vama, ostavivši tri prsta prazna, poredajte patlidžane. Do njih na isti način poredajte sirove tikvice.
- 15. Tijesto ovlaš pospite nasjeckanim češnjakom.
- 16. Rajčicu narežite na kriške srednje debljine i poredajte pokraj tikvice. Crvenu papriku poredajte na tikvice, a zelenu papriku baburu na patlidžane.
- 17. Crveni luk rasporedite pokraj njih.
- 18. Od kačkavalja odrežite 7-8 nedebelih kriški. Ako želite, možete ga i naribati. Sir poredajte po paprikama. Rikolu rasporedite po ostalim sastojcima.
- 19. Sa strane na kojoj ste ostavili prazninu od tri prsta primite tijesto i svijte u roladu tako da sastojci ostanu unutra. Kad dođete do ruba, prestanite svijati.
- 20. Jaje razbijte u posudi, istucite i namažite na rub tijesta. Rub posljednji put presavijte i zalijepite. Tako će jaje spriječiti da se tijesto u pećnici rastvori i da punjenje iscuri.
- 21. Radnu plohu još jedanput pospite brašnom.
- 22. U posudu za pečenje stavite masni papir.
- 23. Pripremljenu roladu narežite na kriške debljine dva prsta i svaku lagano zakotrljajte po pobrašnjenoj površini na radnoj plohi, stisnite u dlanu i lagano zatvorite pri vrhu. Ako to ne učinite, tijesto će se pri pečenju u pećnici rastvoriti i punjenje će iscuriti.
- 24. Pripremljene roladice poredajte u posudu za pečenje, stavite ih u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i kontrolirano ih pecite dok ne dobiju lagano smećkastu boju.
- 25. Pečene foccacie izvadite iz pećnice i poslužite
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Donal Skehan
Peciva s curryjem od piletine
Recepti Nico Reynolds
Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom
Recepti Nadiya Hussain
Tjestenina s avokadom, graškom i metvicom
Recepti Lora i Stoyan
Soda-pogačice s maslacem
Recepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Adam Liaw
Švedska kardamom peciva s punjenjem (Semlor)