Rachel Khoo je britanska spisateljica i kuharica rođena u Croydonu, u južnom Londonu, a svoju ljubav prema kuhanju otkrila je živeći u Parizu. Svoj pariški stan pretvorila je u mali restoran raznih delicija, gdje je pripremala jela po receptima iz svoje prve kuharice “The Little Paris Kitchen”.

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 130g običnog brašna
  • ¼ žličice sitne morske soli
  • 1 žlica zrnatog senfa
  • 80g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1 žlica votke
  • Za nadjev:
  • 3 srednja jaja
  • 300ml vrhnja
  • ½ žličice sitne morske soli
  • 1 žličica crnog papra
  • 300g Västerbotten ili zrelog Cheddar sira, naribanog
  • 1 mali luk, oguljen i tanko narezan
  • Za preljev s gljivama:
  • 75g maslaca
  • 250g gljiva lisičica, očišćena četkom
  • šačica svježih listova peršina, sitno sjeckanih

Priprema

  • 1. Za tijesto, pomiješajte brašno i sol.
  • 2. Dodajte senf i hladni maslac, zatim prstima sve umiješajte zajedno dok ne dobijete pjeskastu teksturu.
  • 3. Dodajte votku i izmijesite tijesto.
  • 4. Stavite između dva lista papira za pečenje i izvaljajte ukrug veći od vašeg lima za pečenje quicha.
  • 5. Ostavite da se hladi u hladnjaku 30 minuta.
  • 6. Unaprijed zagrijte pećnicu na 180°C/na vrući zrak 160°C/plin 4.
  • 7. Izvadite tijesto iz hladnjaka i njime obložite lim za pitu. Ako je tijesto pretvrdo, ostavite da omekša 5–10 minuta prije nego podstavite lim.
  • 8. Izbodite tijesto u limu vilicom. Obložite papirom za pečenje i stavite uteg za pečenje.
  • 9. Pecite 20 minuta, a zatim uklonite uteg za pečenje te papir te pecite još 10 minuta ili dok osnova ne bude suha i čvrsta.  
  • 10. Za nadjev, istucite jaja s vrhnjem, solju i paprom dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte sir.
  • 11. Ulijte u kalup za pitu, povrh stavite luk i pecite još 25–30 minuta ili dok se smjesa ne slegne, ali je još malo lelujava.
  • 12. Kad se pita ohladila, zagrijte maslac za gljive u velikoj tavi za prženje.
  • 13. Kad se maslac zapjeni, dodajte lisičice i pecite 4–5 minuta ili dok lagano ne posmeđe i dobro se ne ispeku.
  • 14. Ostavite da se malo ohlade. Pospite pitu peršinom i povrh stavite gljive prije posluživanja.
  • Savjet: Ova pita je izvrsna i hladna. Ako je pripremate unaprijed, ispecite pitu i držite je do dva dana u hladnjaku, ali gljive ispržite tek prije posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve