Pljukanci s pašticadom od tune
Recept iz: David Skoko
Priprema pljukanaca (tjestenine)
Uzmemo brašno.
Zagrijemo malo vode.
Uzmemo mladi špinat i natrgamo ga u zdjelu. Posolimo špinat u zdjeli i prelijemo toplom vodom.Pomiješamo. Prebacimo špinat u posudu za blendanje gdje ćemo ga usitniti u pire.
Tijesto ćemo najprije mijesiti kuhačom dodavajući vodu sa špinatom a kad dodamo svu vodu krenut ćemo mijesiti ručno. Mijesimo oslanjajući se punom težinom tijela dok tijesto ne postane glatko i ne lijepi se za podlogu.
Tijesto pokrijemo i pustimo da miruje na sobnoj temperaturi. 15 tak minuta.
Sitno nasjeckamo luk i naribamo mrkvu.
Na maslinovom ulju prodinstamo nasjeckani luk i naribanu mrkvu.Malo posolimo.Dodat ćemo na grubo narezani češnjak. Dodamo malo suhih šljiva, par zelenih maslina i 5,6 kapera. Kad luk omekša dodamo crno vino. Kad se vino reducira dodat ćemo pasatu.
Kad je tijesto odmorilo umijesit ćemo pljukance tako da počupkamo komadić tijesta veličine badema i prođemo ga kroz prste. To ponavljamo dok ne ostanemo bez tijesta.
U našu pašticadu dodat ćemo malo chillija, lovora i ružmarina te malo klinčića.
Tunu ćemo narezati na odreske, posoliti, popapriti i blago nauljiti.
Tunu ćemo zapeči na grill tavi s obje strane. Tunu stavimo u pašticadu i kuhamo još 15, 20 min.
Zakuhamo vodu i pljukance kuhamo u kipućoj slanoj vodi 7,8 min.
Serviramo pašticadu s kuhanim i ocijeđenim zelenim pljukancima.
Sastojci
- Pašticada
- 800 g fileta tune
- 10 komada suhih šljiva
- 6 komada klinčića
- maslinovo ulje
- 5 režnjeva češnjaka
- 400 g passate
- 100 g zelenih odkoštenih maslina
- 2 komada luka
- 100 g mrkve
- 1 stručak svježeg peršina
- 300 ml crnog vina
- sol i papar
- 1 komad peperoncina
- 2 lista lovora
- grančica ružmarina
- Pljukanci
- 400 g brašna (glatkog)
- 1 ž
- 150 ml tople vode
- 150 g mladog špinata
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti David Skoko
Bruskete s tapenadom (namazom od maslina, kapera i inćuna)
Recepti David Skoko
Svinjski lungić u aromatičnom bilju s pireom od buče (bundeve/tikve)
Recepti David Skoko
Skuta s karameliziranim smokvama
Recepti David Skoko
Buzara
Recepti David Skoko
Okruglice od suhog voća
Recepti David Skoko
Bakalar na bilo s posuticama
Recepti David Skoko
Bakalar s krumpirom
Recepti David Skoko
Kroštule
Recepti David Skoko
Pomidori (rajčice) punjene skutom, kaperima i slanim inćunima
Recepti David Skoko
Njoki od skute i pirovog brašna s raguom od sipa