Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV  glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija   to je gozba za oči svih putnika u fotelji.

Sastojci

  • Za umak marinara
  • 2 žlice of ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezana
  • sol
  • nekoliko grančica origana
  • 500 ml pasate 200 ml vode
  • Za pizzette
  • 5 okruglih rolica kruha, prerezanih na pola po dužini
  • 200 ml Baby Roma rajčica, ili pelata iz limenke
  • nekoliko fileta inčuna
  • nekoliko mladih tikvica s cvjetovima, prerezanih na pola po dužini
  • 1 žlica kapara
  • nekoliko žlica otkoštenih ligurijskih maslina
  • 400-500 g bocconcinija
  • nekoliko žlica ljute n’duja salamure
  • 2-3 srca artičoke, prepolovljena ili raščetvorena
  • nekoliko kriški dimljene šunke ili mortadele
  • 4 očišćena račića
  • 1/2 češnja češnjaka tanko narezana
  • 6-7 bocconcinija
  • 2-3 žlice svježe ricotte
  • naribana ricotta salata (ili pecorino)
  • sol i papar kao začin
  • lišće bosiljka

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 200 C, standardna, 180 C na vrući zrak.
  • 2. Napravite umak marinara tako da popržite češnjak i origano na maslinovom ulju.
  • 3. Dodajte pasatu, vodu, začinite solju i kuhajte 10-15 minuta. Ostavite po strani.
  • 4. Podložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  • 5. Namočite polovice kruha vodom, ocijedite višak I spljoštite dlanom te posložite kruh na lim.
  • 6. Na 4 komada kruha stavite baby Roma rajčice (ili oguljene rajčice) i malo njihovog soka. Ostale prelijte umakom marinara.
  • 7. Na 2 polovice stavite kapare, inčune, malo soli i maslinovog ulja.
  • 8. Na stavite 1-2 raščetvorena srca artičoka, malo mortadele ili šunke, soli i maslinovog ulja.
  • 9. Na 2 stavite po 2 račića na svaki, malo soli i maslinovog ulja, a zatim na dvije polovice cvjetove mladih tikvica i inčune.
  • 10. Na posljednja dva stavite ‘nduju i otkoštene masline, malo soli I maslinovog ulja.
  • 11. Pecite 15 minuta, a zatim dodajte nekoliko bocconcina artičokama i mortadeli te inčunima i kaparama te malo ricotte na one s ‘ndujom i maslinama.
  • 12. Pecite 5-6 minuta ili dok se sir ne rastopi, a vrh postane smećkast.
  • 13. Izvadite iz pećnice, nakapajte svaku krišku s malo maslinovog ulja te povrh stavite lišće bosiljka ili origana te naribajte malo ricotta salate po kruščićima s mladim tikvicama i inčunima.

Povezani recepti

Vidi sve