Pita s karamelama i jabukama

Pita s karamelama i jabukama

Opis

Način pripreme:

1. Za osnovu u blenderu smrvite kekse i fino ih sameljite. Rastopite maslac. U posudu stavite mljevene kekse i dodajte im maslac. Dobro promiješajte.

2. Maslacem premažite kalup za pitu s pomičnim dnom. Ulijte osnovu i ravnomjerno raspodijelite tako da oblikujete i stijenke, rub pite ne smije biti tanak. Možete si pomoći tako da preko osnove stavite komad prozirne folije i preko nje oblikujte pitu.

3. Ogulite jabuke i uklonite sjemenke. Narežite ih na kockice. Rastopite maslac u loncu. Dodajte šećer i kad se rastopi, dodajte i jabuke. Začinite solju i cimetom. Pirjajte jabuke 4 minute. Procijedite ih i sačuvajte sok pa ih ostavite da se ohlade.

4. Narežite orahe i rasporedite ih po dnu pite. Gore isipajte jabuke. U posudi pomiješajte kremasti sir sa šećerom i sokom od limuna. Dodajte naribanu srčiku vanilije i jaje. Promiješajte i izlijte smjesu po jabukama te ravnomjerno rasporedite. Pitu ispecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 25 minuta.

5. Za karamele prvo u loncu rastopite šećer dok ne nastane karamela tamnozlatne boje. Ulijte hladno vrhnje i umak će početi krčkati. Zatim počnite miješati dok se šećer ne rastopi. Na kraju dodajte jabučni sok. Karamelu izlijte na metalni poslužavnik i rasporedite je, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim je promiješajte i stavite u slastičarsku vrećicu bez vrha.

6. Američke orahe ispecite na 180 stupnjeva 10 minuta. Promiješajte vrhnje sa šećerom da bude pjenasto. Vrhnje stavite u slastičarsku vrećicu s zubatim vrhom.

7. Po ohlađenoj piti na poslužavniku gusto od vrhnja iscrtajte cvjetiće jedan do drugoga. Razmrvite zapečene orahe i pospite po piti. Zatim odrežite tanki vrh slastičarske vrećice s umakom od karamele i cijelu pitu pospite umakom.

Sastojci

Za osnovu

  • 250 g keksi
  • 120 g maslaca

Za nadjev

  • 2 jabuke Granny Smith
  • 2 žlice maslaca
  • 90 g tamnosmeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 1 štapić vanilije
  • 230 g kremastog sira
  • 25 g šećera
  • 1 jaje
  • 0.5 limuna
  • sok
  • 50 g američkih oraha ili oraha

Za umak od karamele

  • 75 g bijelog šećera
  • 50 ml tekućeg vrhnja
  • 40 g maslaca

Za preljev

  • 50 g američkih oraha ili oraha
  • 200 ml tekućeg vrhnja
  • 50 g šećera

Povezani recepti