Ventilacijsku pećnicu zagrijte na 180°C.

U loncu zagrijte mlijeko, vrhnje i vaniliju.

Za nadjev, spojite žutanjke, 150g sitnog šećera i škrobno brašno i miksajte dok se sve ne sjedini (tako ćete biti sigurni da nisu ostale grudice od škrobnog brašna), zatim umiješajte šećer. Postupno miješajući dodajte mlijeko, vrhnje i vaniliju. Stavite na srednje jaku vatru i kuhajte, često miješajući, dok se ne zgusne, ali nemojte da smjesa proključa. Maknite s vatre i malo ohladite, prekrijte plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica i u potpunosti ohladite.

Namastite 20 cm velik kalup za pitu ili tart i obložite papirom za pečenje. Obložite pripremljeni kalup s jednim listom lisnatog tijesta, a drugi listom zakrpajte možebitne rupe. Dozvolite da tijesto prelazi preko ruba kalupa, odrežite višak. Ovo je lakše napraviti ako je tijesto ohlađeno, zato ga stavite u hladnjak prije rezanja viška.

Par puta vilicom probodite dno, na njega stavite papir za pečenje i napunite utegom poput graha. Pecite 15 minuta, zatim uklonite papir i grah, tijesto premažite tučenim jajetom i pospite preostalim sitnim šećerom. Pecite dodatnih 15 minuta kako bi se baza bila nepropusna, Ostavite sa strane da se ohladi.

Tart napunite kremom i vratite u pećnicu, pecite 20-2 minuta ili dok se nadjev ne stisne i počne tamniti na nekim dijelovima.

Izvadite iz pećnice i ohladite, zatim izvadite iz kalupa i pospite cimetom prije posluživanja.

 

Sastojci

  • 6 žutanjaka, plus 1 jaje lagano umućeno
  • 150g sitnog šećera, plus 1 dodatna žlica
  • 30g škrobnog brašna
  • 500ml punomasnog mlijeka
  • 100ml slatkog vrhnja
  • 1 štapić vanilije, sjemenke ostrugane
  • 2 lista lisnatog tijesta od maslaca
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • Maslac, za mašćenje

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve