Popečci od zelene banane s avokadom i guacamole umak s dimljenim bakalarom
Recept iz: Ainsley Harriott
Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.
Nakon treninga u Westminster KingswayuFakultet, Harriott nastavio je u Verreyev restoran u West Endu, gdje je stekao naukovanje i kasnije radio kao glavni kuhar.
Sastojci
- 4 zelene banane, oguljene
- Sok 1 limuna
- 2 grančice timijana, sitno nasjeckane
- ½ crvene scotch bonnet papričice, sitno nasjeckane
- 3 mlada luka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 25g maslaca, narezanog na kockice
- Sol i papar
- 1 avokado, oguljen, očišćen i grubo narezan
- 250g sušenog bakalara, meso usitnjeno na komadiće
- ½ scotch bonnet papričice, sitno nasjeckane
- 1 rajčica, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
- Manja šaka korijandera, narezanog
- Sok ½ limete
- Svježe mljeveni crni papar
- Čili ulje
- Listovi korijandera
Priprema
- 1. U veliku zdjelu ugrubo naribajte zelenu bananu. Dodajte limunov sok i pomiješajte kako banana ne bi pocrnjela. Naribanu bananu pokupite rukama i čvrsto stisnite kako biste uklonili višak tekućine. Ocijeđenu bananu stavite u čistu zdjelu i dodajte timijan, scotch bonnet papričicu, mladi luk i papar, pomiješajte.
- 2. Na srednje jaku vatru stavite tavu i dodajte ulje. Rukama razdijelite ribanu bananu na osam dijelova i napravite osam popečaka. Lako se lome, pa ih je potrebno čvrsto stisnuti u oblik popečka.
- 3. Popečke oprezno stavite na tavu, nije potrebno sve pržiti odjednom, te ih pecite 5-6 minuta sa svake strane.
- 4. Tijekom pečenja ubacite maslac za aromu i boju. Kada poprime zlatnu boju s obje strane, popečke izvadite iz tave i stavite na papirnati kuhinjski ubrus.
- 5. Ugrubo narežite avokado i stavite u veliku zdjelu, izgnječite ga žlicom i dodajte komadiće sušenog bakalara, scotch bonnet papričicu, narezanu rajčicu, korijander, sok limete, sol i papar, te nježno izmiješajte vilicom.
- 6. Popečke stavite na tanjur za posluživanje, te n vrh stavite umak od avokada i bakalara. Ukrasite svježim listovima korijandera i prelijte s malo čili ulja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Tilapija s limunskom travom na roštilju
Recepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca