Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 450g samodizajućeg brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 50g sitnog šećera
  • 100g maslaca, mekanog, narezanog na manje kockice
  • 2 jaja
  • malo mlijeka
  • šaka sultana (po želji)
  • Za posluživanje
  • džem od jagoda
  • tučeno slatko vrhnje

Priprema

  • 1. Pećnicu zagrijte na 220C/200C Vent./Plin 7. Malo namastite dva kalupa za pečenje.
  • 2. U veliku zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte maslac i trljajte prstima dok smjesa ne postane nalik krušnim mrvicama.
  • 3. Jaja razbijte u vrč za mjerenje, zatim dodajte dovoljno mlijeka da količina u vrču dosegne 300ml. Jaja i mlijeko umiješajte u brašno – možda vam neće trebati sva tekućina – miješajte dok se ne formira mekano, ljepljivo tijesto.
  • 4. Prebacite na malo pobrašnjenu radnu površinu, lagano mijesite i u tijesto ubacite sultane, ako ih koristite. Razvaljajte u oblik pravokutnika debljine otprilike 2cm.
  • 5. Uz pomoć rezača izrežite što više krugova možete promjera 5cm i položite ih na pripremljene kalupe za pečenje. Vrhove pogačica premažite s malo mlijeka ili smjesom jaja i mlijeka iz vrča, ako vam je ostalo.
  • 6. Pecite 12–15 minuta ili dok se pogačice ne dignu i poprime laganu zlatno smeđu boju. Izvadite iz na mrežu za hlađenje da se ohlade. Jedite dok su svježe.
  • 7. Za posluživanje, pogačicu prerežite vodoravno na pola, poslužite s džemom od jagoda i velikom žlicom tučenog vrhnja.

Povezani recepti

Vidi sve