Pita samosa
Recept iz: Nadiya Hussain
Ova britanska kuharica i ljubiteljica hrane ujedno je i pobjednica jedne od sezona emisije The Greate British Bake Off. Sebe opisuje kao jednostavnu ženu koja voli svoju obitelj i hranu, a donosi vam razne ukusne recepte koji će oduševiti vašu obitelj!
Sastojci
- 5 žlica maslinovog ulja
- 3 manje glavice luka, sitno nasjeckane
- 1½ žličica soli
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žlica češnjaka u granulama
- 1 žlica sjemenki kumina
- 2 žličice sušenih ljuskica čilija
- 500 g mljevene janjetine
- 500 g krumpira, oguljenog i narezanog na manje kockice
- 200 g smrznutog graška
- 2 žlice kukuruznog škroba
- velika šaka svježeg korijandra, sitno nasjeckanog
- 265 g glatkog brašna
- 55 g krušnog brašna, dodatno brašno za posipanje
- ½ žličice soli
- 1 žličica mljevene kurkume
- 135 ml vrele vode
- 65 g biljne masti
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja, umućeno, za premazivanje
Priprema
- 1. Za nadjev, u velikoj tavi na srednje jakom plamenu zagrijte ulje. Dodajte luk, posolite ga i pirjajte oko 5 minuta, dok ne omekša i postane proziran.
- 2. Dodajte đumbir u prahu, granule češnjaka, sjemenke kumina i čili pa ih nekoliko minuta pirjajte. Dodajte mljevenu janjetinu i pirjajte je dok ne porumeni.
- 3. Umiješajte krumpir pa plamen smanjite na umjeren, poklopite tavu i kuhajte ga na pari kojih 20 minuta ili dok ne omekša.
- 4. Dodajte i prokuhajte smrznuti grašak.
- 5. Umiješajte kukuruzni škrob da zgusnete tekućinu preostalu na dnu tave. Sklonite je s plamena i umiješajte nasjeckani korijandar. Odložite tavu da se nadjev ohladi, mora biti potpuno hladan.
- 6. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C ili 180 °C s kruženjem zraka. Pripremite okrugli kalup za torte s odvojivim dnom promjera 20 cm.
- 7. Za prhko tijesto, s vrelom vodom u zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sol i kurkumu. Kad ih dobro izmiješate u središtu napravite udubinu.
- 8. Vodu i mast zagrijavajte u tavi dok se ne otopi mast. Ulijte ih u udubinu u brašnu pa mokre i suhe sastojke miješajte kuhačom. Čim se tijesto dovoljno ohladi da ga možete mijesiti, sastojke rukama sjedinite u tijesto.
- 9. Blago pobrašnite radnu površinu. Trećinu tijesta odvojite za vrh pite, a druge dvije razvaljajte u koru koja doseže nešto iznad polovice stijenke kalupa za tortu. Unutrašnjost kalupa obložite tijestom.
- 10. Koru napunite nadjevom, pazeći da iznad nadjeva ostavite dovoljno tijesta za rub.
- 11. Ostatak tijesta razvaljajte u poklopac za pitu. Rub kore iznad nadjeva premažite umućenim jajetom pa nadjev poklopite tijestom. Poklopac pite gurnite prema dolje tako da tijesto dodiruje nadjev. Poklopac prstima dobro pritisnite uz rubove da zapečatite pitu. Odrežite višak tijesta pa uvijanjem rubova uz kalup ukrasite i dodatno zapečatite pitu.
- 12. Vrh pite premažite ostatkom umućenog jajeta pa sredinu prorežite za izlazak pare tijekom pečenja. Pecite je sat vremena.
- 13.Kalup uklonite tek kad se pita posve ohladi. Poslužite je narezanu na kriške.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Janjeća rebrica s ljetnim povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Tatarski odrezak
Recepti Michel Albert Roux
Biserke s maslinama
Recepti Michel Albert Roux
Pečeni zec s timijanom
Recepti Ainsley Harriott
Janjeći kotleti i ražnjići s cherry rajčicama
Recepti Ainsley Harriott
Azijski popečci od janjetine na zapečenoj manioki
Recepti Curtis Stone
Aromatični janjeći kotleti s umakom od octa i metvice te popečcima od tikvice i fete
Recepti Donal Skehan
Rolice s kobasicom char siu
Recepti Nadiya Hussain
Janjeća rebarca
Recepti Nico Reynolds
Jerk marinada