Pjenica od divljih kupina
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica koja je napisala preko 80 kulinarskih knjiga i vodila nekoliko televizijskih serija za BBC. Također je pokrenula vlastitu kulinarsku školu "Aga Workshop" i 2012. godine odlikovana je Ordenom Britanskog carstva za svoj doprinos kulinarskom svijetu.
Sastojci
- 600 g kupina
- sok pola limuna
- 175 g sitnog (kotač) šećera
- 5 listova želatine
- 150 ml slatkog vrhnja
- 2 bjelanjka
- Za posluživanje:
- 50 g kupina
- šećer u prahu, za posipanje
- 100 ml šlaga
Priprema
- Trebat ćete staklenu zdjelu od 1.1 l ili 6 manjih zdjelica.
- U lončić stavite kupine, limunov sok i 75 g sitnog šećera. Miješajte, poklopite lončić i neka krčka 5-8 minuta kako bi omekanilo. Maline stisnite kroz sito u tavu i bacite sjemenke. Ponovo zagrijte dok ne proključa.
- U zdjelu stavite listove želatine s hladnom vodom i ostavite 5 minuta. Istisnite vodu iz želatine i dodajte listove u vrući sok od kupina. Miješajte dok se ne rastopi. Mješavinu ostavite sa strane dok se ne ohladi i malo stisne.
- Vrhnje istucite da se formiraju čvrsti vrhovi. U zasebnoj, čistoj zdjeli, tucite bjelanjke dodajući preostalih 100 g sitnog šećera, jednu po jednu žlicu. Nastavite miksati dok se ne sjedini sa šećerom i bjelanjak postane čvrst i izgleda kao oblak (kao za meringu). Pazite da ne pretjerate s miksanjem, jer će biti teže sjediniti bjelanjak s kupinama.
- Dodajte 2 velike žlice tučenog vrhnja u smjesu kupina i želatine i lagano miješajte. Pažljivo dodajte preostalo tučeno vrhnje i bjelanjke, sve dok smjesa ne postane glatka i lagana, bez vidljivih bijelih dijelova. Smjesu izlijte u kalup ili zdjelice i ostavite u hladnjaku otprilike 6 sati, idealno preko noći, kako bi se ohladio i stisnuo.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca