Poriluk s maslinovim uljem
Recept iz: Maksut Aşkar
Maksut pripremu hrane smatra umjetnošću, a osobu koja je priprema umjetnikom u potrazi za idealom okusa. On tradicionalne recepte i metode pripreme hrane koje smo naučili od naših majki i baka modernizira u skladu sa suvremenom kulturom jela i pića i donosi nam novu generaciju tradicionalnih recepata turske kuhinje.
Sastojci
- 2 mrkve
- 4 poriluka
- 1 luk
- ½ čaše maslinova ulja
- sok 1 limuna
- 1 desertna žlica kristal-šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 čaša vode
- 1 jušna žlica riže baldo
- 1 svežanj peršina list
- ¾ limuna sok
- maslinovo ulje
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat crnog kima
Priprema
- 1. Ogulite mrkvu, prerežite napola po dužini i potom nasjeckajte poprijeko.
- 2. Očistite poriluk i nasjeckajte poprečnim rezovima.
- 3. Ogulite luk i narežite ga na četiri komada.
- 4. Stavite lonac na štednjak, ulijte maslinovo ulje i ostavite da se zagrije.
- 5. Kad se ulje zagrije, u lonac poredajte luk, mrkvu i poriluk. Miješajte dok sve povrće ne bude prekriveno uljem. Poklopite lonac i ostavite da povrće omekša.
- 6. Iscijedite limunov sok.
- 7. Da se poriluk i luk ne raspadnu, miješajte povrće tako da s vremena na vrijeme protresete lonac.
- 8. Kad povrće lagano omekša, po vrhu pospite šećer i sol te ponovno protresite lonac da promiješate. Prelijte vodom, poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri. Kad se arome malo povežu, dodajte limunov sok i nastavite kuhati.
- 9. Kad je povrće gotovo kuhano, dodajte prethodno namočenu rižu i nastavite kuhati još 20-25 minuta u poklopljenom loncu, sve dok riža i povrće ne omekšaju.
- 10. U posudu stavite listove peršina, prelijte ih sokom četvrt limuna i maslinovim uljem; posolite i pospite crnim kimom.
- 11. Stavite peršin na tanjur za posluživanje. Do njega stavite kuhani poriluk s maslinovim uljem i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Mini dauphinoise krumpiri
Recepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir