Poriluk s maslinovim uljem
Recept iz: Maksut Aşkar
Maksut pripremu hrane smatra umjetnošću, a osobu koja je priprema umjetnikom u potrazi za idealom okusa. On tradicionalne recepte i metode pripreme hrane koje smo naučili od naših majki i baka modernizira u skladu sa suvremenom kulturom jela i pića i donosi nam novu generaciju tradicionalnih recepata turske kuhinje.
Sastojci
- 2 mrkve
- 4 poriluka
- 1 luk
- ½ čaše maslinova ulja
- sok 1 limuna
- 1 desertna žlica kristal-šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 čaša vode
- 1 jušna žlica riže baldo
- 1 svežanj peršina list
- ¾ limuna sok
- maslinovo ulje
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat crnog kima
Priprema
- 1. Ogulite mrkvu, prerežite napola po dužini i potom nasjeckajte poprijeko.
- 2. Očistite poriluk i nasjeckajte poprečnim rezovima.
- 3. Ogulite luk i narežite ga na četiri komada.
- 4. Stavite lonac na štednjak, ulijte maslinovo ulje i ostavite da se zagrije.
- 5. Kad se ulje zagrije, u lonac poredajte luk, mrkvu i poriluk. Miješajte dok sve povrće ne bude prekriveno uljem. Poklopite lonac i ostavite da povrće omekša.
- 6. Iscijedite limunov sok.
- 7. Da se poriluk i luk ne raspadnu, miješajte povrće tako da s vremena na vrijeme protresete lonac.
- 8. Kad povrće lagano omekša, po vrhu pospite šećer i sol te ponovno protresite lonac da promiješate. Prelijte vodom, poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri. Kad se arome malo povežu, dodajte limunov sok i nastavite kuhati.
- 9. Kad je povrće gotovo kuhano, dodajte prethodno namočenu rižu i nastavite kuhati još 20-25 minuta u poklopljenom loncu, sve dok riža i povrće ne omekšaju.
- 10. U posudu stavite listove peršina, prelijte ih sokom četvrt limuna i maslinovim uljem; posolite i pospite crnim kimom.
- 11. Stavite peršin na tanjur za posluživanje. Do njega stavite kuhani poriluk s maslinovim uljem i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama
Recepti Tom Kerridge
Cezar salata od proljetnog kelja na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od krastavaca na grilu
Recepti Tom Kerridge
Salata od tikvica na roštilju
Recepti Donal Skehan
Blagdanski složenac s brusnicama
Recepti Primož Dolničar
Patlidžani u maslinovom ulju
Recepti Primož Dolničar
Sušeni vrganji
Recepti Primož Dolničar
Kisela repa
Recepti Primož Dolničar
Kiseli krastavci