Pita od poriluka
Umijesimo tijesto. Mijesimo ga toliko dugo dok ne postane meko i elastično i prestane se lijepiti za ruke i radnu plohu. Razvaljamo ga što tanje i ostavimo da se malo osuši.
Poriluk narežemo i operemo. U tavi zagrijemo maslinovo ulje i ubacimo poriluk. Promiješamo, posolimo i dodamo timijan. Stavimo poklopac i pustimo da se prži 10-15 minuta.
Svježi sir pomiješamo s kiselim vrhnjem, 2 jaja i malo soli. Dio kiselog vrhnja pomiješamo s jednim jajem i odložimo. Dva jaja umiješamo u poriluk i dodamo i malo kiselog vrhnja. Sve pomiješamo. U namašćenu posudu za pečenje stavimo prvi list tijesta i premažemo ga smjesom od sira, prekrijemo drugim listom tijesta na koji stavimo poriluk. Tako napravimo još dva sloja, prekrijemo sve zadnjim listom tijesta i premažemo ga kiselim vrhnjem koje smo sačuvali. Odrežemo višak tijesta na rubovima i pitu stavimo u pećnicu, gdje je pečemo na 180 °C, a zatim 30 minuta na 160 °C. Neposredno prije kraja pečenja pitu pospemo naribanim sirom. Pustimo pitu da se malo ohladi, lijepo je narežemo i poslužimo.
Sastojci
- Tijesto meko brašno sol vodaNadjev1 kg svježeg kravljeg sira kiselo vrhnje sir 1 kg poriluka svježi timijan 5 jaja maslinovo ulje za polijevanje sol