Pita od poriluka

Sastojci

  • Tijesto
  • meko brašno
  • sol
  • voda
  • Nadjev
  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • kiselo vrhnje
  • sir
  • 1 kg poriluka
  • svježi timijan
  • 5 jaja
  • maslinovo ulje za polijevanje
  • sol

Priprema

  • 1. Umijesimo tijesto. Mijesimo ga toliko dugo dok ne postane meko i elastično i prestane se lijepiti za ruke i radnu plohu. Razvaljamo ga što tanje i ostavimo da se malo osuši.
  • 2. Poriluk narežemo i operemo. U tavi zagrijemo maslinovo ulje i ubacimo poriluk. Promiješamo, posolimo i dodamo timijan. Stavimo poklopac i pustimo da se prži 10-15 minuta.
  • 3.Svježi sir pomiješamo s kiselim vrhnjem, 2 jaja i malo soli. Dio kiselog vrhnja pomiješamo s jednim jajem i odložimo.
  • 4.Dva jaja umiješamo u poriluk i dodamo i malo kiselog vrhnja. Sve pomiješamo.
  • 5.U namašćenu posudu za pečenje stavimo prvi list tijesta i premažemo ga smjesom od sira, prekrijemo drugim listom tijesta na koji stavimo poriluk.
  • 6.Tako napravimo još dva sloja, prekrijemo sve zadnjim listom tijesta i premažemo ga kiselim vrhnjem koje smo sačuvali.
  • Odrežemo višak tijesta na rubovima i pitu stavimo u pećnicu, gdje je pečemo na 180 °C, a zatim 30 minuta na 160 °C.
  • 7.Neposredno prije kraja pečenja pitu pospemo naribanim sirom.
  • 8.Pustimo pitu da se malo ohladi, lijepo je narežemo i poslužimo.

Povezani recepti

Vidi sve