Pizza sa smokvama, pršutom i gorgonzolom
Recept iz: Paul Hollywood
Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.
Sastojci
- 250 g bijelog brašna za kruh
- dodatno za pobrašnjivanje 5 g soli, 30 ml maslinova ulja, 5 g kvasca s brzim djelovanjem, 180 ml vode, griz za posipavanje (nije obvezno)
- 1 mali luk narezan na tanko i pržen dok se ne karamelizira
- 75-100 g gorgonzole
- 4 kriške pršuta
- 2 zrele smokve izrezane na četvrtine
- mala šaka ribanog sira pecorino
- maslinovo ulje za prelijevanje
- malo kvalitetnog balzamičnog octa
- sol i svježe mljeven crni papar
- šaka rikule
Priprema
- 1. Za tijesto u zdjeli pomiješajte brašno, sol, maslinovo ulje, kvasac i vodu.
- 2. Izvadite tijesto i stavite ga na nauljenu površinu te mijesite 5-10 minuta ili dok tijesto ne bude glatko i elastično. Odrežite komadić tijesta i rastegnite ga tako da bude što tanje. Ako vidite sjenu svog prsta kroz tijesto (svjetlo bi se trebalo probijati kroz tijesto), a da se ono pri tome ne trga, spremno je za dizanje.
- 3. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u zdjelu.
- 4. Prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite da se diže jedan sat.
- 5. Podijelite tijesto u tri kugle. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte ih u krugove. Stavite svaki krug na ravni lim za pečenje ili plastičnu dasku za sjeckanje posutu grizom (pizzu ćete poslije lako prebaciti u pećnicu).
- 6. Stavite kamen za pizzu ili preokrenuti lim za pečenje u pećnicu i ugrijte je na 220 °C (bez ventilatora).
- 7. Za nadjev prekrijte tijesto lukom, te zatim pospite komadićima gorgonzole. Složite preko toga pršut, smokve izrezane na četvrtine i pospite sirom pecorino.
- 8. Prelijte s malo maslinova ulja i balzamičnog octa. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.
- 9. Kad budu spremne za pečenje, pizze prebacite izravno na vrući kamen za pizzu ili preokrenuti lim te pecite 8-10 minuta u pećnici ili dok tijesto ne bude zlatnosmeđe, a na nadjevu se pojave mjehurići.
- 10. Poslužite s rikulom na vrhu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Pizza s rukolom i suhim mesom iz mesnice Gwen
Recepti Silvia Colloca
Sicilijanska pizza s debelim tijestom
Recepti Donal Skehan
Pizza s bulgogi govedinom
Recepti Lora i Stoyan
Pizza-salata
Recepti Martha Stewart
Pizza od limuna I sira
Recepti Silvia Colloca
“Pizzette” od ustajalog kruha
Recepti Katie Goarmon
Pizza od patlidžana s rajčicom, mozzarellom i origanom
Recepti Paul Hollywood
Empanade (punjena peciva) od piletine i kobasice chorizo
Recepti Paul Hollywood
Duboka pita od divljači
Recepti Paul Hollywood
Pita od ljutike, luka i vlasca