Polpete od tikvica s ovčjim sirom i majčinom dušicom
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 4 tikvice
- 150 g ovčjeg zrelog sira
- 1 jaje
- 150 g krušnih mrvica
- 1 režanj češnjaka
- sol i papar
- granule češnjaka
- melisa
- bosiljak i mažuran
- masli
- 1 žlica vrhnja
- sol i papar
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 žlica majoneze
- 1 režanj češnjaka
- 1 mladi luk
- sol i papar
- malo mineralne vode
- miješana lisnata salata
- aceto balsamico
- par zrna šipka za dekoraciju
Priprema
- 1. Tikvice ćemo oguliti i sačuvati koru. Ostatak ćemo naribati u cjedilo i posoliti te ih ostaviti 20 min. da se izvuče većina vode. Dobro ocjediti .
- 2. Od kore tikvica u blenderu ćemo napraviti kremu.U nju ćemo dodati začinsko bilje, maslinovo ulje i žlicu vrhnja te granule češnjaka,sol i papar.
- 3. Ocijedimo tikvice i dodamo im krušne mrvice, 1 jaje, malo soli i papra, malo nasjeckanog češnjaka i naribani ovčji sir te pomiješati u jednoličnu smjesu.
- 4. Od smjese napraviti kuglice. Kuglice staviti na papir za pečenje te peći u zagrijanoj pećnici na 180ºC 20-25 min.
- 5. Pomiješamo vrhnje, majonezu, mineralnu vodu, začinimo solju i paprom te dodamo sitno narezani mladi luk i češnjak.
- 6. Očistit ćemo nar.
- 7. Izvadimo polpetice.
- 8. Začinimo salatu solju, maslinovim uljem i acetom balsamicom.Dodat ćemo par listova melise i mente te par zrna šipka. Pomiješamo i serviramo.
- Na isti dugački tanjur stavimo kremicu, na nju položimo polpetice i prelijemo dresingom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Ainsley Harriott
Patlidžani punjeni sirom i orasima
Recepti Ainsley Harriott
Zapečeni kruh s pirjanim gljivama i rastopljenim sirom
Recepti Luca Ciano
Gnocco fritto s dimljenom scamorzom
Recepti Luca Ciano
Košarice od palente s gorgonzolom i salamom
Recepti Luca Ciano
Smokve u pršutu s umakom od gorgonzole
Recepti Silvia Colloca
Napuljska torta od krumpira
Recepti Nadiya Hussain
Prutići od halloumija
Recepti Nadiya Hussain
Furikake krumpirići
Recepti Nadiya Hussain
Slatke pakore od mrkve s umakom od kremastog sira
Recepti Nadiya Hussain
Voćna salata Fattoush