Opis
Način pripreme:
1. Za osnovu u blenderu smrvite kekse i fino ih sameljite. Rastopite maslac. U posudu stavite mljevene kekse i dodajte im maslac. Dobro promiješajte.
2. Maslacem premažite kalup za pitu s pomičnim dnom. Ulijte osnovu i ravnomjerno raspodijelite tako da oblikujete i stijenke, rub pite ne smije biti tanak. Možete si pomoći tako da preko osnove stavite komad prozirne folije i preko nje oblikujte pitu.
3. Ogulite jabuke i uklonite sjemenke. Narežite ih na kockice. Rastopite maslac u loncu. Dodajte šećer i kad se rastopi, dodajte i jabuke. Začinite solju i cimetom. Pirjajte jabuke 4 minute. Procijedite ih i sačuvajte sok pa ih ostavite da se ohlade.
4. Narežite orahe i rasporedite ih po dnu pite. Gore isipajte jabuke. U posudi pomiješajte kremasti sir sa šećerom i sokom od limuna. Dodajte naribanu srčiku vanilije i jaje. Promiješajte i izlijte smjesu po jabukama te ravnomjerno rasporedite. Pitu ispecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 25 minuta.
5. Za karamele prvo u loncu rastopite šećer dok ne nastane karamela tamnozlatne boje. Ulijte hladno vrhnje i umak će početi krčkati. Zatim počnite miješati dok se šećer ne rastopi. Na kraju dodajte jabučni sok. Karamelu izlijte na metalni poslužavnik i rasporedite je, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim je promiješajte i stavite u slastičarsku vrećicu bez vrha.
6. Američke orahe ispecite na 180 stupnjeva 10 minuta. Promiješajte vrhnje sa šećerom da bude pjenasto. Vrhnje stavite u slastičarsku vrećicu s zubatim vrhom.
7. Po ohlađenoj piti na poslužavniku gusto od vrhnja iscrtajte cvjetiće jedan do drugoga. Razmrvite zapečene orahe i pospite po piti. Zatim odrežite tanki vrh slastičarske vrećice s umakom od karamele i cijelu pitu pospite umakom.
Sastojci
Za osnovu
- 250 g keksi
- 120 g maslaca
Za nadjev
- 2 jabuke Granny Smith
- 2 žlice maslaca
- 90 g tamnosmeđeg šećera
- prstohvat soli
- 1 štapić vanilije
- 230 g kremastog sira
- 25 g šećera
- 1 jaje
- 0.5 limuna
- sok
- 50 g američkih oraha ili oraha
Za umak od karamele
- 75 g bijelog šećera
- 50 ml tekućeg vrhnja
- 40 g maslaca
Za preljev
- 50 g američkih oraha ili oraha
- 200 ml tekućeg vrhnja
- 50 g šećera