Pohane srdele s mileramom i vlascem

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 800 g svježih srdela
  • 250 g milerama
  • 1 stručak svježeg vlasca
  • 100 g svježeg bosiljka
  • 100 g badema
  • 3 režnja češnjaka
  • 250 g krušnih mrvica
  • 3 jaja
  • 200 g oštrog brašna
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • ulje za prženje

Priprema

  • 1. Srdele prvo očistimo tj. skinemo im glavu i utrobe. Potom ih isfiletiramo zarezavši s gornje strane prema dolje. Otvorimo ih kao knjigu. Kosti ćemo sačuvati.
  • 2. U stolni blender stavimo bosiljak, oguljene bademe, češnjak. Posolimo i popaprimo te dodamo maslinovo ulje.
  • 3. Otvorene filete srdela napunimo s pola žličice pesta i preklopimo drugim filetom. Jednu po jednu na isti način.
  • 4. Stavimo grijati ulje.
  • 5. Umutimo jaja i posolimo. Srdele prvo uvaljamo u brašno pa u jaja pa u mrvice. Ponovimo u jaja i mrvice kako bi dobili double crust.
  • 6. Srdele pržimo u zagrijanom ulju do zlatne boje. Izvadimo ih i stavimo ocijediti na rešetku.
  • 7. Malo posolimo kosti i uvaljamo ih u oštro brašno. Prosijemo ih i popržimo u ulju dok ne ishlapi sva tekućina.
  • 8. U zdjelu  u koju ćemo izvaditi kosti stavimo malo kuhinjskog papira koji će upiti višak masnoće.
  • 9. U zdjelicu stavimo malo milerama.
  • 10. Nasjeckamo i dodamo malo vlasca.
  • 11. Posložimo srdele na tanjur i ukrasimo s par listića basilica.
  • 12.Dodamo i kosti na koje stavimo malo preostalog pesta. Izrežemo i serviramo uz srdelice i komadić limuna.

Povezani recepti

Vidi sve