Poširani losos sa šparogama
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 1kg file lososa
- manji stručak kopra
- 50ml suhog bijelog vina
- 1 limun, samo sok
- sol i svježe mljeveni crni papar
- Za ukrašavanje:
- 20 vrhova šparoga
- 100g kuhanih, očišćenih repova smeđih škampi
- ružičaste rotkvice ili mikro bilje
- Za preljev:
- ½ šalot luk, sitno nasjeckan
- 2 žličice Dijon senfa
- 3 žlice bijelog vinskog octa
- 150ml maslinovog ulja
- 1 žličica sitnog šećera
- stručak svježeg kopra, nasjeckanog
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 180C.
- 2. Lagano maslacem namažite komad kuhinjske folije dovoljno velik da u njega možete zamotati losos.
- 3. Stavite nekoliko grančica kopra na jednu stranu folije. Začinite foliju i stavite losos na vrh, tako da je koža prema gore. Prelijte bijelim vinom i sokom limuna. Preklopite foliju preko ribe kako bi formirali paketić i zatvorite sve otvore.
- 4. Prebacite u veliki lim za pečenje i pecite otprilike 25 minuta ili dok riba ne postane blago ružičasta i matirana.
- 5. Za ukrašavanje ribe, u loncu s vrelom vodom blanširajte šparoge 3 minute. Ocijedite i isperite s hladnom vodom. Narežite na manje komade.
- 6. Kako biste napravili preljev, u vrču izmiješajte sve sastojke za preljev.
- 7. Uz pomoć dvije lopatice, prebacite ribu na veliki tanjur. Šparoge rasporedite dužinom ribe, škampe stavite na vrh i prelijte s malo preljeva. Ukrasite s ploškama rotkvice ili mikro začinskim biljem.
- 8. Poslužite uz preostali preljev u vrču.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Tilapija s limunskom travom na roštilju
Recepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca