Opis

Za tijesto, pomiješajte brašno i sol. Dodajte senf i hladni maslac, zatim prstima sve umiješajte zajedno dok ne dobijete pjeskastu teksturu. Dodajte votku i izmijesite tijesto.

Stavite između dva lista papira za pečenje i izvaljajte ukrug veći od vašeg lima za pečenje quicha. Ostavite da se hladi u hladnjaku 30 minuta.

Unaprijed zagrijte pećnicu na 180°C/na vrući zrak 160°C/plin 4.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i njime obložite lim za pitu. Ako je tijesto pretvrdo, ostavite da omekša 5–10 minuta prije nego podstavite lim.

Izbodite tijesto u limu vilicom. Obložite papirom za pečenje i stavite uteg za pečenje.

Pecite 20 minuta, a zatim uklonite uteg za pečenje te papir te pecite još 10 minuta ili dok osnova ne bude suha i čvrsta.  

Za nadjev, istucite jaja s vrhnjem, solju i paprom dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte sir. Ulijte u kalup za pitu, povrh stavite luk i pecite još 25–30 minuta ili dok se smjesa ne slegne, ali je još malo lelujava.

Kad se pita ohladila, zagrijte maslac za gljive u velikoj tavi za prženje. Kad se maslac zapjeni, dodajte lisičice i pecite 4–5 minuta ili dok lagano ne posmeđe i dobro se ne ispeku. Ostavite da se malo ohlade. Pospite pitu peršinom i povrh stavite gljive prije posluživanja.

Savjet: Ova pita je izvrsna i hladna. Ako je pripremate unaprijed, ispecite pitu i držite je do dva dana u hladnjaku, ali gljive ispržite tek prije posluživanja.

Sastojci

Za tijesto:

  • 130g običnog brašna
  • ¼ žličice sitne morske soli
  • 1 žlica zrnatog senfa
  • 80g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 žlica votke

Za nadjev:

  • 3 srednja jaja
  • 300ml vrhnja
  • ½ žličice sitne morske soli
  • 1 žličica crnog papra
  • 300g Västerbotten ili zrelog Cheddar sira, naribanog
  • 1 mali luk, oguljen i tanko narezan

Za preljev s gljivama:

  • 75g maslaca
  • 250g gljiva lisičica, očišćena četkom
  • šačica svježih listova peršina, sitno sjeckanih

Povezani recepti