Opis
Način pripreme:
1. Sastojke za tijesto stavite u posudu i razbijte s pomoću miksera. Čim nastane kugla, uvijte u prozirnu foliju, stisnite je i stavite u hladnjak sat vremena.
2. Luk narežite na sitno. Maslac rastopite na slaboj vatri. Dodajte luk i ispržite. Dodajte brašno i miješajte 1-2 minute dok se ne ispeče – čut će se siktanje.
3. Dodajte hladni temeljac i bijelo vino i ostavite smjesu da ključa na slaboj vatri 10-15 minuta.
4. Papriku narežite na kockice, a kopar na sitno. Lonac uklonite s vatre i dodajte papriku, manje škampe i kopar. Dobro promiješajte i nadjev ostavite da se ohladi.
5. Tijesto razvijte do debljine 3 mm na pobrašnjenoj podlozi. Iz njega izrežite jedan krug, malo veći od dna kalupa. Ostatak tijesta nanesite na dno i stijenke kalupa za pitu.
6. Unutra ulijte nadjev i ravnomjerno rasporedite. Postavite krug za poklopac pite i odrežite višak tijesta. Napravite dimnjak – rupu u sredini pite. Po ostaloj površini napravite rupice vrhom noža. Ostatkom tijesta možete napraviti ukrase.
7. Izmiješajte jaje s malo vrhnja i namažite pitu. Pospite sezamom. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta.
Sastojci
Za tijesto
- 285 g brašna
- 140 g mekog maslaca
- 130 g kremastog sira
- 1 žlica hladne vode
- 1.5 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za nadjev
- 2 glavice luka
- 1 vezica kopra
- 0.5 crvene paprike
- 125 g maslaca
- 100 g brašna
- 100 ml bijelog vina
- 400 ml ribljeg temeljca
- 250 g sitnih škampi
- sol
Dodatno
- 1 jaje
- 1 žličica kiselog mlijeka
- 1 žlica sezama