Pita od puretine i šunke

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

Sastojci

  • 1 kg brašnastog krumpira (neoguljenog ali čistog)
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • 150 ml mlijeka ili 110 ml mlijeka i 50 ml vrhnja za kuhanje/za šlag
  • 25 g maslaca
  • 25 g maslaca
  • 1 luk oguljen i nasjeckan nasitno
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • 25 g mekog brašna
  • 225 ml vrhnja za šlag ili vrhnja za kuhanje
  • 225 ml pilećeg temeljca ili umaka od pečenja
  • 675 g pečene ili kuhane puretine i šunke narezane na komade od 2 cm
  • 1 žlica nasjeckanog estragona ili mažurana
  • 400 g sirove brokule ili prethodno skuhane/pečene brokule
  • Posuda za pečenje u pećnici veličine 20 x 30 cm

Priprema

  • 1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 2. Stavite krumpire u veliki lonac s posoljenom vodom i pustite da zavre. Kuhajte 10 minuta, a onda izlijte gotovo svu vodu – ostavite samo 4 cm vode. Nastavite kuhati na jako slabom plamenu još 20-30 minuta, ili dok štapić ili nož lako ne uđu u krumpir. (Nemojte ih bosti nožem dok se kuhaju. Tako će puknuti kora pa će se krumpir raspasti.)
  • 3. Ocijedite krumpire i ogulite ih dok su još vrući, uz pomoć čiste krpe, kako biste zaštitili ruke. Stavite oguljene krumpire u veliku zdjelu i gnječite ih dok ne dobijete pire bez grudica. Možete to napraviti i u kuhinjskom robotu uz pomoć lopatica.
  • 4. Ulijte mlijeko (ili smjesu mlijeka i vrhnja) u lončić i kuhajte dok ne zavre. U krumpir dodajte maslac, sol, papar i na kraju kipuće mlijeko/vrhnje. Miješajte dok ne bude bez grudica. (Možda nećete trebati sve mlijeko/vrhnje, a možda ćete trebati još malo – sve ovisi o tome koliko su suhi krumpiri.)
  • 5. Za nadjev otopite maslac u velikom loncu na srednje jakom plamenu. Dodajte luk i nježno pirjajte 8-10 minuta, ili dok ne bude potpuno mekan i zlatan na rubovima.
  • 6. U međuvremenu, ako upotrebljavate sirovu brokulu, stavite lonac vode na jak plamen i dodajte prstohvat soli. Kad voda zavre, ubacite brokulu i poklopite. Neka bude poklopljena dok voda opet ne zavre. Kad počne vreti, otklopite i kuhajte brokulu 2-4 minute ili dok ne bude mekša, ali ipak ne prekuhana. Procijedite brokulu i ostavite sa strane.
  • 7. Dodajte brašno u luk i promiješajte. Pirjajte jednu minutu, a zatim dodajte vrhnje i temeljac (ili umak od pečenja) te sve pomiješajte. Pustite da zavre, a zatim smanjite plamen i ostavite da se lagano kuha još 1-2 minute ili dok se umak malo ne zgusne.
  • 8. Umiješajte puretinu, šunku, začinsko bilje i brokulu te posolite i popaprite. Ulijte nadjev u posudu prikladnu za upotrebu u pećnici i prekrijte pireom od krumpira, koji možete staviti na vrh žlicom, a potom rasporediti vilicom.
  • 9. Pecite u pećnici 25-30 minuta, ili dok ne bude zlatnosmeđe na vrhu i jako vruće.

Povezani recepti

Vidi sve