Pita s ribom i graškom
- 1 kg krumpira
- 1 limun
- 40 g nesoljenog maslaca
- 400 g smrznutoga graška
- 2 mrkve
- 2 luka
- maslinova ulja
- 500 ml poluobranog mlijeka
- 2 x 150 g smrznutih fileta lososa
- 2 x 100 g smrznutih fileta bijele ribe
- 65 g brašna
- 100 g smrznutog špinata
- 125 g smrznutih termički obrađenih očišćenih kozica
- 1 vrhom puna žličica senfa
- 40 g Cheddara
Zagrijte pećnicu na 180 °C /350 °F/, plinska na 4. Ogulite krumpir i narežite ga na jednake poveće dijelove. Stavite ga u veliku tavu sa zasoljenom vrelom vodom na 15 minuta ili dok se ne skuha. Ocijedite ga i zgnječite zajedno s prstohvatom soli i papra, koricom limuna i maslacem. Smrznuti grašak stavite u cjedilo, prelijte ga vrelom vodom da se odmrzne, dobro ga procijedite i pasirajte u blenderu. Umiješajte ga u krumpir i stavite u stranu.
Ogulite i narežite mrkvu i luk te ih pirjajte na malo ulja u velikoj tavi koja može u pećnicu (promjera oko 30 cm) 15 minuta ili dok ne omekša, ali ne smije izgubiti boju. Povremeno promiješajte. U međuvremenu zagrijte mlijeko na srednjoj vatri. Kad počne krčkati, dodajte sve smrznute riblje filete i kuhajte 10 minuta ili dok se ne skuhaju, a potom ih rupičastom žlicom prebacite na tanjur, a tavu maknite s vatre.
Pomiješajte brašno s mrkvom i lukom i polako dodavajte mlijeko, stalno miješajući. Umiješajte špinat, miješajte dok se ne raspadne, a potom začinite. Natrgajte riblje filete (oprezno skinite kožu ako je fileti imaju), dodajte kozice, senf i sok polovice limuna, naribajte Cheddar i polako promiješajte. Na vrh stavite pire, izravnajte i zagrebite lagano vilicom da stvorite zanimljivu teksturu. Pecite 30 do 40 minuta ili dok ne dobije zlatnu koricu. Poslužite sa zapečenim grahom (ako želite) – divota!- 1 kg krumpira
- 1 limun
- 40 g nesoljenog maslaca
- 400 g smrznutoga graška
- 2 mrkve
- 2 luka
- maslinova ulja
- 500 ml poluobranog mlijeka
- 2 x 150 g smrznutih fileta lososa
- 2 x 100 g smrznutih fileta bijele ribe
- 65 g brašna
- 100 g smrznutog špinata
- 125 g smrznutih termički obrađenih očišćenih kozica
- 1 vrhom puna žličica senfa
- 40 g Cheddara
Zagrijte pećnicu na 180 °C /350 °F/, plinska na 4. Ogulite krumpir i narežite ga na jednake poveće dijelove. Stavite ga u veliku tavu sa zasoljenom vrelom vodom na 15 minuta ili dok se ne skuha. Ocijedite ga i zgnječite zajedno s prstohvatom soli i papra, koricom limuna i maslacem. Smrznuti grašak stavite u cjedilo, prelijte ga vrelom vodom da se odmrzne, dobro ga procijedite i pasirajte u blenderu. Umiješajte ga u krumpir i stavite u stranu.
Ogulite i narežite mrkvu i luk te ih pirjajte na malo ulja u velikoj tavi koja može u pećnicu (promjera oko 30 cm) 15 minuta ili dok ne omekša, ali ne smije izgubiti boju. Povremeno promiješajte. U međuvremenu zagrijte mlijeko na srednjoj vatri. Kad počne krčkati, dodajte sve smrznute riblje filete i kuhajte 10 minuta ili dok se ne skuhaju, a potom ih rupičastom žlicom prebacite na tanjur, a tavu maknite s vatre.
Pomiješajte brašno s mrkvom i lukom i polako dodavajte mlijeko, stalno miješajući. Umiješajte špinat, miješajte dok se ne raspadne, a potom začinite. Natrgajte riblje filete (oprezno skinite kožu ako je fileti imaju), dodajte kozice, senf i sok polovice limuna, naribajte Cheddar i polako promiješajte. Na vrh stavite pire, izravnajte i zagrebite lagano vilicom da stvorite zanimljivu teksturu. Pecite 30 do 40 minuta ili dok ne dobije zlatnu koricu. Poslužite sa zapečenim grahom (ako želite) – divota!