Pogača od sušene ribe
Najprije zamijesite tijesto. Pomiješajte brašno i šećer u velikoj posudi, dodajte prstohvat soli, majčinu dušicu i mljeveni papar. Umiješajte u tijesto jedno po jedno jaje. Dodajte suhi kvasac i mijesite da se tijesto poveže. Sada možete prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto je spremno kad se prestane lijepiti za prste. Oblikujte tijesto u loptu. Premjestite loptu od tijesta u posudu, prekrijte je čistom krpom i ostavite tijesto da miruje 30 minuta.
Počnite pripremati nadjev, koji je zapravo umak od rajčice. U zdjeli u kojoj ćete kuhati zagrijte malo maslinova ulja i miješajući pržite usitnjeni češnjak, narezani luk i lovorov list od 3 do 5 minuta. Nasjeckajte rajčice, izvadite sjemenke i dodajte usitnjene rajčice u zdjelu. Dodajte žlicu pirea od rajčice i žličicu šećera da ublažite kiseli okus rajčice. Kad umak zakuha, ulijte bijelo vino, poklopite i ostavite da se kuha na slaboj vatri od 8 do 10 minuta.
Dok se umak kuha, pripremite sušene skuše. Uklonite glavu i kosti tako da ostane čisto meso. Pokapajte maslinovim uljem i začinite majčinom dušicom, origanom i paprom.
Nakon 30 minuta mirovanja izvadite krušno tijesto iz posude u kojoj se odmaralo i podijelite u dvije loptice. Jednu lopticu razvucite na veličinu posude za pečenje i nakapajte maslinovim uljem. Na dno pogače dodajte umak od rajčice i rasporedite komade sušene skuše tako da je tijesto potpuno pokriveno. Razvucite i drugu lopticu od tijesta i stavite na vrh tako da je sve dobro pokriveno. Poškropite maslinovim uljem i pospite origanom te stavite posudu za pečenje u pećnicu zagrijanu na 200 ºC. Pecite pogaču 40-ak minuta.
Počnite pripremati nadjev, koji je zapravo umak od rajčice. U zdjeli u kojoj ćete kuhati zagrijte malo maslinova ulja i miješajući pržite usitnjeni češnjak, narezani luk i lovorov list od 3 do 5 minuta. Nasjeckajte rajčice, izvadite sjemenke i dodajte usitnjene rajčice u zdjelu. Dodajte žlicu pirea od rajčice i žličicu šećera da ublažite kiseli okus rajčice. Kad umak zakuha, ulijte bijelo vino, poklopite i ostavite da se kuha na slaboj vatri od 8 do 10 minuta.
Dok se umak kuha, pripremite sušene skuše. Uklonite glavu i kosti tako da ostane čisto meso. Pokapajte maslinovim uljem i začinite majčinom dušicom, origanom i paprom.
Nakon 30 minuta mirovanja izvadite krušno tijesto iz posude u kojoj se odmaralo i podijelite u dvije loptice. Jednu lopticu razvucite na veličinu posude za pečenje i nakapajte maslinovim uljem. Na dno pogače dodajte umak od rajčice i rasporedite komade sušene skuše tako da je tijesto potpuno pokriveno. Razvucite i drugu lopticu od tijesta i stavite na vrh tako da je sve dobro pokriveno. Poškropite maslinovim uljem i pospite origanom te stavite posudu za pečenje u pećnicu zagrijanu na 200 ºC. Pecite pogaču 40-ak minuta.
Sastojci
- Tijesto600 g brašna 50 g šećera 4 jaja 1 dl mlijeka 15 g suhog kvasca sol prema ukusu bijeli papar prema ukusu majčina dušicaNadjev 5-6 sušenih skuša 3 rajčice 1 šalica pirea od rajčice 1 glavica luka 4-5 češnja češnjaka 1 lovorov list 1-2 čaše bijelog vina sol šećer bijeli papar majčina dušica Origano maslinovo ulje