Pogačice od sira

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.

 

Sastojci

  • 450 g (1 lb) običnog brašna i još malo za posipanje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1½ žličica soli
  • ½ žličica kajenske paprike
  • ½ žličica sode bikarbone (ili jedna ravna žličica)
  • 75 g (3 oz.) maslaca
  • 100 g (3½ oz.) ribanog sira Cheddar
  • 350 ml (12 fl oz.) mlaćenice

Priprema

  • 1. Prethodno zagrijte pećnicu na 220C (420F), plinsku na 7. Posipajte lim za pečenje brašnom.
  • 2. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sol, kajensku papriku i sodu bikarbonu u zdjelu i promiješajte rukama.
  • 3. Utrljajte u maslac, zatim pomiješajte s ribanim sirom. U sredini napravite krater te dodajte svu mlaćenicu (ako je mlaćenica dosta gusta, možda će vam trebati 25 ml/1 fl više). Koristeći ruku ispruženu kao kandže, prođite po rubovima zdjele da pomiješate mokre i suhe sastojke. Prestanite miješati kad se sve sjedini.
  • 4. Lagano pobrašnajte radnu površinu. Postavite tijesto na nju, posipajte s još brašna po vrhu i natisnite tijesto da bude visoko oko 2.5 cm (1 in). Razrežite na 14 pogačica, tako da svaka ima promjer od oko 7.5 cm (3 in). Budite oprezni da uopće ne gnječite tijesto, inače će vam pogačice biti tvrde i teške.
  • 5. Rasporedite ih na lim za pečenje i pecite 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 200°C (400°F), plinsku na 6 te pecite još 5 minuta ili dok pogačice ne postanu zlaćane i ne zvuče šuplje kad ih se lupne po dnu.

Povezani recepti

Vidi sve