Pithiviers

Napravi poznatu francusku pitu uz savjete Marthe Stewart. 

Sastojci

  • 1 smjesa kreme od badema (frangipane)
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica slatkog vrhnja
  • ½ šalice kreme od badema (frangipane)
  • 2/3 šalice cijelih blanširanih badema tostiranih
  • ½ šalice šećera
  • 6 žlica maslaca omekšanog
  • ½ do 1 jaje izmućeno
  • 1 žlica tamnog ruma
  • 1 žlice brašna
  • ½ žličice ekstrakta badema

Priprema

  • Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite lisnato tijesto u pravokutnik stranica dužine 146 i 23 cm, debljine 0,3 cm. S pomoću kalupa za tortu promjera 23 cm, jako oštrim nožem izrežite dva kruga tijesta istog promjera. S pomoću okruglog kalupa za kekse promjera 2,5 cm ili velikog okruglog nastavka za špricu za kolače, izrežite otvor za izlazak pare na sredini gornje kore. Stavite kore na lim za pečenje i ostavite ih u zamrzivaču dok ne budu vrlo čvrste, no i dalje savitljive, oko 20 minuta.
  • U zdjelici pomiješajte žumanjak i slatko vrhnje za premaz od jaja.
  • Ugrijte pećnicu na 190 °C.
  • Izvadite tijesto iz zamrzivača. Stavite zamrznutu kremu od badema u središte donje kore. Premažite rub premazom od jaja, no pripazite da jaje ne curi preko ruba jer bi to omelo rast tijesta tijekom pečenja. Stavite drugu koru preko i stisnite prstima kako biste ih spojili. Malenim nožem urežite u gornju koru ukrasni uzorak poprečnih linija. Malenim nožem zarežite rub tijesta svakih 0,6 cm. Prebacite pithiviers na lim za pečenje poprskan s dosta vode i hladite barem jedan sat.
  • Izvadite pithiviers iz zamrzivača. Premažite gornju koru premazom od jaja, no pripazite da višak ne iscuri preko odrezanoga ruba tijesta. Pecite dok ne naraste i bude zlatnosmeđe, oko 45-50 minuta.
  • Prebacite pithiviers na rešetku i pustite da se hladi barem 20 minuta prije posluživanja.
  • U kuhinjskom robotu izmeljite bademe i šećer dok ne dobijete sitan prah. Dodajte maslac, jaje, rum, brašno i ekstrakt badema i miksajte dok ne bude glatko. Omotajte u prozirnu foliju i oblikujte u krug promjera 15 cm. Ostavite u zamrzivaču dok se ne stegne, barem 45 minuta.

Povezani recepti

Vidi sve