Pita od sira Västerbotten
Recept iz: Rachel Khoo
Za tijesto, pomiješajte brašno i sol. Dodajte senf i hladni maslac, zatim prstima sve umiješajte zajedno dok ne dobijete pjeskastu teksturu. Dodajte votku i izmijesite tijesto.
Stavite između dva lista papira za pečenje i izvaljajte ukrug veći od vašeg lima za pečenje quicha. Ostavite da se hladi u hladnjaku 30 minuta.
Unaprijed zagrijte pećnicu na 180°C/na vrući zrak 160°C/plin 4.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i njime obložite lim za pitu. Ako je tijesto pretvrdo, ostavite da omekša 5–10 minuta prije nego podstavite lim.
Izbodite tijesto u limu vilicom. Obložite papirom za pečenje i stavite uteg za pečenje.
Pecite 20 minuta, a zatim uklonite uteg za pečenje te papir te pecite još 10 minuta ili dok osnova ne bude suha i čvrsta.
Za nadjev, istucite jaja s vrhnjem, solju i paprom dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte sir. Ulijte u kalup za pitu, povrh stavite luk i pecite još 25–30 minuta ili dok se smjesa ne slegne, ali je još malo lelujava.
Kad se pita ohladila, zagrijte maslac za gljive u velikoj tavi za prženje. Kad se maslac zapjeni, dodajte lisičice i pecite 4–5 minuta ili dok lagano ne posmeđe i dobro se ne ispeku. Ostavite da se malo ohlade. Pospite pitu peršinom i povrh stavite gljive prije posluživanja.
Savjet: Ova pita je izvrsna i hladna. Ako je pripremate unaprijed, ispecite pitu i držite je do dva dana u hladnjaku, ali gljive ispržite tek prije posluživanja.
Sastojci
- Za tijesto:
- 130g običnog brašna
- ¼ žličice sitne morske soli
- 1 žlica zrnatog senfa
- 80g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 1 žlica votke
- Za nadjev:
- 3 srednja jaja
- 300ml vrhnja
- ½ žličice sitne morske soli
- 1 žličica crnog papra
- 300g Västerbotten ili zrelog Cheddar sira, naribanog
- 1 mali luk, oguljen i tanko narezan
- Za preljev s gljivama:
- 75g maslaca
- 250g gljiva lisičica, očišćena četkom
- šačica svježih listova peršina, sitno sjeckanih
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Rachel Khoo
Dimljene kobasice stroganoff
Recepti Rachel Khoo
Kokosovi keksi od bijele čokolade s bobicama
Recepti Rachel Khoo
Tostirana ječmena kaša s rižotom od gljiva