Podvarak
Recept iz: Primož Dolničar
Način pripreme podvarka:
- Pripremite lonac i stavite mješavinu riže i ječma u lonac.
- Isperite mješavinu riže i ječma vodom.
- Mješavinu stavite u lonac i prelijte vodom.
- Rižu i ječam zakuhajte.
- Pripremite drugu posudu za pečenje i u nju stavite kiseli kupus.
- Provjerite koliko je kupus slan.
- Uzmite našu mješavinu suhog povrća za juhu i pospite povrće po kupusu.
- Kuhanu mješavinu ječma i riže zajedno s preostalom vodom ulijte u kupus.
- Sve dobro promiješajte.
- Ulijte još malo vode; treba je biti dovoljno da prekrije kupus, kad se lijepo rasporedi, ali ne brinite se, na kraju će ispariti pa jelo neće biti vodenasto.
- Izrežite i marinirajte svinjski vrat, a zatim i pileće batake.
- Meso posolite.
- Meso prelijte maslinovim uljem.
- Piletini dodajte malo svježeg timijana pa mažuran.
- Svinjskom vratu dodajte malo ružmarina.
- Batake začinite mljevenom paprikom.
- Svinjski vrat začinite senfom i umakom od čilija.
- Obje vrste mesa dobro izmiješajte sa začinima i ostavite da se marinira otprilike pola sata.
- Pokrijte cijelu površinu posude mesom.
- Na svinjetinu stavite pileće batake.
- Ako imate lonac za pečenje s poklopcem, sve poklopite i prvo pirjajte 45 minuta pa skinite poklopac i ostavite još 30 minuta, tako da dobijete lijepu koricu odozgo i podignite temperaturu na kraju. Meso ću najprije pirjati na 180°C otprilike 45 minuta.
- U pećnici upalite gornji grijač na još deset, kako bi meso odozgo dobilo hrskavu koricu.
- U zagrijanu tavu stavite nekoliko žlica čvaraka, pustite da se mast otopi i da čvarci počnu cvrčati
- Jelo odozgo prelijte čvarcima koji će mu dati poseban, slastan i hrskav okus.
- Pričekajte da se meso ispeče do kraja.
Sastojci
- Podvarak:
- 1 kg kiselog kupusa
- 1 čajna šalica, otprilike 2 dl mješavine riže i ječma
- mješavina sušenog povrća za juhu
- sol
- 500 g pilećih bataka
- 500 g svinjskog vrata
- maslinovo ulje
- svježi timijan, mažuran, ružmarin
- mljevena paprika
- senf
- čili umak
- čvarci u masti
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom