Pogača od sušene ribe

Pogača od sušene ribe

Opis

Najprije zamijesite tijesto. Pomiješajte brašno i šećer u velikoj posudi, dodajte prstohvat soli, majčinu dušicu i mljeveni papar. Umiješajte u tijesto jedno po jedno jaje. Dodajte suhi kvasac i mijesite da se tijesto poveže. Sada možete prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu. Tijesto je spremno kad se prestane lijepiti za prste. Oblikujte tijesto u loptu. Premjestite loptu od tijesta u posudu, prekrijte je čistom krpom i ostavite tijesto da miruje 30 minuta.

Počnite pripremati nadjev, koji je zapravo umak od rajčice. U zdjeli u kojoj ćete kuhati zagrijte malo maslinova ulja i miješajući pržite usitnjeni češnjak, narezani luk i lovorov list od 3 do 5 minuta. Nasjeckajte rajčice, izvadite sjemenke i dodajte usitnjene rajčice u zdjelu. Dodajte žlicu pirea od rajčice i žličicu šećera da ublažite kiseli okus rajčice. Kad umak zakuha, ulijte bijelo vino, poklopite i ostavite da se kuha na slaboj vatri od 8 do 10 minuta.

Dok se umak kuha, pripremite sušene skuše. Uklonite glavu i kosti tako da ostane čisto meso. Pokapajte maslinovim uljem i začinite majčinom dušicom, origanom i paprom.

Nakon 30 minuta mirovanja izvadite krušno tijesto iz posude u kojoj se odmaralo i podijelite u dvije loptice. Jednu lopticu razvucite na veličinu posude za pečenje i nakapajte maslinovim uljem. Na dno pogače dodajte umak od rajčice i rasporedite komade sušene skuše tako da je tijesto potpuno pokriveno. Razvucite i drugu lopticu od tijesta i stavite na vrh tako da je sve dobro pokriveno. Poškropite maslinovim uljem i pospite origanom te stavite posudu za pečenje u pećnicu zagrijanu na 200 ºC. Pecite pogaču 40-ak minuta.

Sastojci

Tijesto

  • 600 g brašna
  • 50 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 dl mlijeka
  • 15 g suhog kvasca
  • sol prema ukusu
  • bijeli papar prema ukusu
  • majčina dušica

Nadjev

  • 5-6 sušenih skuša
  • 3 rajčice
  • 1 šalica pirea od rajčice
  • 1 glavica luka
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 1-2 čaše bijelog vina
  • sol
  • šećer
  • bijeli papar
  • majčina dušica
  • Origano
  • maslinovo ulje