Portugalski tart od marelice

Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 250ml mlijeka
  • 100ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 veliko jaje iz slobodnog uzgoja i 2 žumanjka
  • 115g caster šećera
  • 4 žličice kukuruznog brašna
  • maslac za podmazivanje
  • obično brašno za posipanje
  • 320g kupovnog lisnatog tijesta
  • ½ x 400g konzerviranih marelica, procijeđenih i narezanih
  • 15g demerara šećera
  • oko 3 žlice džema od marelica, rastopljenog, za glazuru

Priprema

  • Trebat će vam kalup za muffine s 12 rupa premazan maslacem, i okrugli rezač promjera 10 cm.
  • 1. Za kremu, pomiješajte mlijeko, vrhnje i vaniliju u loncu. Ugrijte na vatri srednje jačine. U međuvremenu razbijte jaje u zdjeli otpornoj na toplinu, dodajte žumanjak, šećer i kukuruzno brašno te umutite. Ulijte smjesu vrućeg mlijeka i vrhnja i opet mutite dok ne bude glatko.
  • 2. Vratite kremu u lonac. Stavite na srednje jaku vatru i umutite da se zgusne. Pazite da se ne pregrije. Iskrenite u zdjelu i pokrite folijom koja blago dodiruje površinu kreme. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  • 3. Pospite radnu površinu s malo brašna. Tijesto prepolovite po dužini kako biste dobili dvije duge trake. Polegnite trake jednu na drugu, blago pritisnite, pa prepolovite po širini. Uzmite komad i razvaljajte ga kako biste dobili dovoljno veliki komad da možete okruglim rezačem odrezati pet diskova promjera 10 cm. Ponovite postupak s drugim komadom tijesta kako biste dobili ukupno 10 diskova. Diskove stavite u kalup za muffine i dobro ih pritisnite. Bocnite ih vilicom.
  • 4. Hladnu kremu ulijte u košarice od tijesta. Na vrh stavite kriške marelice. Ostavite u hladnjaku na 30 minuta, ako imate vremena. Ugrijte pećnicu na 200°C.
  • 5. Pospite tartove demerara šećerom i pecite ih 25-30 minuta dok tijesto ne pozlati a krema se ne stvrdne. Izvadite iz pećnice i pustite da se blago ohladi.
  • 6. Rastopljeni džem premažite po vrhu i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve