Pizza sa smokvama, pršutom i gorgonzolom

Pizza sa smokvama, pršutom i gorgonzolom

Opis

Postupak:

1. Za tijesto u zdjeli pomiješajte brašno, sol, maslinovo ulje, kvasac i vodu.

2. Izvadite tijesto i stavite ga na nauljenu površinu te mijesite 5-10 minuta ili dok tijesto ne bude glatko i elastično. Odrežite komadić tijesta i rastegnite ga tako da bude što tanje. Ako vidite sjenu svog prsta kroz tijesto (svjetlo bi se trebalo probijati kroz tijesto), a da se ono pri tome ne trga, spremno je za dizanje.

3. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u zdjelu.

4. Prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite da se diže jedan sat.

5. Podijelite tijesto u tri kugle. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte ih u krugove. Stavite svaki krug na ravni lim za pečenje ili plastičnu dasku za sjeckanje posutu grizom (pizzu ćete poslije lako prebaciti u pećnicu).

6. Stavite kamen za pizzu ili preokrenuti lim za pečenje u pećnicu i ugrijte je na 220 °C (bez ventilatora).

7. Za nadjev prekrijte tijesto lukom, te zatim pospite komadićima gorgonzole. Složite preko toga pršut, smokve izrezane na četvrtine i pospite sirom pecorino.

8. Prelijte s malo maslinova ulja i balzamičnog octa. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom.

9. Kad budu spremne za pečenje, pizze prebacite izravno na vrući kamen za pizzu ili preokrenuti lim te pecite 8-10 minuta u pećnici ili dok tijesto ne bude zlatnosmeđe, a na nadjevu se pojave mjehurići.

10. Poslužite s rikulom na vrhu.

Sastojci

Za tijesto:

  • 250 g bijelog brašna za kruh
  • dodatno za pobrašnjivanje
  • 5 g soli
  • 30 ml maslinova ulja
  • 5 g kvasca s brzim djelovanjem
  • 180 ml vode
  • griz za posipavanje (nije obvezno)

Za nadjev od smokvi, pršuta i gorgonzole:

  • 1 mali luk
  • narezan na tanko i pržen dok se ne karamelizira
  • 75-100 g gorgonzole
  • 4 kriške pršuta
  • 2 zrele smokve
  • izrezane na četvrtine
  • mala šaka ribanog sira pecorino
  • maslinovo ulje za prelijevanje
  • malo kvalitetnog balzamičnog octa
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • šaka rikule

Povezani recepti