Opis

Zagrijte pećnicu na 190C. Premažite maslacem lim za pečenje pite promjera oko 20-23 cm.

U posudi otopite 50g maslaca i dodajte brašno, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Maknite s vatre i s drvenom kuhačom pomalo dodajte polovinu količine mlijeka, kako biste izbjegli stvaranje grudica. Vratite na vatru i dodajte preostalu količinu mlijeka te lagano mutite mutilicom na srednjoj ili visokoj temperaturi 3-4 minute ili dok se smjesa ne zgusne. Začinite soli, paprom, senfom, muškatnim oraščićem, dodajte sir i creme fraiche i isključite štednjak. Umiješajte žumance.

Premažite list tijesta s malo otopljenog maslaca i postavite u lim za pečenje pite, a krajeve tijesta pustite neka vise preko lima za pečenje. Ponovite postupak s ukupno 5 listova tijesta koji će prekrivati dno lima za pečenje pite. Dodajte bešamel umak i prekrijte šunkom. Pokrijte s preostalim tijestom i prekrijte ostacima tijesta koji vise preko lima za pečenje kako biste oblikovali i učvrstili pitu. Premažite maslacem i pecite u pećnici 30 - 35 minuta ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Ostavite da se ohladi 10 minuta i potom izvadite  pitu iz lima za pečenje. Poslužite s hrskavom, gorkastom zelenom salatom.

Sastojci

  • 8 listova debelih kora filo tijesta (vučenog tijesta)
  • 50 g maslaca + 20g otopljenog maslaca
  • 50 g običnog brašna
  • 700 ml mlijeka
  • 1 žlica Dijon senfa
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • 1 žlica creme fraiche
  • 2 šake svježe naribanog sira Gruyere
  • 1 žumance
  • 6-10 šnita šunke, s kostiju
  • Cikorija, radič i prava krasuljica za posluživanje.

Povezani recepti