Pita s karamelama i jabukama
Recept iz: Rudolph van Veen
Rudolph Van Veen koji vodi četiri kulinarske emisije na programu kanala 24Kitchen, kuhar je sa brojnim ukusnim receptima u repetoaru. Otkrijte njegovu varijantu pite s karamelama i jabukama, kako bi okusili odličnu varijantnu klasičnog jela.
Sastojci
- Za osnovu250 g keksi 120 g maslacaZa nadjev2 jabuke Granny Smith 2 žlice maslaca 90 g tamnosmeđeg šećera prstohvat soli 1 štapić vanilije 230 g kremastog sira 25 g šećera 1 jaje 0.5 limuna sok 50 g američkih oraha ili orahaZa umak od karamele75 g bijelog šećera 50 ml tekućeg vrhnja 40 g maslacaZa preljev50 g američkih oraha ili oraha 200 ml tekućeg vrhnja 50 g šećera
Priprema
- Način pripreme:
- 1. Za osnovu u blenderu smrvite kekse i fino ih sameljite. Rastopite maslac. U posudu stavite mljevene kekse i dodajte im maslac. Dobro promiješajte.
- 2. Maslacem premažite kalup za pitu s pomičnim dnom. Ulijte osnovu i ravnomjerno raspodijelite tako da oblikujete i stijenke, rub pite ne smije biti tanak. Možete si pomoći tako da preko osnove stavite komad prozirne folije i preko nje oblikujte pitu.
- 3. Ogulite jabuke i uklonite sjemenke. Narežite ih na kockice. Rastopite maslac u loncu. Dodajte šećer i kad se rastopi, dodajte i jabuke. Začinite solju i cimetom. Pirjajte jabuke 4 minute. Procijedite ih i sačuvajte sok pa ih ostavite da se ohlade.
- 4. Narežite orahe i rasporedite ih po dnu pite. Gore isipajte jabuke. U posudi pomiješajte kremasti sir sa šećerom i sokom od limuna. Dodajte naribanu srčiku vanilije i jaje. Promiješajte i izlijte smjesu po jabukama te ravnomjerno rasporedite. Pitu ispecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 25 minuta.
- 5. Za karamele prvo u loncu rastopite šećer dok ne nastane karamela tamnozlatne boje. Ulijte hladno vrhnje i umak će početi krčkati. Zatim počnite miješati dok se šećer ne rastopi. Na kraju dodajte jabučni sok. Karamelu izlijte na metalni poslužavnik i rasporedite je, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim je promiješajte i stavite u slastičarsku vrećicu bez vrha.
- 6. Američke orahe ispecite na 180 stupnjeva 10 minuta. Promiješajte vrhnje sa šećerom da bude pjenasto. Vrhnje stavite u slastičarsku vrećicu s zubatim vrhom.
- 7. Po ohlađenoj piti na poslužavniku gusto od vrhnja iscrtajte cvjetiće jedan do drugoga. Razmrvite zapečene orahe i pospite po piti. Zatim odrežite tanki vrh slastičarske vrećice s umakom od karamele i cijelu pitu pospite umakom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća
Recepti Donal Skehan
Začinjeni karamel keksi
Recepti Donal Skehan
Pečena torta Aljaska
Recepti Donal Skehan
Božićne kokice s pikantnim umakom i kokice s bijelom čokoladom i malinama
Recepti Adam Liaw
Klasični tart s kremom od vanilije
Recepti Adam Liaw
Klasična torta s maslacem
Recepti Hera Te Kurapa
Desert od maslaca i kruha