Pohane srdele s mileramom i vlascem
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 800 g svježih srdela
- 250 g milerama
- 1 stručak svježeg vlasca
- 100 g svježeg bosiljka
- 100 g badema
- 3 režnja češnjaka
- 250 g krušnih mrvica
- 3 jaja
- 200 g oštrog brašna
- sol i papar
- maslinovo ulje
- ulje za prženje
Priprema
- 1. Srdele prvo očistimo tj. skinemo im glavu i utrobe. Potom ih isfiletiramo zarezavši s gornje strane prema dolje. Otvorimo ih kao knjigu. Kosti ćemo sačuvati.
- 2. U stolni blender stavimo bosiljak, oguljene bademe, češnjak. Posolimo i popaprimo te dodamo maslinovo ulje.
- 3. Otvorene filete srdela napunimo s pola žličice pesta i preklopimo drugim filetom. Jednu po jednu na isti način.
- 4. Stavimo grijati ulje.
- 5. Umutimo jaja i posolimo. Srdele prvo uvaljamo u brašno pa u jaja pa u mrvice. Ponovimo u jaja i mrvice kako bi dobili double crust.
- 6. Srdele pržimo u zagrijanom ulju do zlatne boje. Izvadimo ih i stavimo ocijediti na rešetku.
- 7. Malo posolimo kosti i uvaljamo ih u oštro brašno. Prosijemo ih i popržimo u ulju dok ne ishlapi sva tekućina.
- 8. U zdjelu u koju ćemo izvaditi kosti stavimo malo kuhinjskog papira koji će upiti višak masnoće.
- 9. U zdjelicu stavimo malo milerama.
- 10. Nasjeckamo i dodamo malo vlasca.
- 11. Posložimo srdele na tanjur i ukrasimo s par listića basilica.
- 12.Dodamo i kosti na koje stavimo malo preostalog pesta. Izrežemo i serviramo uz srdelice i komadić limuna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recepti Curtis Stone
Brzo pržene kozice s limunskom travom