Pita od sira Västerbotten
Recept iz: Rachel Khoo
Rachel Khoo je britanska spisateljica i kuharica rođena u Croydonu, u južnom Londonu, a svoju ljubav prema kuhanju otkrila je živeći u Parizu. Svoj pariški stan pretvorila je u mali restoran raznih delicija, gdje je pripremala jela po receptima iz svoje prve kuharice “The Little Paris Kitchen”.
Sastojci
- Za tijesto:
- 130g običnog brašna
- ¼ žličice sitne morske soli
- 1 žlica zrnatog senfa
- 80g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 1 žlica votke
- Za nadjev:
- 3 srednja jaja
- 300ml vrhnja
- ½ žličice sitne morske soli
- 1 žličica crnog papra
- 300g Västerbotten ili zrelog Cheddar sira, naribanog
- 1 mali luk, oguljen i tanko narezan
- Za preljev s gljivama:
- 75g maslaca
- 250g gljiva lisičica, očišćena četkom
- šačica svježih listova peršina, sitno sjeckanih
Priprema
- 1. Za tijesto, pomiješajte brašno i sol.
- 2. Dodajte senf i hladni maslac, zatim prstima sve umiješajte zajedno dok ne dobijete pjeskastu teksturu.
- 3. Dodajte votku i izmijesite tijesto.
- 4. Stavite između dva lista papira za pečenje i izvaljajte ukrug veći od vašeg lima za pečenje quicha.
- 5. Ostavite da se hladi u hladnjaku 30 minuta.
- 6. Unaprijed zagrijte pećnicu na 180°C/na vrući zrak 160°C/plin 4.
- 7. Izvadite tijesto iz hladnjaka i njime obložite lim za pitu. Ako je tijesto pretvrdo, ostavite da omekša 5–10 minuta prije nego podstavite lim.
- 8. Izbodite tijesto u limu vilicom. Obložite papirom za pečenje i stavite uteg za pečenje.
- 9. Pecite 20 minuta, a zatim uklonite uteg za pečenje te papir te pecite još 10 minuta ili dok osnova ne bude suha i čvrsta.
- 10. Za nadjev, istucite jaja s vrhnjem, solju i paprom dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte sir.
- 11. Ulijte u kalup za pitu, povrh stavite luk i pecite još 25–30 minuta ili dok se smjesa ne slegne, ali je još malo lelujava.
- 12. Kad se pita ohladila, zagrijte maslac za gljive u velikoj tavi za prženje.
- 13. Kad se maslac zapjeni, dodajte lisičice i pecite 4–5 minuta ili dok lagano ne posmeđe i dobro se ne ispeku.
- 14. Ostavite da se malo ohlade. Pospite pitu peršinom i povrh stavite gljive prije posluživanja.
- Savjet: Ova pita je izvrsna i hladna. Ako je pripremate unaprijed, ispecite pitu i držite je do dva dana u hladnjaku, ali gljive ispržite tek prije posluživanja.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom