Pogačice Mary Berry
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- 450g samodizajućeg brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 50g sitnog šećera
- 100g maslaca, mekanog, narezanog na manje kockice
- 2 jaja
- malo mlijeka
- šaka sultana (po želji)
- Za posluživanje
- džem od jagoda
- tučeno slatko vrhnje
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 220C/200C Vent./Plin 7. Malo namastite dva kalupa za pečenje.
- 2. U veliku zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte maslac i trljajte prstima dok smjesa ne postane nalik krušnim mrvicama.
- 3. Jaja razbijte u vrč za mjerenje, zatim dodajte dovoljno mlijeka da količina u vrču dosegne 300ml. Jaja i mlijeko umiješajte u brašno – možda vam neće trebati sva tekućina – miješajte dok se ne formira mekano, ljepljivo tijesto.
- 4. Prebacite na malo pobrašnjenu radnu površinu, lagano mijesite i u tijesto ubacite sultane, ako ih koristite. Razvaljajte u oblik pravokutnika debljine otprilike 2cm.
- 5. Uz pomoć rezača izrežite što više krugova možete promjera 5cm i položite ih na pripremljene kalupe za pečenje. Vrhove pogačica premažite s malo mlijeka ili smjesom jaja i mlijeka iz vrča, ako vam je ostalo.
- 6. Pecite 12–15 minuta ili dok se pogačice ne dignu i poprime laganu zlatno smeđu boju. Izvadite iz na mrežu za hlađenje da se ohlade. Jedite dok su svježe.
- 7. Za posluživanje, pogačicu prerežite vodoravno na pola, poslužite s džemom od jagoda i velikom žlicom tučenog vrhnja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Adam Liaw
Pogačice roti canai
Recepti Silvia Colloca
Focaccia sa smokvama i pecorinom bez glutena
Recepti Silvia Colloca
Ligurska peciva
Recepti Donal Skehan
Peciva s curryjem od piletine
Recepti Nico Reynolds
Pogača s dimljenim hummusom i povrćem sa žara
Recepti Nico Reynolds
Kozice na žaru s mangom i krvavicom
Recepti Nadiya Hussain
Tjestenina s avokadom, graškom i metvicom
Recepti Lora i Stoyan
Soda-pogačice s maslacem
Recepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Adam Liaw
Švedska kardamom peciva s punjenjem (Semlor)