Pljukanci s pašticadom od tune
Recept iz: David Skoko

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 800 g fileta tune
- 10 komada suhih šljiva
- 6 komada klinčića
- maslinovo ulje
- 5 režnjeva češnjaka
- 400 g passate
- 100 g zelenih odkoštenih maslina
- 2 komada luka
- 100 g mrkve
- 1 stručak svježeg peršina
- 300 ml crnog vina
- sol i papar
- 1 komad peperoncina
- 2 lista lovora
- grančica ružmarina
- 400 g brašna (glatkog)
- 1 ž
- 150 ml tople vode
- 150 g mladog špinata
Priprema
- 1. Uzmemo brašno.
- 2. Zagrijemo malo vode.
- 3. Uzmemo mladi špinat i natrgamo ga u zdjelu. Posolimo špinat u zdjeli i prelijemo toplom vodom.Pomiješamo. Prebacimo špinat u posudu za blendanje gdje ćemo ga usitniti u pire.
- 4. Tijesto ćemo najprije mijesiti kuhačom dodavajući vodu sa špinatom a kad dodamo svu vodu krenut ćemo mijesiti ručno. Mijesimo oslanjajući se punom težinom tijela dok tijesto ne postane glatko i ne lijepi se za podlogu.
- 5. Tijesto pokrijemo i pustimo da miruje na sobnoj temperaturi. 15 tak minuta.
- 6. Sitno nasjeckamo luk i naribamo mrkvu.
- 7. Na maslinovom ulju prodinstamo nasjeckani luk i naribanu mrkvu.Malo posolimo.Dodat ćemo na grubo narezani češnjak. Dodamo malo suhih šljiva, par zelenih maslina i 5,6 kapera. Kad luk omekša dodamo crno vino. Kad se vino reducira dodat ćemo pasatu.
- 8. Kad je tijesto odmorilo umijesit ćemo pljukance tako da počupkamo komadić tijesta veličine badema i prođemo ga kroz prste. To ponavljamo dok ne ostanemo bez tijesta.
- 9. U našu pašticadu dodat ćemo malo chillija, lovora i ružmarina te malo klinčića.
- 10. Tunu ćemo narezati na odreske, posoliti, popapriti i blago nauljiti.
- 11. Tunu ćemo zapeči na grill tavi s obje strane. Tunu stavimo u pašticadu i kuhamo još 15, 20 min.
- 12. Zakuhamo vodu i pljukance kuhamo u kipućoj slanoj vodi 7,8 min.
- 13. Serviramo pašticadu s kuhanim i ocijeđenim zelenim pljukancima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)