Opis
Način pripreme:
1. Za tijesto ispite brašno na podlogu i napravite rupu. U nju stavite ostale sastojke i postupno umijesite glatko tijesto. Kuglu tijesta stavite u lagano namazanu posudu i pokrijte krpom ili folijom. Ostavite da odstoji 30 minuta.
2. Razvijte tanko tijesto. Maslacem premažite plitki lim za pitu i rasporedite tijesto. Uklonite ostatak tijesta. Osnovu pite pecite 20 minuta na 190 stupnjeva.
3. Iskoristite svježe ili trešnje iz kompota. Ako su svježe morate ih kratko prokuhati s malo šećera, kako biste dobili sirup. Zagrijte sirup od trešanja. Pomiješajte gustin u maloj posudi s malo hladnog sirupa od trešanja. Gustin ulijte u proključali sirup i miješajte dok se umak ne zgusne. Umak izlijte po ocijeđenim trešnjama bez koštica i dobro promiješajte.
4. Trešnje izlijte na ispečenu osnovu pite. Ravnomjerno ih rasporedite.
5. Pomiješajte vrhnje sa šećerom i prebacite u slastičarsku vrećicu, ohladite. Pitu ukrasite s nekoliko ružica od vrhnja. Ružice pospite sitno narezanom čokoladom.
Sastojci
Za tijesto
- 200 g brašna
- 30 g maslaca
- 1 paketić suhog kvasca
- 100 ml svježeg mlijeka
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
Za dekoraciju
- 250 ml tekućeg vrhnja
- 50 g šećera
- 25 g tamne čokolade
Za nadjev
- 600 g trešanja
- 150 ml sirupa od trešanja
- 4 žlice gustina