Poriluk s maslinovim uljem

Maksut pripremu hrane smatra umjetnošću, a osobu koja je priprema umjetnikom u potrazi za idealom okusa. On tradicionalne recepte i metode pripreme hrane koje smo naučili od naših majki i baka modernizira u skladu sa suvremenom kulturom jela i pića i donosi nam novu generaciju tradicionalnih recepata turske kuhinje. 

Sastojci

  • 2 mrkve
  • 4 poriluka
  • 1 luk
  • ½ čaše maslinova ulja
  • sok 1 limuna
  • 1 desertna žlica kristal-šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1 čaša vode
  • 1 jušna žlica riže baldo
  • 1 svežanj peršina list
  • ¾ limuna sok
  • maslinovo ulje
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat crnog kima

Priprema

  • 1. Ogulite mrkvu, prerežite napola po dužini i potom nasjeckajte poprijeko.
  • 2. Očistite poriluk i nasjeckajte poprečnim rezovima.
  • 3. Ogulite luk i narežite ga na četiri komada.
  • 4. Stavite lonac na štednjak, ulijte maslinovo ulje i ostavite da se zagrije.
  • 5. Kad se ulje zagrije, u lonac poredajte luk, mrkvu i poriluk. Miješajte dok sve povrće ne bude prekriveno uljem. Poklopite lonac i ostavite da povrće omekša.
  • 6. Iscijedite limunov sok.
  • 7. Da se poriluk i luk ne raspadnu, miješajte povrće tako da s vremena na vrijeme protresete lonac.
  • 8. Kad povrće lagano omekša, po vrhu pospite šećer i sol te ponovno protresite lonac da promiješate. Prelijte vodom, poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri. Kad se arome malo povežu, dodajte limunov sok i nastavite kuhati.
  • 9. Kad je povrće gotovo kuhano, dodajte prethodno namočenu rižu i nastavite kuhati još 20-25 minuta u poklopljenom loncu, sve dok riža i povrće ne omekšaju.
  • 10. U posudu stavite listove peršina, prelijte ih sokom četvrt limuna i maslinovim uljem; posolite i pospite crnim kimom.
  • 11. Stavite peršin na tanjur za posluživanje. Do njega stavite kuhani poriluk s maslinovim uljem i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve