Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica koja je napisala preko 80 kulinarskih knjiga i vodila nekoliko televizijskih serija za BBC. Također je pokrenula vlastitu kulinarsku školu "Aga Workshop" i 2012. godine odlikovana je Ordenom Britanskog carstva za svoj doprinos kulinarskom svijetu.

Sastojci

  • 600 g kupina
  • sok pola limuna
  • 175 g sitnog (kotač) šećera
  • 5 listova želatine
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 2 bjelanjka
  • Za posluživanje:
  • 50 g kupina
  • šećer u prahu, za posipanje
  • 100 ml šlaga

Priprema

  • Trebat ćete staklenu zdjelu od 1.1 l ili 6 manjih zdjelica.
  • U lončić stavite kupine, limunov sok i 75 g sitnog šećera. Miješajte, poklopite lončić i neka krčka 5-8 minuta kako bi omekanilo. Maline stisnite kroz sito u tavu i bacite sjemenke. Ponovo zagrijte dok ne proključa.
  • U zdjelu stavite listove želatine s hladnom vodom i ostavite 5 minuta. Istisnite vodu iz želatine i dodajte listove u vrući sok od kupina. Miješajte dok se ne rastopi. Mješavinu ostavite sa strane dok se ne ohladi i malo stisne.
  • Vrhnje istucite da se formiraju čvrsti vrhovi. U zasebnoj, čistoj zdjeli, tucite bjelanjke dodajući preostalih 100 g sitnog šećera, jednu po jednu žlicu. Nastavite miksati dok se ne sjedini sa šećerom i bjelanjak postane čvrst i izgleda kao oblak (kao za meringu). Pazite da ne pretjerate s miksanjem, jer će biti teže sjediniti bjelanjak s kupinama.
  • Dodajte 2 velike žlice tučenog vrhnja u smjesu kupina i želatine i lagano miješajte. Pažljivo dodajte preostalo tučeno vrhnje i bjelanjke, sve dok smjesa ne postane glatka i lagana, bez vidljivih bijelih dijelova. Smjesu izlijte u kalup ili zdjelice i ostavite u hladnjaku otprilike 6 sati, idealno preko noći, kako bi se ohladio i stisnuo.

Povezani recepti

Vidi sve