Pita od sira, rajčice i bosiljka

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

Sastojci

  • 200 g mekog brašna
  • 100 g hladnog maslaca nasjeckanog na kockice
  • prstohvat soli
  • ½ do 1 jaje izmućeno
  • 10 zrelih rajčica prepolovljenih po širini
  • 2 žlice maslinova ulja
  • pola žličice šećera
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • 25 g maslaca
  • 1 luk oguljen i nasjeckan nasitno
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja za šlag ili vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice natrganog ili nasjeckanog bosiljka
  • 150 g sira cheddar naribanog
  • kalup za pitu s odvojivim dnom i rebrastim rubom promjera 23 cm i visine 2 cm

Priprema

  • 1. Prosijte brašno i sol u zdjelu te utrljajte maslac tako da sve sliči krupnim krušnim mrvicama. Dodajte pola izmućenog jajeta i rukama sjedinite tijesto. Ako bude presuho, dodajte još malo jajeta.
  • 2.  Ako tijesto pravite u kuhinjskom robotu, prosijte brašno i sol te dodajte maslac. Miksajte nekoliko sekundi, zatim dodajte pola izmućenog jajeta i miksajte još nekoliko sekundi dok se sve ne sjedini. Možda ćete trebati još malo jajeta, no nemojte dodati previše – trebalo bi se spojiti. Nemojte previše miksati jer će tako tijesto ispasti žilavo i teško. Sačuvajte preostalo jaje za premazivanje gotovog tijesta.
  • 3. Tijesto rukama oblikujte u krug debljine 1-2 cm, ali ga prije toga nemojte mijesiti. Pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  • 4. U međuvremenu, ugrijte pećnicu na 180 °C.
  • 5. Izvadite tijesto iz hladnjaka i stavite ga između dva komada prozirne folije (oba trebaju biti veća od vašeg kalupa za pitu). Valjkom razvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm. Pazite da je okruglo i dovoljno veliko da prekrije dno i stijenke kalupa.
  • 6. Uklonite samo gornju foliju i tijesto naopako spustite u kalup (kalup ne trebate namastiti). Stisnite tijesto u rubove kalupa (dok je folija još s gornje strane) i palcem uklonite višak tijesta na vrhu ruba kalupa kako bi pita izgledala uredno. Ako imate rupe u tijestu, pokrpajte ih viškom tijesta.
  • 7. Uklonite foliju i hladite tijesto 15 minuta u hladnjaku ili 5 minuta u zamrzivaču. Izvadite kalup s tijestom iz hladnjaka ili zamrzivača i obložite ga papirom za pečenje tako da ga ima previše sa svih strana. Ispunite papirom obloženu pitu utezima za pečenje ili suhim grahoricama (možete ih upotrijebiti puno puta) te pecite bez nadjeva 20-25 minuta ili dok tijesto ne bude suho na dnu kad ga dodirnete.
  • 8. Uklonite papir za pečenje i grahorice, premažite s malo preostalog jajeta i vratite u pećnicu na još tri minute. Ako vidite ikakve rupe, pokrpajte ih s preostalim nepečenim tijestom, kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja. Kad se tijesto ispeče bez nadjeva, izvadite ga iz pećnice i pripremite nadjev.
  • 9. Za nadjev: Stavite rajčice u lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem te pospite šećerom i s pola žličice soli. Stavite u pećnicu i pecite 45 minuta, ili dok rajčica potpuno ne omekša i bude smeđa na rubovima. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
  • 10. U međuvremenu, stavite tavu na srednje jak plamen i dodajte maslac. Kad se otopi i počne pjeniti, dodajte luk i povremeno miješajući pirjajte 10 minuta ili dok ne postane zlatan. Maknite s plamena i ostavite da se ohladi.
  • 11. U zdjeli razmutite jaja i vrhnje te začinite solju i paprom. Pirjani luk rasporedite po pečenom tijestu. Prekrijte s dvije trećine sira, a na to složite prepolovljene pečene rajčice. Zatim prelijte smjesom od jaja i prekrijte preostalim sirom. Pecite pitu u pećnici 30-40 minuta ili dok ne bude zlatnosmeđa na vrhu i taman se stegne u sredini.

Povezani recepti

Vidi sve