Zagrijte pećnicu na 200°C i stavite papir za pečenje na lim za pečenje.

Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u tavici. Dodajte pršut i sjemenke komorača i pecite na srednje niskoj temperaturi 5-8 minuta. Procijedite i ohladite.

Stavite brašno, jogurt, vodu, sol, mješavinu s pršutom i preostalo maslinovo ulje u veliku posudu i umijesite glatko tijesto. Oblikujte u kuglu.

Stavite na pripremljeni lim za pečenje, premažite gornju stranu s malo vode i posipajte sa sjemenkama komorača. Oštrim nožem ili britvicom zarežite gornju stranu na 8 kriški i pecite 25-30 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i ne ispeče se do kraja. Maknite pogaču s lima za pečenje i ohladite na rešetci 1 h prije nego što ćete je razrezati. Kruh je najukusniji isti dan kad je pečen.

 

Sastojci

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 125g talijanskog pršuta (speck) ili dimljene pancete, narezane na kockice
  • 2 žlice sjemenki komorača, plus za posipanje
  • 400g brašna za kolače bez glutena (brašno s praškom za pecivo)
  • 125g (1/2 šalice) gustog grčkog jogurta
  • 200ml vode, plus za premaz
  • 2 žličice soli

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve