Pljukanci s pašticadom od tune

David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 800 g fileta tune
  • 10 komada suhih šljiva
  • 6 komada klinčića
  • maslinovo ulje
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 400 g passate
  • 100 g zelenih odkoštenih maslina
  • 2 komada luka
  • 100 g mrkve
  • 1 stručak svježeg peršina
  • 300 ml crnog vina
  • sol i papar
  • 1 komad peperoncina
  • 2 lista lovora
  • grančica ružmarina
  • 400 g brašna (glatkog)
  • 1 ž
  • 150 ml tople vode
  • 150 g mladog špinata

Priprema

  • 1. Uzmemo brašno.
  • 2. Zagrijemo malo vode.
  • 3. Uzmemo mladi špinat i natrgamo ga u zdjelu. Posolimo špinat u zdjeli i prelijemo toplom vodom.Pomiješamo. Prebacimo špinat u posudu za blendanje gdje ćemo ga usitniti u pire.
  • 4. Tijesto ćemo  najprije mijesiti kuhačom dodavajući vodu sa špinatom a kad dodamo svu vodu krenut ćemo mijesiti  ručno. Mijesimo oslanjajući se punom težinom tijela dok tijesto ne postane glatko i ne lijepi se za podlogu.
  • 5. Tijesto pokrijemo i pustimo da miruje na sobnoj temperaturi. 15 tak minuta.
  • 6. Sitno nasjeckamo luk i naribamo mrkvu.
  • 7. Na maslinovom ulju prodinstamo nasjeckani luk i naribanu mrkvu.Malo posolimo.Dodat ćemo na grubo narezani češnjak. Dodamo malo suhih šljiva, par zelenih maslina i 5,6 kapera. Kad luk omekša dodamo crno vino. Kad se vino reducira dodat ćemo pasatu.
  • 8. Kad je tijesto odmorilo umijesit ćemo pljukance tako da počupkamo komadić tijesta veličine badema i prođemo ga kroz prste. To ponavljamo dok ne ostanemo bez tijesta.
  • 9. U našu pašticadu dodat ćemo malo  chillija, lovora i ružmarina te malo klinčića.
  • 10. Tunu ćemo narezati na odreske, posoliti, popapriti i blago nauljiti.
  • 11. Tunu ćemo zapeči na grill tavi s obje strane. Tunu stavimo u pašticadu i kuhamo još 15, 20 min.
  • 12. Zakuhamo vodu i pljukance kuhamo u kipućoj slanoj vodi 7,8 min.
  • 13. Serviramo pašticadu s kuhanim i ocijeđenim zelenim pljukancima.

Povezani recepti

Vidi sve