Pizza sa smokvama, pršutom i gorgonzolom

Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.

Sastojci

  • 250 g bijelog brašna za kruh
  • dodatno za pobrašnjivanje 5 g soli, 30 ml maslinova ulja, 5 g kvasca s brzim djelovanjem, 180 ml vode, griz za posipavanje (nije obvezno)
  • 1 mali luk narezan na tanko i pržen dok se ne karamelizira
  • 75-100 g gorgonzole
  • 4 kriške pršuta
  • 2 zrele smokve izrezane na četvrtine
  • mala šaka ribanog sira pecorino
  • maslinovo ulje za prelijevanje
  • malo kvalitetnog balzamičnog octa
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • šaka rikule

Priprema

  • 1. Za tijesto u zdjeli pomiješajte brašno, sol, maslinovo ulje, kvasac i vodu.
  • 2. Izvadite tijesto i stavite ga na nauljenu površinu te mijesite 5-10 minuta ili dok tijesto ne bude glatko i elastično. Odrežite komadić tijesta i rastegnite ga tako da bude što tanje. Ako vidite sjenu svog prsta kroz tijesto (svjetlo bi se trebalo probijati kroz tijesto), a da se ono pri tome ne trga, spremno je za dizanje.
  • 3. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u zdjelu.
  • 4. Prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite da se diže jedan sat.
  • 5. Podijelite tijesto u tri kugle. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte ih u krugove. Stavite svaki krug na ravni lim za pečenje ili plastičnu dasku za sjeckanje posutu grizom (pizzu ćete poslije lako prebaciti u pećnicu).
  • 6. Stavite kamen za pizzu ili preokrenuti lim za pečenje u pećnicu i ugrijte je na 220 °C (bez ventilatora).
  • 7. Za nadjev prekrijte tijesto lukom, te zatim pospite komadićima gorgonzole. Složite preko toga pršut, smokve izrezane na četvrtine i pospite sirom pecorino.
  • 8. Prelijte s malo maslinova ulja i balzamičnog octa. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.
  • 9. Kad budu spremne za pečenje, pizze prebacite izravno na vrući kamen za pizzu ili preokrenuti lim te pecite 8-10 minuta u pećnici ili dok tijesto ne bude zlatnosmeđe, a na nadjevu se pojave mjehurići.
  • 10. Poslužite s rikulom na vrhu.

Povezani recepti

Vidi sve